Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Ayob Mohebbi: Monet ovat salaa kristittyjä

 

– Suomessa voin olla vapaasti kristitty ja mennä kirkkoon, iloitsee iranilainen Ayuob Mohebbi. Kuva: Jani Laukkanen

Kristityksi kääntynyt iranilainen Ayuob Mohebbi kuuluu kurdivähemmistöön. Ennen pakenemistaan kotimaastaan hän eli vuosia pelon vallassa.

Yhteiskunnan epäkohdista kirjoittelu vei toimittaja Ayob (Job) Mohebbin vuonna 2007 alkaneisiin useisiin vangitsemisiin. Viimeksi mies joutui vangituksi ja kidutetuksi vuonna 2014. Häntä kehotettiin lopettamaan kirjoittaminen. Viranomaisten mukaan pahinta oli se, että Ayuob oli kääntynyt kristityksi ja puolusti kurdivähemmistön oikeuksia. Lopulta hänen oli jätettävä kotimaansa.

Iranin noin 81,8 miljoonasta asukkaasta on 73 miljoonaa shiiamuslimeja. Sunnimuslimeja on noin 7 miljoonaa ja kurdeja 6,5 – 7,9 miljoonaa. Luoteis-Iranin Bukanin kaupungista kotoisin olevan Ayuob Mohebbin perheenjäsenet kuuluvat kurdivähemmistöön. Heistä puolet on sunnimuslimeja ja puolet ateisteja.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

̶  Kun olin pieni poika, isä vei minut mukanaan moskeijaan rukoilemaan. Tätä jatkui kohdallani 16 – 17 vuoden ikään saakka. Koska halusin tietää, millainen uskonto islam on, aloin lukea siitä. Perehdyin myös muihin uskontoihin.

Näin saman unen

Iranissa on arviolta alle 100 000 kielletyn zarathustralaisuuden kannattajaa, vaikka se oli ennen islamia Persian pääuskonto. Tämän vuosituhannen alussa se oli nuorison muotiuskonto. Ayuob Mohebbi tutustui myös bahailaisuuteen, johon kääntyneitä myös vainotaan.

Seuraavaksi hän perehtyi kristinuskoon.

̶  Minulla oli Safa Kazami niminen kaveri, josta tuli kristitty. Kävimme yhdessä eräässä kotiseurakunnassa. Minäkin halusin tulla kristityksi. Vuonna 2007 näin neljä kertaa samaa unta, jossa Safa vei minut pieneen ihmisten täyttämään puukirkkoon. Hän sanoi minulle unessa, että jos koskettaisin ihmisiä, he tulisivat terveiksi. Keskustelin myöhemmin Safan kanssa ja minäkin tulin uskoon. Huomasin, että kristinuskossa on rakkautta ja ystävyyttä.

Ayuob Mohebbi vertaa Raamattua ja Koraania. Jeesus paransi sairaita ja herätti kuolleita. Muhammed ei tehnyt mitään vastaavaa.

̶  Kääntymiseni kristityksi tapahtui yhdeksän vuotta sitten. Aloin käydä maanalaisen seurakunnan kokouksissa. Opiskelin yliopistossa kirjanpitoa. Mutta internetkirjoitusteni vuoksi minut erotettiin sieltä neljä kuukautta ennen valmistumista.

Vuonna 2007 Ayuob vangittiin ensimmäisen kerran, kun hän oli antanut haastattelun iranilaiselle kristitylle Mohabbat TV-kanavalle.

̶  Minun käskettiin lopettaa haastatteluiden antaminen. Myös kaverini Safa Kazami joutui vangituksi ja kidutetuksi. Hän pakeni Turkkiin ja toimii siellä nyt pappina.

Kotikirkkoja suljettiin

Iranissa tapetaan joka päivä 5 – 7 henkilöä. Viime vuonna Iranissa tapettiin arviolta yli 1000 poliittista tai mielipidevankia. Tänä vuonna kuolemantuomiojonoon on kertynyt jo yli 1300 ihmistä. Syinä ovat poliittiset mielipiteet ja kristinuskoon kääntyminen. Uskonnot ovat tiukasti valtion valvonnassa. Maan kristittyjen tilanne on Ayuob Mohebbin omankin kokemuksen mukaan rankka.

̶  Ajatollah Ali Khamenei, joka on Iranin ylin johtaja, sulki vuonna 2008 kaikki kotikirkot. Hallitus valehtelee, kun se sanoo hyväksyvänsä kristinuskon. Joka päivä kristittyjä vangitaan ja kidutetaan. Heitä estetään menemästä naimisiin ja erotetaan työpaikoista. Iran on kristityille helvetti.

Monet iranilaiset ajattelevat, että islam ei ole hyvä uskonto. He haluavat vaihtaa uskontoaan. Joka vuosi ihmisiä kääntyy kristityiksi. Mutta islamin mukaan sellainen ihminen pitää tappaa. Siksi monet ovat salaa kristittyjä. Iran ei ole turvallinen maa uskontoaan vaihtaville. Kristittyjä on paennut ulkomaille, tai he istuvat vankiloissa.

Perhe kärsii

Vuoden 2014 vangitseminen oli Ayuob Mohebbille itselleen rankin kokemus. Hän oli vangittuna yli kymmenen päivää. Ayuobia lyötiin ja hänen perheensä jäsenille uhattiin tehdä pahaa. Sen jälkeen mies lähti Iranista Pohjois-Irakin kurdialueen Süleimaniyaan, jossa asuntona oli kurdipuolueen talo.

̶  Tuloni jälkeen taloon ja lähellä olleeseen autoon oli asennettu isot pommit, jotka saatiin onneksi purettua. Minut kastettiin kristityksi viime vuoden helmikuun 28. päivänä Arbilin kaupungissa.

Pariisin viimesyksyisten terrori-iskujen jälkeen Ayuob Mohebbi kirjoitti nettisivustolleen artikkelin kysellen muun muassa, miksi tällaista tehdään islamin nimissä. Hän antoi haastattelun myös kurdien Rojhalat TV-nettikanavalle.

̶  Sen jälkeen viranomaiset pidättivät isäni ja veljeni heidän kotoaan. Heille sanottiin, että minun pitäisi lopettaa kirjoittelu ja haastattelujen antaminen. Poliisi pelotteli heitä useita tunteja.

Matka Suomeen

Ayuob Mohebbi tuli viime vuonna salaa Pohjois-Irakista Turkin puolelle kävelemällä. Matka jatkui suurimmaksi osaksi kävellen läpi Turkin, Bulgarian, Serbian, Unkarin ja Saksan.

̶  Se oli vaikea matka. Joskus minulla oli kavereitakin. Kengät hajosivat, ja jalkoihin tuli haavoja. Kynsiäkin irtosi. Tulin Suomeen viime vuoden syyskuussa ja asun nyt Hyvinkäällä Tervamäen vastaanottokeskuksessa. Minulla ei ole perhettä eikä muuta paperia kuin suomalainen ID-kortti.

Ayuob esittää kritiikkiä niitä islamilaisia valtioita kohtaan, joista tuhannet ja miljoonat muslimit ovat joutuneet pakenemaan ulkomaille. He etsivät rauhaa ja turvaa lännen kristityistä maista. Hän ei tiennyt ensin itsekään sitä, että Suomi on rauhallinen ja turvallinen maa.

̶  Voin tehdä täällä, mitä haluan. Voin olla vapaasti kristitty ja mennä kirkkoon. Olin viime sunnuntaina (22.5.) Hyvinkään kirkossa. En ymmärtänyt, mitä siellä puhuttiin, mutta luin omasta Raamatustani, kuinka Jeesus herätti kuolleita.

Ajankohtainen Raamattu

Mies on lukenut koko Raamatun läpi monta kertaa. Hän lukee sitä joka päivä.

̶  Verratessani Koraanin ja Raamatun sisältöä toisiinsa minua viehättää se, kun Jeesus auttaa koko ajan ihmisiä. Hän ei myöskään ota keneltäkään mitään. Se on tehnyt minuun suuren vaikutuksen.

Iranista Suomeen tullut islamista kristityksi kääntynyt haastateltavamme kokee jotkin Raamatun kohdat konkreettisemmin kuin me suomalaiset kristityt. Tällainen kohta on hänen mainitsemansa Johanneksen evankeliumin 8. luvun jakeet 1 – 12, jossa Jeesus jättää tuomitsematta kivityskuolemaan aviorikoksesta kiinni joutuneen naisen.

Kivitys kuuluu edelleen joihinkin islamilaisen šaria-lain tulkintoihin. Se on laillista Iranissa ja useissa muissakin islamilaisissa maissa.

̶  Lukiessani Raamattua olen löytänyt sieltä useita kiinnostavia kohtia. Eräs niistä on luku, jossa kerrotaan Jeesuksen viimeisestä ateriasta opetuslasten kanssa ennen ristinkuolemaa (Joh. 13: 1 – 17). Jeesus antoi meille esimerkin, kuinka elää kristittynä. Hän pesi opetuslastensa jalat.

Noin kahdeksan kuukautta Suomessa asunut Ayuob Mohebbi arvostaa kristinuskon sanomaa ja kristittyjä maita.

̶  Kristityissä maissa on rauha. Islamilaisissa maissa on levotonta ja sotaa. Jeesus ei kehota tappelemaan toisiaan vastaan. Hän ei pakota ketään kristityksi. Kristittyjä ei pakoteta antamaan toiselle rahaa, sotimaan ja raiskaamaan. Se kaikki toteutuu islamissa. Vaihdoin uskontoa, koska tunsin sydämessäni rauhaa ja turvaa. Kun etsin, löysin nämä molemmat kristinuskosta.

Teksti: Seppo Ylönen