Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

IAM ei aio vetäytyä Afganistanista

 

Kansainvälinen avustusjärjestö International Assistance Mission (IAM), jonka työntekijöitä ja yhteistyökumppaneita surmattiin kaksi viikkoa sitten Afganistanissa, ei toistaiseksi suunnittele vetäytymistä maasta.

Järjestön toiminnan tulevaisuuteen kuitenkin vaikuttaa toiminnanjohtaja Dirk R. Fransin mukaan se, keitä murhaajat olivat. Sitä viranomaiset selvittävät parhaansa mukaan. IAM käy huolellisesti läpi ennestäänkin tiukat turvallisuusohjeensa.

– Järjestömme on toiminut täällä reilusti yli neljä vuosikymmentä. Joskus turvallisuustilanne on ollut paljon pahempikin kuin nyt, Frans sanoi viime viikolla.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

– Enemmistö työntekijöistämme tunsi henkilökohtaisesti useimmat kuolleista tiimin jäsenistä. Menetyksen syvyys alkaa vasta valjeta meille.

Afganistanissa ryöstömurhan uhriksi joutuivat Glen Lapp, Tom Little, Daniela Beyer, Jawed, Mahram Ali, Dan Terry, Cheryl Becker, Brian Carderelli, Tom Grams ja Karen Woo.

Frans painotti, että lääkintätiimillä oli Afganistanin hallituksen lupa kaksiviikkoiseen hoitoleiriin, jolta palatessaan sen jäsenet surmattiin. Talebanit olivat syyttäneet lääkintätiimiä käännyttämisestä ja darinkielisten Raamattujen jakelusta.

– IAM on kristillinen järjestö – sitä emme ole koskaan piilotelleet. Sellaisena olemme maassa rekisteröityneet. Uskomme motivoi ja innostaa meitä, muttemme käännytä. Noudatamme Afganistanin lakeja, Dirk R. Frans sanoi ja totesi IAM:n allekirjoittaneen avustusjärjestöjen yhteiset toimintaperiaatteet, joiden mukaan apua ei käytetä poliittisen tai uskonnollisen vakaumuksen edistämiseen.

– Toimintamme puhuu puolestaan. Tiimejämme ei kutsuttaisi kyliin yhä uudestaan, jos olisimme käyttäneet avustustyötä saarnaamisen verukkeena.

Turvallisuustilannetta seurataan

Kymmenen suomalaista kansalaisjärjestöä saa Ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyötukea hankkeilleen Afganistanissa. Osassa hankkeista on myös maassa työskentelevää suomalaista henkilökuntaa. Suomen ulkoasiainhallinto seuraa maan turvallisuustilannetta.

Suomen Kabulin-suurlähetystön va. ­asiainhoitaja, suurlähettiläs Kimmo Pulkkinen sanoi 11. elokuuta Ylen radiouutisille, että avustustyöntekijöiden sur­mien seurauksia on liian aikaista arvioida.

– Jos tämä merkitsee vastarintaliikkeiden ja sissijärjestöjen taktiikan muutosta, niin että terrori-iskuja kohdennetaan entistä enemmän humanitaarista työtä tekeviin järjestöihin, se on pelote, joka täytyy ottaa vakavasti.

– IAM on hyvin tunnettu ja nimenomaan humanitaarista ja lääkintätyötä tekevä järjestö. Olisi olettanut, että se olisi ollut viimeinen iskun kohde, mutta nyt ollaan tilanteessa, jossa ketään ei säästetä.

Avustusjärjestöt voivat Pulkkisen mukaan joutua arvioimaan toimintaedellytyk­siään maassa uudelleen, jos väkivaltaisuudet niiden työntekijöitä vastaan jatkuvat.

 

Lue myös:

Avustusjärjestön työntekijöitä surmattiin Afganistanissa