– Koen, että olen kirkon kävelevä postilaatikko. Kävelevälle postilaatikolle tulee kaikenlaista palautetta, kommentoi Helsingin piispa Irja Askola vihapostia.
Irja Askolan mukaan vihapuhe satuttaa, mutta myös pelottaa. Helsingin piispa käsitteli teemaa Teemu Laajasalon vieraana Radio Deissä perjantain Toivon Päivä -iltapäivälähetyksessä.
Askola vihittiin ensimmäisenä naisena Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispanvirkaan viitisen vuotta sitten. Hän oli aikanaan myös ensimmäisiä papiksi vihittyjä naisia 1980-luvulla.
Irja Askolan mukaan piispanvirka on julkinen työ, jonka varjopuolet on hyväksyttävä. Siitä huolimatta vihaviestit herättävät levottomuutta ja kipua.
– Kyllä se sattuu, mutta täytyy ajatella, että julkiseen virkaan kuuluu se, että saa kaikenlaista palautetta.Askola korostaa, että hänen kanssaan saa vapaasti olla eri mieltä. Piispan mukaan ei voi edes olettaa, että lähes neljän miljoonan jäsenen kirkko olisi kaikessa yksimielinen.
– Jos ihminen on voimakkaasti kanssani eri mieltä, niin se ei ole vielä vihapostia. Olen aina sanonut, että kanssani saa olla eri mieltä, mutta meidän pitää löytää erimielisyyden etiikan koodisto, että kuitenkin kunnioitamme toinen toisiamme ihmisinä saman Jumalan lapsina, vaikka oltaisiin asiasta eri mieltä.
Kirkon erikoispiirre on se, että vihaposti on poikkeuksellisen sukupuolittunutta. Laajasalo -ohjelman isäntä Teemu Laajasalo kertoi kirkkoherran kokemuksellaan, että naisten saama viha- tai häirintäpalaute on seurakunnassa kymmenkertaista mieskollegoihin verrattuna.
– Naispoliitikkojen kanssa on usein puhuttu, että miespoliitikot saavat harvoin ulkonäköönsä liittyvää palautetta, mutta naiset saavat sitä, Irja Askola huomatutti
Irja Askolan haastattelu Laajasalo-ohjelmassa kuullaan uusintana Radio Deissä tiistaina 13.10. klo 19. Perjantaina 16.10. ohjelmassa on vieraana emeritus-piispa Eero Huovinen. Jaksot julkaistaan myös Radio Dein ohjelma-arkistossa.