Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

IK-opisto vahvistaa: Juhannuskonferenssi järjestetään tulevana kesänä – Opiston talvea rytmittävät lomautukset

 

Talvi tulee Keuruulle, ja IK-opiston toiminta jatkuu vaikeuksista huolimatta. Opiston laajan maa-alueen ja 65 erilaista rakennusta käsittävän kiinteistömassan omistuskysymyksiin toivotaan ratkaisua lähivuosina. (Juha Juurikkamäki) 

Sellaista kyselyä on kyllä ollut, että onko opisto kaatumassa ja uskaltaako opiskelemaan tulla, rehtori Tanja Laulainen kertoo.

Akuutin kassakriisin selättänyt mutta haastavassa taloustilanteessa tasapainotteleva helluntaiseurakuntien IK-opisto hakee uutta suuntaa.  

Lokakuun puolivälissä pidetyssä opistoyhdistys Iso Kirja ry:n ylimääräisessä kokouksessa hallitus ja johtoryhmä päivittivät tilannekuvaa toiminnan kipupisteistä. 

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Kokouksessa oli mukana reilusti enemmän yksilöjäseniä ja seurakuntien edustajia kuin tavanomaisissa vuosikokouksissa. Paikan päällä tai verkossa kokoukseen osallistui 42 eri yksilöjäsentä ja seurakuntayhdistysten edustajaa. 

– Aktiivisuus oli kyllä ilahduttavaa, hallituksen jäsen Hannu Suni sanoo. 

 

Ymmärrystä tilannetta kohtaan on ollut. Eihän tällaista kukaan toivo.

 

Sunin mukaan kokouksen henki oli selvä: nykyinen omistuksen malli ei toimi pitkällä tähtäimellä. 

– Nykyisellä ei voi enää mennä. Tarvitaan joko korjaussarja olemassa olevalle omistamisen mallille tai kokonaan uusi malli. 

– Nykymallin kehittämiseenkin kuuluisi se, että yhdistyksen seurakuntajäsenten taloudellista vastuuta lisätään. Myös suurtapahtumat halutaan erottaa opistotoiminnasta, ja alueelle pyritään saamaan lisää yritystoimintaa, Suni kuvailee. 

Nykyisin IK-opiston usean hehtaarin kampuksella on 65 erilaista rakennuskiinteistöä, jos kaikki myös lämmittämättömät rakennelmat otetaan lukuun. 

Kapasiteetti on nykyisin liian vähäisellä käytöllä. Vaikka viikonloppujen seminaareihin ja muihin tapahtumiin alueelle saadaan usein kohtuullinen määrä majoittuvia osanottajia, kampuksella asuu kuluvalla syyslukukaudella vain parikymmentä opiskelijaa viikoittain. 

 

Toinen vaihtoehto nykymallille on ulkopuolisen sijoittajaryhmän etsiminen omistajaksi opiston alueelle, jolloin opisto ja suurtapahtumat jatkaisivat vuokralaisen ominaisuudessa.  

Hannu Sunin mukaan tällaista uutta omistajatahoa ei ole vielä muodostumassa, vaan asiasta vasta keskustellaan ja tunnusteluja tehdään eri suuntiin. 

Epävirallisissa puheissa uusiksi omistajiksi on pohdittu helluntaiherätyksen muita valtakunnallisia yhdistyksiä, suurimpia seurakuntia ja kiinteistösijoittajina toimivia yksityishenkilöitä.  

– Jos tähän lähtisi mukaan, tuotto-odotus ei voi olla kovin korkea, Hannu Suni sanoo. 

Suni painottaa, että lokakuun kokouksessa ei tehty päätöksiä. 

– Kyse oli informatiivisesta tapaamisesta jäsenille. Halusimme antaa mahdollisimman tarkan kuvan siitä, missä nyt mennään. 

 

Opistoyhdistyksen yt-neuvottelut ovat päättyneet, ja koko henkilöstölle on asetettu kuukauden mittainen lomautus. Lomautukset jaksotetaan loppuvuodelle. Keväällä lomautuksia saattaa olla tiedossa lisää. 

– Toiminta ei kärsi. Pystymme luovimaan tilanteessa, Iso Kirja ry:n johtaja ja IK-opiston rehtori Tanja Laulainen sanoo.  

– Sellaista kyselyä on kyllä ollut, että onko opisto kaatumassa ja uskaltaako opiskelemaan tulla. Voin sanoa, että ei ole kaatumassa ja toiminta jatkuu. 

Laulainen kiittelee henkilökunnan yhteishenkeä. 

– Ymmärrystä tilannetta kohtaan on ollut. Eihän tällaista kukaan toivo, mutta jokainen haluaa nyt tehdä oman osuutensa. 

 

Yksi yleisöä huojentava tieto Keuruulta kantautuu: Juhannuskonferenssi on toteutumassa ensi kesänäkin, ja tapahtuman valmistelut on aloitettu normaaliin tapaan. 

Alkusyksystä helluntaiseurakuntien suurtapahtuman ylle ilmaantui ainakin jonkinlainen kysymysmerkki, kun opiston äkisti heikentyneen taloustilanteen taustalta löytyi taloudellisesti alavireisesti sujunut konferenssi. 

– Teemme parhaillaan budjettia, jossa on huomioitu se, että kävijämäärä saattaa olla pysyvästi matalampi kuin ennen koronaa, Tanja Laulainen sanoo. 

Laulaisen mukaan tavoitteena ei ole tehdä tapahtumaa, joka jotenkin vaikuttaisi karsitummalta, mutta talouden ennakointia halutaan parantaa. 

– Tietysti halutaan koko ajan myös kehittää, ei vain ylläpitää entistä. Koronan jälkeinen tilanne on kuitenkin osoittautunut haastavammaksi kuin ennakkoon ajattelimme. 

 

Myös Tanja Laulainen kiittelee lokakuisen yhdistyskokouksen antia. 

– Pystyimme luomaan osallistujille tilannekuvan. Tuntui, että saimme myös selkänojaa, eli raamattukoulutusta, valtakunnallista lapsi- ja nuorisotyötä ja Juhannuskonferenssia arvostetaan, ja voimme näillä eväillä lähteä kehittämään toimintaa eteenpäin. 

Syksyllä seurakuntakentästä eri puolilla maata kerättiin myös tuhansia euroja ylimääräiseen apupakettiin, jolla pyrittiin antamaan tukea yhdistyksen kassakriisiin.  

– Haluan sanoa, että täällä ollaan hyvin kiitollisia avusta ja tuesta, jota kentältä on osoitettu. Kunnioitamme ja arvostamme tätä panostusta. 

Kenttää pyritään informoimaan vahvemmin 

 

Iso Kirja ry:n hallitus ja johtoryhmä työstävät materiaaleja, joita osoitetaan seurakuntien vanhimmistoille ja johtoryhmille.  

– Ajatuksena on pitää seurakuntia enemmän ajan tasalla siitä, mitä vaihtoehtoja ja ratkaisuja meillä nyt on, johtaja Tanja Laulainen kertoo. 

Hallituksen jäsen Hannu Suni toteaa, että syksyn jäsenhankinnan ja lahjoituskampanjan onnistuminen kertovat siitä, että tilanteeseen on seurakuntakentässä havahduttu. 

– Akuutti kriisi saatiin loppumaan. Lahjoitukset ovat olleet merkittäviä. Kyllä tämä kertoo hyvää, ja opiston tilanne koetaan selvästi omaksi. Ei tällaisia lahjoituksia muuten olisi tullut.  

(AT)