Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Iran jatkaa kristittyjen pidätyksiä vallankumouksen 40-vuotispäivän aattona

 

Ajatollah Khomeini puhui ihmisoikeuksista ja uskonnonvapaudesta, kun hän palasi  maanpaosta Iraniin 40 vuotta sitten. (Kuva: World Watch Monitor)

Article 18 raportoi Iranin turvallisuusviranomaisten pidättäneen kolme kristittyä. He pitivät kotijumalanpalvelusta pastorinsa puolesta. Hän kärsii parhaillaan 10 vuoden vankilatuomiota.

Viimeisin Iranin kirkkoon kohdistunut ratsia toteutettiin sunnuntaina 10.2. Pohjoisessa Rashtin kaupungissa maan tiedustelupalvelu pidätti Abdolreza Ali Haghnejadin. Pidättäjät saapuivat rakennukseen pian jumalanpalveluksen päätyttyä, takavarikoivat seurakuntalaisten puhelimet ja ottivat Haghnejadin mukaansa. Turvallisuusagentit kävivät myös hänen kotonaan ottamassa talteen kirjat ja vaimon puhelimen, CSW raportoi.

Paikalliset lähteet kertoivat CSW:lle, että kun Haghnejadia pidätettiin, hän rohkaisi paikalle jääviä seurakuntalaisia. Pidätys ei ollut hänen ensimmäisensä. Lontoossa toimivan asianajojärjestön mukaan 29.1. oli pidätetty myös kaksi muuta seurakunnan jäsentä, Hossein Kadivar ja Khalil Dehghanpour.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.
Vasemmalta: Saheb Fadaie, Youcef Nadarkhani, Yasser Mossayebzadeh jaMohammad Reza Omidi

Pastori Nadarkhani sai heinäkuussa 2017 kymmenen vuoden vankilatuomion kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta, sionistisen kristillisyyden levittämisestä ja kotikirkkojen johtamisesta. Lisäksi kolme muuta seurakuntalaista sai vastaavan pituisen tuomion: Saheb (Zaman) Fadaie, Mohammad Ali (Yasser) Mossayebzadeh ja Mohammad Reza Omidi.

Viimeisimmät pidätykset tulivat juuri samaan aikaan, kun Iran juhli shaahin syrjäyttäneen vallankumouksen 40. vuosipäivää. Vaikka Ajatollah Khomeini puhui alun perin ihmisoikeuksista ja uskonnonvapaudesta, hänen perustamansa uusi islamistinen tasavalta ei ole jättänyt paljoakaan tilaa kristityille ja kirkoille.

Katsauksessaan Article 18 kuvaa hallituksen sortopolitiikkaa. Kirkko  yritettiin ensin pakottaa alistumaan. Sitten hallitus alkoi murtaa erityisesti farsia puhuvia seurakuntia, koska ne vetivät puoleensa yhä kasvavan määrän islamilaisia käännynnäisiä.

Vuonna 2005 Iranin johtajaksi valitun Mahmoud Ahmadinejadin aikana alkoi järjestelmällinen protestanttisten kirkkojen eliminointi. Siihen sisältyi kirkkojen sulkemisia, omaisuuden takavarikointia, seurakuntien johtajien ja seurakuntalaisten pidätyksiä  ja vankilatuomioiden pidentymistä.

Lähde

 

Iran on World Watch List 2019 sijalla 9. Lue lisää.

 
Open Doors neliömainos artikkelin jälkeen