Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Ikaalisten seurakunta kutsui paikallisia vanhus- ja vammaisneuvoston jäseniä testaamaan kirkkorakennuksensa saavutettavuutta

 

Ikaalisten kirkko ja tapuli maalattiin viime vuonna. Tänä vuonna uudistetaan ulko-ovet ja kartoitetaan seurakuntalaisten tarpeita sisätilojen muutoksiin.

Ja niinhän siinä kävi, ettei pyörätuolilla liikkuva päässyt ilman apua kynnysten yli kirkkoon – saati sisällä invavessaan. Käytävämatto rullaantui pyörätuolin alla.

Ikaalisten seurakunta kutsui tammikuussa paikallisia vanhus- ja vammaisneuvoston jäseniä kokeilemaan kirkon saavutettavuutta ja kertomaan siitä havaintojaan.

Parannusehdotuksia seurakunta kartoittaa, koska se aikoo pian kohentaa paitsi kirkon saavutettavuutta myös sen viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Paikallislehti UutisOivan jutussa pyörätuolilla liikkuva Aulikki Plihtari kertoo, että kirkon ulko-oven ja sisäoven kynnykset olivat liian korkeita.

Sisällä kirkossa hän testasi pyörätuolinsa kanssa pääsyä invavessaan. Senkin kynnys osoittautui liian korkeaksi. Tilaa vessassa oli kyllä riittävästi.

UutisOivan mukaan Ikaalisten seurakunta aikoo kilpailuttaa korjaukset ensi syksynä. Suunnitteluun on haettu avustusta Kirkkohallitukselta.

Kirkkoherra Juha Aila kertoo paikallislehden artikkelissa, että kirkon penkkeihin hankitaan istuintyynyt. Tarvetta on myös lisätä tilaa kirkon etuosaan, jotta pyörätuolilla tai rollaattorin avulla liikkuva henkilö pääsisi ja mahtuisi nykyistä helpommin hautajaisissa arkun ääreen. Muutos palvelisi myös muita tilaisuuksia, esimerkiksi konfirmaatioita, joissa alttarikaiteen ympärillä on paljon väkeä.

Invalidiliitto ry:n tuoreen osallisuusbarometrin mukaan palveluiden esteettömyydessä on Suomessa suuria puutteita.

Barometriin vastasi 1 136 liikkumisesteistä ja toimintarajoitteista ihmistä.

Kuntien kulttuuripalveluiden käyttämistä sekä musiikkitapahtumiin tai harrasteryhmiin osallistumista hankaloittivat eniten tilojen ja harrastuspaikkojen esteellisyys, rahan puute ja palveluiden maksullisuus. Myös liikuntapalveluissa tilojen ja harrastuspaikkojen esteellisyys nousi suurimmaksi haasteeksi.

Lähteet: UutisOiva 17.1.2024, Invalidiliitto ry:n tiedote 16.1.2024