Saksassa uutisoitiin kesällä 2023 taksinkuljettaja Jalil Mashalista, jota uhattiin sakottaa Raamatun tekstin esillä pitämisestä taksissaan. Vuoden kestänyt oikeusprosessi on nyt päättynyt hänen edukseen, kun Essenin kaupunki perui sakon.
Tapaus herätti laajaa huomiota sekä Saksassa että kansainvälisesti.
Jalil Mashali syntyi Iranissa muslimiperheeseen. Hänen elämänsä sai dramaattisen käänteen 13-vuotiaana, kun hän menetti osan vasemmasta jalastaan vakavassa liikenneonnettomuudessa. Onnettomuus johti yli kahteenkymmeneen leikkaukseen. Siitä huolimatta hän kärsi jatkuvista valtavista kivuista. 33-vuotiaana hän matkusti Saksaan saadakseen lisää hoitoa, mutta toivottomuus valtasi hänet, kun lukuisat eri leikkaukset eivät tuottaneet tulosta.
Mashali suunnitteli tekevänsä itsemurhan. Sairaalassa hänen luokseen tuli kuitenkin kristitty nainen, joka tarjoutui rukoilemaan hänen puolestaan. Aluksi Mashali suhtautui rukoukseen skeptisesti, mutta suureksi hämmästyksekseen hän huomasi kipujen hävinneen täysin. Tämä kokemus sai hänet tutustumaan Raamattuun ja kääntymään kristinuskoon.
”Se hetki muutti elämäni. Löysin toivon ja vapauden Jeesuksen kautta”, Mashali kertoi myöhemmin.
Raamatun teksti taksissa – sakot ja vastarinta
Mashali halusi kertoa uskostaan kaikille ja kaikilla mahdollisilla tavoilla. Niinpä hän kiinnitti autonsa takaikkunaan tekstin Johanneksen evankeliumista: ”Jeesus – Minä olen tie, totuus ja elämä” (Joh. 14:6). Kesällä 2023 Essenin kaupunki määräsi hänelle tämän johdosta sakon vedoten siihen, että uskonnollinen teksti oli ”mainos”, joka rikkoi paikallisia sääntöjä.
Sakkojen uhka ei saanut Mashalia luopumaan vakaumuksestaan. Hän kieltäytyi poistamasta tekstiä ja ryhtyi oikeustoimiin kristillisen ihmisoikeusjärjestön ADF Internationalin tuella.
”Minulle tämä ei ole mainos, vaan osa identiteettiäni ja uskoani. En voi luopua siitä, mitä Jumala on minulle antanut”, Mashali totesi Radio Essenin haastattelussa.
Voitto oikeudessa ja uusi alku
Vuoden kestänyt oikeusprosessi on nyt päättynyt Mashalin voittoon. Essenin kaupunki perui sakon ja ilmoitti, ettei Raamatun tekstin esillä pitäminen rikkonut merkittävästi paikallista lainsäädäntöä.
Vaikka Mashali lopulta luopui itsenäisen taksiyrittäjän urastaan ja siirtyi työntekijäksi toiseen yritykseen, hän katsoo taaksepäin kiitollisena.
”Kaikki kunnia kuuluu Jeesukselle. Minulle tärkeintä on, että Hänen nimeään ylistetään”, Mashali sanoi haastattelussa.
Laajempi keskustelu sananvapaudesta
Tapaus herätti laajasti keskustelua uskonnonvapaudesta ja ilmaisunvapaudesta Euroopassa.
”Voin vain kiittää Jumalaa siitä, että elän maassa, jossa uskoni jakaminen on mahdollista”, Mashali totesi lopuksi.
Mashalin elämäntarina käy hyvin esimerkistä, kuinka yksi rukous voi muuttaa kaiken – sekä antaen toivon, joka kantaa läpi elämän vaikeimpien hetkien.
Lähteet:
CNE-News 17.12.2024: