Iranilainen Ariana alkoi katsoa kristillistä lastenohjelmaa osallistuakseen kilpailuihin, mutta löysikin ohjelman kautta jotain vielä parempaa.
Puhelin etsii hetken yhteyttä ja alkaa sitten tuutata tasaisesti linjan aukeamista odottaen. Television suoraan lähetykseen soittaminen lienee useimmille jännittävää ja harvinaista, mutta Ariana, nuori iranilainen tyttö, on tehnyt tämän monta kertaa ennenkin. Puhelu tuntuu ennemmin siltä, kuin soittaisi ystävälle tai sukulaiselle.
Linja aukeaa, ja puheluun vastataan. Iloinen naisääni tervehtii Arianaa linjan toisessa päässä. Maryam on tullut Arianalle ja monille muille Iranin, Afganistanin ja Tadžikistanin lapsille tutuksi persiankielisestä lastenohjelmasta Hashtag, jonka suoraan lähetykseen voi soittaa.
Seurakuntayhteys median kautta
Hashtag kuuluu kristillisen satelliittitelevisio SAT-7:n ohjelmistoon, persiankieliselle SAT-7 Pars -kanavalle. SAT-7:n kanavaperhe välittää Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan väestölle toivoa ja lohdutusta kriiseihin sekä pitää esillä kristillisiä arvoja turvallisesti satelliittitelevision kautta. Käytössä ovat myös sosiaalisen median kanavat sekä oma suoratoistopalvelu SAT-7 Plus, joka on Lähi-idän ainoa kristillinen suoratoistopalvelu.
Monissa alueen maissa kristityt kohtaavat vainoa tai syrjintää, eikä kirkkoon ole mahdollista kokoontua. Kuitenkin esimerkiksi Iranissa, Arianan kotimaassa, 80 prosenttia väestöstä katsoo televisiota päivittäin. Vaikka ulkomaisten kanavien seuraaminen omalla satelliittilautasella on periaatteessa kiellettyä, valtion viranomaiset ummistavat siltä silmänsä.
Kun media paikkaa puuttuvaa seurakuntayhteyttä, yhteydenpito katsojiin ja henkilökohtaiset keskustelut nousevat tärkeään rooliin. SAT-7 Parsin mukaan heidän katsojatyön tiiminsä keskustelee usein ihmisten kanssa poliittisesta ja taloudellisesta epävakaudesta sekä naisten ja vähemmistöjen syrjinnästä. Lisäksi kysymyksiä tulee paljon ihmissuhteista, terveydestä, työstä ja uskosta.
Uskoa vahvistavat ohjelmat
Arianan ensimmäiset yhteydenotot olivat kuitenkin aiheeltaan kevyempiä. Hän törmäsi Hashtag-ohjelmaan sattumalta selatessaan televisiokanavia ja alkoi osallistua ohjelman kilpailuihin. Lopulta Ariana alkoi keskustella juontaja Maryamin kanssa muistakin aiheista.
− Kun kuuntelin tarkkaan teidän kertomuksianne ja käsittelemiänne aiheita, uskoni Herraan vahvistui ja minusta tuli kristitty, Ariana kertoo.
Maryam näkee lasten kanssa keskustellessa selkeän tarpeen säännölliselle yhteydenpidolle.
− Kun iranilainen, afganistanilainen tai tadžikistanilainen lapsi päättää kääntyä Jeesuksen puoleen, hänellä ei useinkaan ole ystäviä, keiden kanssa jakaa uskoaan. Monet vakituiset katsojamme ovat siis olleet yhteydessä meihin, ja olemme huomanneet, miten suuri tarve heillä on syvemmälle yhteydelle ja ystävyydelle.
Tästä tarpeesta on syntynyt esimerkiksi somessa toimiva Church4Kids (Kirkko lapsille) -ohjelma, jota Maryam nykyään juontaa. Church4Kids perustuu viikoittaisiin Instagram-livelähetyksiin sekä aktiiviseen keskusteluun lasten kanssa turvallisissa ryhmissä ja yksittäin.
Seuraavaksi Maryam kysyy Arianalta, miten SAT-7 Parsin lastenohjelmat ovat auttaneet häntä arjessa.
− Kun herään aamulla, rukoilen Jeesuksen nimessä ja ajattelen niitä, jotka ovat auttaneet uskoani kasvamaan.
− Mielestäni kaikki SAT-7 Parsin ohjelmat ovat erittäin hyviä, koska ne auttavat lievittämään ahdistuneisuutta ja tulemaan lähemmäksi Jumalaa, Ariana sanoo.
Persiankielistä SAT-7 Parsia seuraavat kaikenikäiset katsojat Iranissa, Afganistanissa ja Tadzikistanissa. Moni kristitty on paennut kotimaastaan vainojen ja kiristyneen ilmapiirin vuoksi.
Kristityt ahtaalla
Iranissa korkeinta poliittista valtaa käyttää presidentin sijasta uskonnollinen johtaja. Moni muistaa kahden vuoden takaa nuoren naisen Mahsa Aminin kuoleman epäselvissä olosuhteissa, kun hänet oli pidätetty väärin puetun huivin vuoksi. Edes kesällä valittu uudistusmielinen presidentti ei ole saanut muutosta aikaan.
Kristittyjen vainojen voimakkuutta mittaava Open Doors on nostanut Iranin maailman 50 pahimman maan joukossa sijalle 9. Kristityksi syntyneelläkään ei ole lupa lukea Raamattua tai viettää jumalanpalvelusta, ja muista taustoista tulevat kristityt kohtaavat vielä pahempaa painostusta perheeltään ja yhteisöltään.
Onneksi Arianan kanssa keskustellessa käy ilmi, että hänen äitinsä suhtautuu hyvin hänen uskoonsa.
− Toivoisin, että kaikki iranilaiset olisivat ymmärtäväisiä, kuten äitini, jolla ei ole koskaan pahaa sanottavaa uskostani. Kun kävelen äitini kanssa kadulla, näen usein muiden tyttöjen itkevän. Se harmittaa minua.
Arianalla on selvä vastaus, kun Maryam kysyy, mitä hän toivoisi itselleen ja muille iranilaisille nuorille.
− Haluaisin nähdä muidenkin vanhempien kunnioittavan lapsiaan, kuten äitini kunnioittaa minua!
Toivoa on. Kristillisten lastenohjelmien kautta Lähi-idän lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus oppia hyviä elämänarvoja, kuten lähimmäisenrakkautta ja erilaisuuden hyväksymistä, ja saada turvaa ja lohtua rukouksesta. Ehkäpä uusi sukupolvi tuo mukanaan kaivattua yhteiskunnallista muutosta.
Katso video Arianan puhelusta!
Viivi Niemenmaa
Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 4/2024.