Irakin Kurdistanin Erbilin alueen katolinen arkkipiispa Bashar Warda kutsuu muslimeja auttamaan terroristijärjestö ISIS:in tuhoamien kylien jälleenrakennuksessa. Neljä vuotta sitten kristityt ja jesidit joutuivat pakenemaan näistä kylistä.
Irakilaisen arkkipiispa Bashar Wardan mielestä ISIS:in tuhojen jälleenrakentamisessa auttaminen on merkki solidaarisuudesta. Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ovat hänen mukaansa auttaneet tasapuolisesti kaikkia – katolisia kristittyjä, jesidejä ja muslimeja. Warda kertoi näkemyksistään 15. helmikuuta Washingtonin Georgetownin yliopistossa. Aiheesta uutisoi World Watch Monitor.
Warda ilmaisi huolensa siitä, että vaikka ISIS on kukistettu Irakissa, suvaitsemattomat näkemykset – kuten kristittyjen pitäminen alempiarvoisina – ovat säilyneet paljon laajemmalla alueella kuin mitä terroristijärjestö piti aiemmin hallussaan.
Arkkipiispan hiippakunta on pitänyt huolta tuhansista perheistä, jotka pakenivat ISIS:iä vuonna 2014. Hän vakuuttaa, että islamin täytyy uudistua:
”Vastustamme sitä, että yhdellä uskonnolla on oikeus tappaa muiden uskontojen edustajia. Islamin sisällä pitää tapahtua muutos ja korjausliike. Lähi-Idässä olemme siirtyneet pelosta terrorin kautta kauhuun. Sadattuhannet viattomat ihmiset ovat kuolleet. Islamin sisällä on perustavanlaatuinen kriisi. Jos tätä kriisiä ei tunnisteta, kohdata ja korjata, kristityillä ei ole mitään tulevaisuutta Lähi-Idässä.”
Arkkipiispa kehui kuitenkin puheessaan uudistuksia kannattavia muslimijohtajia. Hän totesi, että kristittyjen vaino muslimien käsissä alkoi jo 1400 vuotta ennen ISIS:in saapumista Irakin ja Syyrian alueelle. Hänen mielestään kristityt olivat siihen itsekin osittain syyllisiä: ”Emme vastustaneet riittävän lujasti toistuvia terrorismin jaksoja, jotka aiheuttivat julmaa kipua esi-isillemme.”
Warda myönsi, että muslimien haavat ovat yhtä syviä kuin kristittyjenkin. Hän toivoo, että kristityt ja muslimit voisivat yhdessä ”parantaa haavoittuneet ja kidutetut maansa”.
Bagdadiin sijoitettu patriarkka, Louis Sako, ilmaisi samoihin aikoihin huolensa siitä, että hiljattain järjestetty Irakin jälleenrakentamisen rahoittamista käsitellyt konferenssi ei sisältänyt lainkaan keskustelua maan vähemmistöistä, kristityistä ja jesideistä. Tämä on Sakon mielestä hyvin vakava asia.
Irakin viranomaisten mukaan maan pirstoutuneen infrastruktuurin jälleenrakentamiseen tarvittaisiin vähintään 88 miljardia dollaria. Sitä rahoittamaan konferenssissa sitoutuivat Saudi-Arabia, Kuwait, Quatar, Turkki, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ja USA.
”Kylien ja kaupunkien rakentaminen Niiniven tasangolla ja taloudellisen toimeliaisuuden uudelleen aloittaminen ovat välttämättömiä, jotta voidaan taata alueen tulevaisuus ja varmistaa sen ainutlaatuisen mosaiikin säilyminen, joka on Irak”, Sako korosti ja toi esiin, että Irak tarvitsee rahan lisäksi myös suunnitelman demokraattisen yhteiskunnan, kansalaisuuden ja turvallisuuden luomista varten.
”Vaarana on, että raha päätyy, kuten menneisyydessä, korruptoituneiden ihmisten taskuihin tai rahoittamaan jihadistisia ryhmiä.”
Lähde: World Watch Monitor