Walk for Freedom –kävelytapahtuma nähdään lauantaina 14.10. Helsingissä, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Lahdessa ja Joensuussa. Tempaus toteutuu samana päivänä yli 600 kaupungissa ympäri maailman.
Kulkueen muodostavat hiljaisina astelevat, tummiin pukeutuneet ihmiset, jotka tänä vuonna peittävät suunsa huivilla.
Tapahtuman taustalla on A21–järjestö, joka tekee maailmanlaajuisesti työtä ihmiskauppaa vastaan levittämällä tietoa, kouluttamalla viranomaisia ja auttamalla uhreja.
Suomessa Walk for Freedom järjestetään yhteistyössä paikallisen ihmiskaupan vastaisen, V.A.L.O. – Ei orjuudelle, yhdistyksen kanssa.
Yhdistyksen tiedottaja Riikka Teelmäki on itse koordinoimassa Turun kulkuetta.
– Olin mukana samassa tapahtumassa vuosi sitten, kulkueen etummaisena, joten näin hyvin kadulla liikkuvien reaktiot. Moni jäi ihmettelemään ja katsomaan, mistä äänettömässä kulkueessa on kyse.
– Kulkueen vierellä käveli vapaaehtoisia, jotka vastasivat kiinnostuneiden kysymyksiin ja jakoivat pieniä esitteitä. Näin toimimme myös tulevana lauantaina.
Teelmäki kiinnostui ihmiskaupan vastaisesta vapaaehtoistyöstä nelisen vuotta sitten oltuaan Valon tilaisuudessa.
– Se havahdutti huomaamaan, ettei ihmiskauppa ole menneitten aikojen orjatyötä. Sitä on ympärillämme tässä ja nyt, piiloutuneena esimerkiksi palveluihin ja ostamiimme materiaaleihin.
Valon puheenjohtajan, Riina Komosen, mukaan maailmassa on nyt enemmän ihmiskaupan uhreja kuin koskaan aikaisemmin:
– Suomi on vuosittain satojen uhrien kauttakulku- tai kohdemaa. Ihmiskauppa jää kuitenkin usein piiloon. Ensimmäinen askel ihmiskaupan lopettamisessa on kertoa ongelmasta ja kerätä varoja sen vastaiseen työhön.
– Siksi haluamme kävellä maailmanlaajuisessa rintamassa vapauden puolesta.
Walk for Freedom kävelytapahtumaan voi osallistua ilmaiseksi. Tukea ihmiskaupan vastaiseen työhön antaa, jos paikan päältä ostaa tapahtuman virallisen t-paidan.
Kulkue järjestetään Suomessa nyt toista kertaa. Viime vuonna se keräsi Turussa ja Helsingissä lähes 200 osallistujaa.
Valo-yhdistys toimii kristilliseltä arvopohjalta. Sen päämäärä on pysäyttää ihmiskauppa tiedottaen, tapahtumia järjestäen sekä tavoittavaa työtä tehden.
– Toiminnassamme kristillisyys näkyy selvimmin sisäisessä toiminnassa, kuten vapaaehtoisten yhteisissä rukouksissa sekä yhteistyössä erilaisten kristillisten yhteisöjen kanssa. Toimintaamme ovat kuitenkin kaikki lämpimästi tervetulleita maailmankatsomuksesta riippumatta, Teelmäki sanoo.
Paikkakuntakohtaiset tapahtumatiedot löytyvät Facebookista kaupungin nimellä hakemalla esim. Walk for Freedom Turku tai verkkosivuilta A21.org/walk.