Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Ihmiskauppatapauksen syyttäjä sai avoimen kirjeen nuorilta

 

Ihmisten toivotaan julkaisevan sosiaalisessa mediassa esimerkiksi kuvia #etoleyksin -hashtagilla varustettuna

Sosiaalisessa mediassa kiertää Tampereen kihlakunnansyyttäjä Leena Koivuniemelle osoitettu avoin kirje, jossa otetaan kantaa kohua herättäneeseen Pirkanmaan ihmiskauppatapaukseen. Kirjeessä vedotaan Koivuniemeen sen puolesta, että hän jatkaisi taistelua törkeän ihmiskaupan uhriksi joutuneen vuonna 1991 syntyneen naisen puolesta myös hovioikeudessa.

”Nuorina aikuisina olemme järkyttyneitä siitä, että huolimatta pitkästä vapaudenriistosta, seksuaalisesta hyväksikäytöstä, synnytyksiin pakottamisista, syntyneen lapsen äidiltään riistämisestä sekä uhrin nuoresta iästä käräjäoikeus ei katsonut, että teko olisi tullut tuomita rangaistusasteikon yläpään mukaisesti”, kirjeessä lukee.

Pirkanmaan käräjäoikeus oli katsonut, että yli neljä vuotta jatkuneista rikoksista oikeudenmukainen tuomio päätekijälle 3 vuotta ja 10 kuukautta ja toiselle tekijälle 2 vuotta 8 kuukautta ehdotonta vankeutta. Kärsimyskorvauksia oikeus määräsi maksamaan uhrille 9 euroa vankeuspäivää kohti. Useiden asiantuntijoiden mukaan tuomioissa heijastuu suomalainen oikeuskulttuuri, joka ei kunnioita yksilön koskemattomuutta.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

”Meillä on iät ja ajat ollut traditio, että yksilön integriteettiin menevissä rikoksissa tuomitaan rangaistusasteikon alimman neljänneksen mukaan. Esimerkiksi raiskauksista ja pahoinpitelyistä annetaan aina pieniä tuomioita”, arvioi YLEn haastattelussa Lapin yliopiston rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriainen.

Avoimen kirjeen mukaan tällainen oikeuskäytäntö suorastaan houkuttelee ihmiskauppiaita Suomeen.

”Tuomiot heikentävät luottamusta siihen, että Suomen oikeusjärjestelmä suhtautuisi tarpeeksi vakavasti ihmiskaupan yhteydessä tapahtuvaan seksuaaliseen väkivaltaan ja uhrin elämän tuhoamiseen”, kirjeessä todetaan.

”Tuomitsemalla tämän ennakkotapauksen sen vakavuuden edellyttämällä tavalla Suomi antaisi viestin ihmisarvon kunnioittamisesta sekä lasten ja naisten suojelemisesta”, lähtevät terveiset mahdollisen hovioikeuskäsittelyn suuntaan.

Koivuniemeen vetoamisen lisäksi nuoret pyytävät kirjeessä tavallisia ihmisiä asettumaan sekä kyseisen tapauksen uhrin että kaikkien ihmiskaupan uhrien tueksi jakamalla sosiaalisessa mediassa kannanottoja ja kuvia aiheesta #etoleyksin-hashtagilla. Facebookissa mukaan on haastettu muun muassa poliitikkoja ja yhteiskunnallisia vaikuttajia.

Lue avoin kirje tästä