Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Hyvin sanottu -tutkimus: Yhteiskunnallinen keskustelukulttuuri mennyt suomalaisten mielestä hälyttävään suuntaan

 

Hyvin sanottu -tutkimuksen mukaan suomalaiset kaipaavat keskustelukulttuuriin enemmän asiallisuutta. Kuvituskuva: Pixabay

Neljäs Hyvin sanottu -tutkimus kertoo suomalaisen keskustelukulttuurin alennustilasta. Suomalaisista 85 prosenttia kaipaa keskusteluihin lisää asiallisuutta.

Tuoreen Hyvin sanottu -tutkimuksen mukaan peräti 68 prosenttia suomalaisista kokee keskustelukulttuurin menneen huonompaan suuntaan. Muutosta edellisvuoteen (2022) on 10 prosenttiyksikköä, jolloin vastaava luku oli 58 prosenttia. Hanke tutkii suomalaisten kokemusta keskustelukulttuurista vuosittain. Tutkimus toteutettiin nyt neljättä kertaa. Siihen osallistui 2255 Manner-Suomessa asuvaa henkilöä. Aineisto kerättiin 14.-28.9.2023 välisenä aikana.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset kokevat erityisesti yhteiskunnallisen keskustelun ottaneen takapakkia. 62 prosenttia suomalaisista pitää yhteiskunnallisen keskustelun sävyä liian kiivaana. Vastaajista 55 prosenttia  on sitä mieltä, että keskustelu yhteiskunnallisista asioista tuntuu tulenaralta. Kasvua näin ajattelevien määrässä on peräti 14 prosenttiyksikköä viime vuoteen verrattuna.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Keskusteluihin kaivataan selvästi lisää asiallisuutta. Vastaajista 85 prosenttia oli samaa mieltä Kaipaan lisää asiallisuutta -väitteen kanssa. Viime vuonna vastaava luku oli 81 prosenttia. Lähes riitelymäisen keskustelun koettiin myös lisääntyneen. Tutkimuksesta käy ilmi, että suomalaisten arvostus eri mieltä olevia kohtaan ja kaipuu rauhallisempiin keskusteluihin on kasvussa. Kuunteleminen, keskustelukumppanin kunnioittaminen ja keskittyminen keskustelukumppaniin ovat suomalaisille edelleen tärkeitä elementtejä hyvässä keskustelussa.

Ylen ja Erätauko-säätiön luotsaama Hyvin sanottu – Bra sagt on viisivuotinen hanke, joka tukee ja vahvistaa suomalaisen keskustelukulttuurin parhaita puolia.