Teologian lisensiaatti Ilmari Karimiehen väitöskirjan nimi on kutsuva: Sinun valossasi me näemme valon. Tutkimus käsittelee Martti Lutherin käsitystä uskosta ja todellisuudesta vuosina 1513‒1521.
Lutherin käsite uskon valo liittyy kirkkoisä Augustinuksen ajatukseen hengellisestä valosta, jota mieli tarvitsee samalla tavalla kuin silmät tarvitsevat näkyvää valoa, Karimies selostaa tutkimustaan. Hän on käyttänyt väitöskirjansa lähteinä Lutherin Wittenbergin yliopistossa pitämiä luentosarjoja Raamatun kirjoista, erityisesti Psalmeista.
‒ Järjellä on oma valo, joka on kääntynyt pois Jumalasta. Uskon valo on Kristus, joka valaisee ihmisen hengen ja saa hänet ymmärtämään hengellisiä asioita. Myöhemmässä keskiaikaisessa teologiassa uskon valo ymmärrettiin vertauskuvaksi kirkon opeista, ei Jumalan välittömäksi tuntemiseksi kuten Lutherilla.
Karimiehen mukaan Lutherin tausta augustinolaismunkkina selittää, miksi usko on hänelle keskeinen käsite.
Luther kuvaa uskoa taisteluna, jossa vanha ihminen ei ymmärrä Kristuksen läsnäoloa, mikä ahdistaa häntä. Uusi ihminen ymmärtää sen, uskon kautta. Tästä syntyy jännite, jossa kristitty samanaikaisesti luottaa ja ei luota ja saattaa yhtä aikaa epäillä ja uskoa vahvasti.
Oman perinteen aarteita
Luterilaisessa kirkossa luetaan paljon hengellistä elämää käsittelevää kirjallisuutta, spiritualiteetin teologiaa ja mystikoita. Suuri osa näistä teksteistä on katolisesta tai ortodoksisesta perinteestä.
‒ Toivon, että väitöskirjani auttaa hahmottamaan, mitä painotuksia omasta perinteestämme nousee, Karimies toteaa.
Luther kuvaa vahvasti kristityn elämässä olevia jännitteitä, ahdistusta ja Jumalan väliaikaista kätkeytymistä. Uskoon sisältyy kokemuksia, mutta samalla epävarmuutta.
‒ Tämä on mielestäni Lutherin teologian vahvuus verrattuna ajatteluun, jossa uskon tilaa mitataan kokemuksilla tai kaikki kokemuksellisuus torjutaan. Perinteestämme löytyy vahvaa spiritualiteetin teologiaa, jota kannattaa tuoda nykypäivään.
Kiinnostus alkoi Hattulassa
Ilmari Karimies kiinnostui hengellisistä asioista rippikoulussa ja tuli yhdeksännellä luokalla uskoon tehdessään esitelmää Paavo Ruotsalaisesta.
‒ Luin esitelmää varten Paavo Ruotsalaiselle tärkeän kirjan Kallis hunajanpisara. Siitä minulle avautui Kristuksen ristinkuoleman merkitys, Karimies kertoo.
Hänellä oli Hattulassa koulukaverina Aku Visala, joka on nykyisin uskonnonfilosofian dosentti ja Helsingin yliopiston tutkija.
‒ Akun kanssa keskustelimme teologisista ja filosofisista aiheista lukion filosofian ja uskonnon tunneilla. Seurakunnan nuorisopastori Jari Wihersaari innosti kirkkoisä Augustinuksen pariin.
Ilmari Karimies toivoo voivansa työssään palvella tieteen ja kirkon tarpeita.
‒ Teologisia asiantuntijatehtäviä on kirkossa kuitenkin aika vähän.
TL Ilmari Karimies väittelee 27.1.2017 klo 12 Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa aiheesta ”In Your Light We See the Light. Martin Luther’s Understanding of Faith and Reality between 1513 and 1521”. Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Kielikeskus, juhlasali (310), Fabianinkatu 26.
Väitöskirja on luettavissa täältä Helsingin yliopiston verkkosivulta.