Ihmiskaupan uhrien hädälle syttyneet kristityt haastavat uskovia nykypäivän orjien auttamiseen. Ihmiskauppa koskettaa jokaista maailman maata myös Suomea. Haastavinta ongelman selättämisessä on uhrien tunnistaminen. Suomessa sitä vaikeuttaa auttamisjärjestelmän viranomaispainotteisuus.
Lokakuun alussa Suomessa järjestetään toinen kansallinen ihmiskauppaseminaari.
Ihmiskauppaa ja siihen rinnastettavaa hyväksikäyttöä pidetään yhtenä aikamme suurimmista ihmisoikeushaasteista. YK:n tilastojen mukaan joka hetki noin 2,4 miljoonaa miestä, naista ja lasta houkutellaan pakkotyöhön. Tällaisia orjia on arvioiden mukaan nyt enemmän maailmassa kuin oli yhteensä koko historiallisen orjakaupan aikaan.
Ihmiskauppa koskettaa jokaista maailman maata. Jokainen maa – myös Suomi – toimii jossakin kolmesta roolista: orjien lähtöpaikkana, läpikulkumaana tai kohdemaana. Haastavin osa ongelmaa on uhrien tunnistaminen ja avun piiriin ohjautuminen.
Juuri eduskunnalle luovutetun kansallisen ihmiskaupparaportin mukaan Suomessa uhrien löytämistä vaikeuttaa auttamisjärjestelmän viranomaispainotteisuus. Uhrit pelkäävät, etteivät viranomaiset näe väkivaltaa ja hyväksikäyttöä, vaan pahimmillaan karkottavat heidät maasta.
Jättämällä kertomatta kokemuksistaan he myös suojelevat itseään ja perhettään hyväksikäyttäjien väkivallalta.
– Kärsijöinä eivät ole ainoastaan uhrit vaan myös heidän läheisensä, erityisesti alaikäiset lapset. Kuitenkin avun hakeminen voi tuntua hyväksikäyttöäkin pahemmalta vaihtoehdolta, raportin laatinut kansallinen ihmiskaupparaportoija Venla Roth selventää.
Seminaari ihmiskaupasta
Viime vuosien aikana ongelman tiedostaneet kristityt ovat saaneet aikaan maailmanlaajuisen ihmiskaupan vastaisen liikehdinnän. Myös Suomeen on perustettu kristillispohjaisia kansalaisjärjestöjä ja projekteja, jotka tähtäävät ihmiskaupan uhrien auttamiseen. Esimerkiksi Helsinki Vineyard -seurakunta ja diakoniajärjestö Samaria ry ovat aloittamassa työtä ihmiskaupan uhrien parissa.
Laajamittaisinta toiminta on kaksi vuotta sitten rekisteröityneellä V.A.L.O.:lla, joka järjestää erilaisia hyväntekeväisyystempauksia ja rukoustilaisuuksia uhrien auttamiseksi. Lokakuun alussa yhdistys isännöi toista kertaa kansallista ihmiskauppaseminaaria Lahdessa.
– Loista vapautta -seminaarin pääpuhujana on Stop The Traffik -järjestön perustajajäsen Peter Stanley, joka on kansainvälisesti arvostettu asiantuntija ja vaikuttaa neuvonantajana myös 24/7-rukousliikkeessä, kertoo V.A.L.O. Lahden tiedottaja Mari Turunen.
Kristityn vastuu auttaa
Seminaarille tilat tarjoava Lahden helluntaiseurakunta on pastori Petri Viinikkalan johdolla mukana tapahtuman käytännön järjestelyissä. Viinikkalan omat silmät aukenivat ongelmalle muutama vuosi sitten.
– Seurakuntamme tilapäistoimisto sijaitsi tuolloin lähellä katua, jolla valtaosa Lahden thai-hieromoista ja seksiliikkeistä sijaitsee. Päivittäin niiden ohi kulkiessani mietin ja rukoilin, mitä voisimme kristittyinä tehdä asialle.
Hätä kärsivistä lähimmäisistä on saanut Viinikkalan rohkaisemaan myös muita uskovia taisteluun nykypäivän orjuutta vastaan – vähintään rukoilemalla. Hän kehottaa kristittyjä vaikuttamaan myös ongelman juurisyihin, kuten työttömyyteen, nälkään ja väkivaltaan, jotka ajavat ihmisiä tarttumaan katteettomiin lupauksiin paremmasta tulevaisuudesta.
– Me voimme olla ennaltaehkäisemässä ihmiskauppaa auttamalla ihmisiä auttamaan itseään ja viemällä kestävää toivoa toivottomuuden keskelle. Evankeliumissa on yhä edelleen muuttava voima.
Lisätietoja seminaarista tämän linkin kautta.