Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Iranin kiristynyt tilanne voidaan kostaa maan kidutus­vankiloihin teljetyille kristityille

 

Kansanjoukot velloivat Kermanin kaupungin kaduilla Qassem Suleimanin hautajaissaatossa 7. tammikuuta. KUVA: Lehtikuva/AFP.

Open Doorsin Suomen toimiston johtaja Miika Auvinen pelkää, että Iranin ja Yhdysvaltojen uhittelu voi tehdä Iranin kristityistä maalitauluja, sillä heidät leimataan Yhdysvaltojen kätyreiksi.

Kun Yhdysvallat surmasi Iranin vallankumouskaartiin kuuluvien Quds-joukkojen komentajan Qassem Suleimanin 3. tammikuuta, jännitteet Lähi-idässä kiristyivät entisestään.

7. tammikuuta Kermanin kaupungissa järjestettyyn komentajan hautajaissaattoon osallistui satoja tuhansia ihmisiä. Tungoksessa tallautui hengiltä yli 50 ihmistä ja parisataa loukkaantui vakavasti.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Valtavat massat huusivat kuolemaa Yhdysvalloille ja televisiolähetyksessä Iranin uskonnollinen johtaja Ali Khamenei vannoi kostoa. Se seurasikin ohjusiskuina naapurimaiden sotilasasemiin, joissa tiedettiin olevan yhdysvaltalaisia sotilaita. Vahingot jäivät näissä iskuissa vähäisiksi.

Kiristyneellä tilanteella on välittömiä vaikutuksia Iranin kristittyjen asemaan, näkee ihmisoikeusjärjestö Open Doorsin Suomen toimiston johtaja Miika Auvinen. Hän muistuttaa, että Iranissa kaikkiin kristittyihin kohdistuu vainoa, viranomaisten puolelta jopa hengenvaaraa.

– Kristittyjä ei nähdä vain yhteisöllisenä vaan myös poliittisena uhkana, Yhdysvaltojen kätyreinä. Tällaisissa tilanteissa Iranin vankiloissa viha kristittyjä vankeja kohtaan voi johtaa lisääntyneeseen kiduttamiseen ja lisääntyvään kristittyjen vainoon laajemmin.

Auvisen mukaan Iranissa tiedetään Yhdysvalloissa nyt vallassa olevien republikaanien läheiset yhteydet Yhdysvaltojen evankelikaaleihin. Iranissa luodaankin mielikuvaa, että iranilaisilla kristityillä olisi yhteys Yhdysvaltojen politiikkaan. Erästä iranilaista pastoria esimerkiksi syytettiin valtakunnallisessa sanomalehdessä ”vaaralliseksi CIA:n agentiksi”.

– Viranomaiset haluavat luoda epäluuloa kristittyjä kohtaan ja he luovat mielikuvan maan pettureista ja valtion vihollisista, Auvinen toteaa.

Hänen mukaansa Iranissa näkyy nyt jo pidempään kytenyt, erityisesti nuoremman koulutetun sukupolven osoittama tyytymättömyys islamilaisen papiston johtamaan valtionjärjestelmään, joka polkee avoimesti ihmisoikeuksia. Se sai kansanjoukot kaduille osoittamaan mieltään viime vuonna.

– Kristityillä ei ole osaa näihin tapahtumiin, mutta viranomaiset näkevät kristityt yhtenä uhkana. Kristillinen vastuullisuutta ja yksilönvapautta korostava ihmiskäsitys toki haastaa teokraattiset rakenteet, Miika Auvinen pohtii.

Tiedustelupalvelun lonkerot yltävät ulkomaille

Open Doors arvioi, että Iranissa elää 800 000 kristittyä. Suurin osa heistä joutuu piilottelemaan vakaumustaan, sillä vain etnisen taustan selittämä kristillisyys on sallittua. Käytännössä tämä tarkoittaa Iranin assyrialaisen kirkon tai muun vanhan kirkkokunnan jäsenyyttä, mikäli on syntynyt kristittyyn sukuun. Sen sijaan kääntyminen islamista kristityksi on laitonta ja voi johtaa vankeuteen tai kuolemantuomioon.

Vuoden 2018 marraskuun ja vuoden 2019 lokakuun lopun välisenä aikana Iranissa pidätettiin 194 kristittyä. Pelkästään jouluna aikana järjestetyssä suuroperaatiossa vangittiin 114 henkilöä.

– Maassa on herätystä. Monet kuulevat Jeesuksesta satelliittitelevisiolähetyksissä, kokevat ihmeitä tai näkevät unia, joissa Jeesus ilmestyy. Näin he kuulevat evankeliumin ja lähtevät seuraamaan Jeesusta vaaroista huolimatta, Miika Auvinen kertoo.

Myös Iranin ulkopuolella elää paljon iranilaisia kristittyjä. Auvinen tietää Iranin harjoittavan omien kansalaistensa valvontaa myös ulkomailla.

– Tiedustelupalvelu on jopa murhannut liian vaarallisina pitämiään henkilöitä ulkomailla. Sellaisina pidetään ulkomailla asuvia henkilöitä, joilla on vaikutusvaltaa ihmisiin Iranissa. Taustalla vaikuttaa pelko kansannoususta.

15. tammikuuta julkaistu World Watch List listaa maailman vaarallisimmat maat kristityille. Tänä vuonna Iran on sijalla 9, ja maan nähdään harjoittavan äärimmäistä vainoa kristittyjä kohtaan.

 

Tiesitkö, että Iranin vallankumouskaartin al-Quds-erikoisjoukkojen nimi viittaa Jerusalemiin? Nimi ilmaisee avoimesti joukkojen tavoitteen ”vapauttaa muslimimaat, erityisesti Jerusalem”, mikä merkitsee valtaamista islamille.

 
Kylvaja artikkelibanneri