Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Inarin kirkossa solmitaan yhteistyösopimus

 

Inarin kirkko on tänään saamelaisten juhlapaikka. Kuva: Ulla Isotalo

Tänään, saamelaisten kansallispäivänä, allekirjoitetaan Inarissa yhteistyösopimus. Osapuolina ovat Oulun hiippakunnan tuomiokapituli ja SámiSoster ry. Kynään tarttuvat piispa Samuel Salmi sekä yhdistyksen puolesta puheenjohtaja Ristenrauna Magga ja toiminnanjohtaja Juha Guttorm.

Puitesopimus sinetöidään Inarin saamelaiskirkossa kello 15 alkavan piispanmessun jälkeen. Se syventää ja vakiinnuttaa osapuolten välistä yhteistyötä. Käytännöistä sovitaan vuosittaisessa yhteistyöneuvottelussa.

SámiSoster ry on vuonna 1997 perustettu valtakunnallinen saamelaisten sosiaali- ja terveysalan järjestö, joka mm. valvoo, ylläpitää ja edistää saamelaisten asemaa ja oikeuksia alkuperäiskansana.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

 – Evankelis-luterilaisen kirkon perustehtävän ja arvojen pohjalta on tärkeää, että jokainen ihminen voi tulla kohdatuksi ja palvelluksi omalla äidinkielellään, sanoo yhdistyksen kehittämis- ja tiedotuspäällikkö Anne Näkkäläjärvi.

Oulun hiippakunnalla on merkittävä rooli saamelaisten parissa tehtävän kirkollisen työn kannalta, mikä näkyy muun muassa siinä, että saamelaistyön sihteeri on sijoitettu Oulun hiippakunnan tuomiokapituliin.

Vuoden 2013 alusta kirkkohallitus perusti saamelaistyötä varten valtakunnallisen neuvottelukunnan.