Virsitikuksikin kutsuttu kahdeksan gigatavun muistitikku pitää sisällään yli tuhat äänitiedostoa.
Inkerin kirkossa saatiin vuoden vaihteessa valmiiksi virsikirja-äänite. Muistitikulle tallennettuja äänitiedostoja on ajassa laskettuna lähes kaksi ja puoli vuorokautta. Suurimman työn, yli 400 virren ja jumalanpalvelusliturgian, äänitti vapaaehtoisryhmä Keltosta kanttori Marina Väisän johdolla. Äänite käsittää virsikirjan kaikki virret ja virsien eri versiot laulettuna ja uruilla säestettynä.
– Tavoitteemme oli saada aikaan äänite, joka voisi palvella mahdollisimman laajasti kirkkomme seurakuntia sekä yksittäisiä kristittyjä. Vuonna 2013 valmistuneessa virsikirjassamme on jo varsin laaja valikoima luterilaisia virsiä ja hengellisiä lauluja, mutta monin paikoin kirjaa ei ole pystytty ottamaan käyttöön, Inkerin kirkon palveluksessa oleva Kansanlähetyksen lähetti Juha Saari kertoo.
– Usein seurakunnilla ei ole säestäjiä tai säestäjät eivät tunne luterilaista lauluperinnettä. Sama saattaa koskea seurakuntien paimenia. Tällöin äänite voi palvella sekä virsien opettelussa että virsien intention opettamisessa. Äänitettä voidaan soittaa säestämis- ja esilaulantakäytössä niissä seurakunnissa, joissa ei ole omaa säestäjää.
Äänitteen jumalanpalveluksen liturgia noudattaa virsikirjan liitteenä olevaa jumalanpalveluksen kaavaa. Liturgina laulaa Ivan Hutter.
– Tämä osio on tarkoitettu erityisesti tukemaan kirkkomme paimenia. Koska käsikirjamme eivät sisällä nuotteja ja toisaalta kirkossamme esiintyy lukematon määrä erilaisia jumalanpalveluksen variaatioita, toivomme äänitteen auttavan jumalanpalveluksen liturgian opettelussa. Sitä kautta haluamme auttaa seurakuntia siirtymään yhtenäisempään käytäntöön jumalanpalveluksissamme.
Virsistä rippikouluopetuksiin ja Raamattuun
Pelkästään virsien ja jumalanpalvelusliturgian äänittäminen oli Inkerin kirkolle merkittävä työ. Koska muistitikulle mahtuu paljon tiedostoja, päätettiin sinne tallentaa myös jo aiemmin äänitettyä materiaalia.
– Ensinnäkin lisäsimme mukaan nuorten hengellisen laulukirjan. Tämä 147 kappaletta käsittävä äänite on äänitetty Petroskoin kirkossa vuonna 2001. Se on ollut hyvin suosittu monissa seurakunnissa ja tullee palvelemaan kirkkoamme vielä pitkään, Juha Saari iloitsee.
Mukaan saatiin myös äänikirja rippikouluopetuksesta, josta käytetään nimitystä Katekismus. Nämä 22 oppituntia on niinikään äänitetty vuosituhannen vaihteessa. Samoin on Venäjän raamattuseurojen kuunnelmaksi äänitetty Uusi testamentti. Se käsittää 260 tiedostoa, lähes vuorokauden verran.
– Saimme Venäjän Raamattuseuroilta luvan levittää virsikirjatikkumme kautta rajoitetun
3 000 kappaleen kopiomäärän Uutta testamenttia, mutta tekijänoikeudet säilyvät luonnollisesti heillä, Saari kertoo.
– Kootusti voisi siis sanoa, että muistitikkumme sisältää lähes tuhat äänitiedostoa. Yhteensä kuultavaa on siis kaksi vuorokautta, 11 tuntia, 58 minuuttia ja 12 sekuntia. Musiikin lisäksi tikulla on kopio virsikirjasta pdf-tiedostona.
Levitystyö vielä jäljellä
Muistitikusta on otettu 2 000 kappaleen painos, jonka levitystyö on vasta aluillaan.
– Venäjällä muistitikkua on tarkoitus jakaa viidensadan ruplan lahjoituksia vastaan. Suomessa hinta on noin 25–30 euroa. Edulliseen hintaan on päädytty siksi, että äänite leviäisi mahdollisimman laajalle ja palvelisi seurakuntiamme tehokkaasti, Juha Saari kertoo.
Projekti on tullut maksamaan Inkerin kirkolle parikymmentätuhatta euroa.
– Tarkoitus on, että Venäjällä tapahtuva levitys tapahtuisi keskustoimiston ja rovastikuntien kautta. Toivomme tietenkin saavamme seurakuntakohtaisia suurempia tilauksia. 2 000 tikkua ei pitkälle riitä, mikäli projektiin todella sytytään, Saari naurahtaa.