Mosul on ollut uutisissa siitä lähtien, kun Irakin hallituksen joukot aloittivat sen takaisinvaltauksen kymmenen päivää sitten. Tähän mennessä alueelta on paennut yli 16 000 ihmistä. Heistä yli puolet on lapsia.
‒ Pakolaisten määrän uskotaan kasvavan ensi viikolla, kertoo Fidan työntekijä Johanna Lindgren Erbilistä, Pohjois-Irakista. YK:n arvion mukaan suurhyökkäys voi sysätä liikkeelle jopa 200 000 pakolaista.
Fida on käynnistänyt katastrofikeräyksen. Apu kohdistetaan erityisesti lapsiin ja heidän perheisiinsä.
– Oleellisinta on varmistaa, että erityisesti vammaisten ja pienten lasten kulkeminen mahdollistetaan, he ovat kriiseissä aina huonoimmassa asemassa, kertoo Fidan työntekijä Johanna Lindgren Erbilistä, joka sijaitsee 85 kilometrin päässä Mosulista.
Vankilamaiset olot
Lindgren muistuttaa, että ihmiset ovat olleet Mosulissa kaksi vuotta kuin vankilassa.
– Ihmiset ovat kokeneet siellä valtavia julmuuksia, ja kaupungin infrastruktuuria on tuhottu. Jossain Mosulia ympäröivissä kylissä on käytetty kemiallisia aseita, ja niitä saatetaan käyttää myös tulevissa taistelussa.
Lindgrenin mukaan pakolaiset joutuvat pelkäämään sitäkin, että heitä epäillään Isis-myönteisyydestä.
– Moni pelkää, että edessä on kuolema kuitenkin.
Fidan suomalaiset työntekijät Pohjois-Irakissa kartoittavat parhaillaan avuntarvetta ja työnjakoa muiden avustusjärjestöjen kanssa.
Järjestöt pyrkivät välittömiä henkiä pelastavien toimien jälkeen tarjoamaan heti ensimetreillä lapsille leirielämän keskellä myös mahdollisuuden leikkiin ja koulutukseen. Lisäksi tulevaan talveen täytyy varautua.
Lasten tilanne sanoinkuvaamaton
Johanna Lindgren on tänä syksynä tavannut pakolaisia, jotka pakenivat Mosulista jo kaksi vuotta sitten.
– Äidit ovat toivottomia, he eivät näe tulevaisuutta. Lapsille leirit ovat pelottavia ja turvattomia paikkoja. Erityisesti tyttöjen asema on kamala. Heitä ei voi jättää teltoille yksin.
Johanna Lindgrenin mukaan ”mitkään sanat eivät riitä kuvaamaan lasten tilannetta”. Mosulissa koulunkäynti on loppunut tai sen on korvannut Isis-järjestön opetus. Lapsia on pakotettu sotilaiksi. He ovat joutuneet näkemään julmuuksia ja väkivaltaa kuten julkisia teloituksia.
‒ Kauheuksia kokeneet lapset pitäisi saattaa turvaan ja suojaan ammattilaisen tarjoaman avun piiriin, mutta he joutuvatkin jatkamaan elämäänsä turvattomassa telttaleirissä muiden traumatisoituneiden ihmisten parissa kylmän talven kolkuttaessa ovella.