Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Isä Alexi toivoo rauhan palaavan Syyriaan Jumalan tahdosta ja Hänen avullaan

 

Alexi Chehadeh sanoo, ettei voisi olla kirkon pappi ilman toivoa. Kuva: Kirsi Rostamo

Syyrian suurimman avustusjärjestön johtaja, isä Alexi Chehadeh uskoo Syyrian sodan kääntyneen lopuilleen. Vaikka konfliktin aiheuttamien tuhojen korjaamiseen tarvitaan valtavasti tukea, hän kertoi Radio Deissä myös toivonpilkahduksista.

Syyrian sota on ollut käynnissä jo kahdeksan vuotta. Mittavaa avustusoperaatiota alueella johtava arkkimandriitta Alexi Chehadeh vieraili helmikuussa Suomen Evankelis-luterilaisen kirkon vieraana tapaamassa mediaa ja seurakuntalaisia kertoakseen Syyrian tilanteesta ja maan jälleenrakentamisesta.

Sota alkoi kansannousuna Bašar al-Assadin hallitusta vastaan arabikeväänä 2011. Eri ryhmiin kuuluvat hallitusta vastaan taistelevat maltilliset ja islamilaiset kapinalliset sotivat myös keskenään.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Syyrian konflikti on niin monisäikeinen, että sen osapuolista on vaikea pysyä kärryillä, saatikka eritellä, mitkä ovat kunkin intressit, kun myös ulkovallat ovat sekaantuneet sotaan. Sunnalaiset arabimaat ja länsimaat ovat tukeneet kapinallisia, Venäjä ja šiialainen Iran al-Assadin hallintoa.

Osin on kyseessä myös uskonsota. Konflikti ei alun perin ole ollut kristittyjen ja muslimien välillä, jotka ovat eläneet hyvinä ja huonoina aikoina rinnakkain jo yli 1400 vuotta. Sen sijaan Syyriaan tuli muista maista islamilaisia ääriaineksia, kuten terroristijärjestö Isis. Valtansa huipulla Isis hallitsi liki kolmasosaa sekä Syyriasta että Irakista.

Sota on luonut valtavan pakolaistulvan maan sisällä ja ulkomaille. Yli viisi miljoonaa syyrialaista on lähtenyt pakolaisiksi, ja maan sisällä on noin 6,5 miljoonaa ihmistä evakossa. Ennen sisällissodan alkamista Syyriassa asui noin 23 miljoonaa ihmistä, nyt jäljellä on vain 18 miljoonaa.

Useat maat aloittivat vuonna 2014 yhteistyön Isis-järjestön kukistamiseksi. Suurin osa Syyriaa on nyt vapautettu Isisin vallasta. Järjestön elintila on kaventunut koko ajan, ja se on ajanut Isisin jäseniä pakoon.

Syyrian hallitus liittolaisineen hallitsee noin 60 prosenttia alueista, ja kapinalliset taistelevat puskurivyöhykkeellä. Suomessa vieraillut arkkimandriitta, teologian tohtori, isä Alexi uskoo, että Syyrian sota alkaa kääntyä lopuilleen.

Kristityt katosivat muinaisista kirkoista  

Isä Alexi on koko idän patriarkaatin eli Antiokian ortodoksisen kirkon ekumeenisten suhteiden ja humanitaarisen avun osaston (GOPA-DERD) johtaja. GOPA-DERD on suurin Syyriassa toimiva humanitäärinen avustusjärjestö, joka auttaa kaikkia hädänalaisia uskontoon ja etniseen taustaan katsomatta.

Erityisen huolissaan isä Alexi on Syyrian kristittyjen tilanteesta, sillä sota on vaikuttanut lähes kaikkiin alueen kristittyihin.

– Vuodesta 2015 vuoteen saakka 2017 lähes puolet kristillisistä yhteisöistä pakeni Turkkiin, Kreikkaan ja muualle Eurooppaan. Seurakuntalaiset ovat paenneet Isis-terroristien hyökkäyksiä, joissa monet kirkot, luostarit, koulut ja seurakunnan rakennukset tuhottiin.

 

”Heille täytyy opettaa, kuinka kala pyydystetään eikä niinkään syömään sitä.”

 

Suurin osa Syyriaa on nyt vapautettu Isisin vallasta. Kristityt kuten muutkin syyrialaiset tarvitset kaikkia perustarpeita: elintarvikkeita, raha-avustuksia, kirkkojen ja jopa koko yhteisöjen jälleenrakentamista.

Kirkon Ulkomaanapu on GOPA-DERDin yhteistyökumppani Suomessa. Isä Alexi toivoo, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko voisi kerran vuodessa kerätä kolehdin Syyrian jälleenrakentamiseksi. Kun rakennetaan kirkkoja ja seurakuntataloja, niin Syyrian seurakunnilla olisi jälleen nuorisotyötä, lastenkerhoja, kuoroja ja muita seurakunnan toimintoja. Ne rohkaisevat kristittyjä palaamaan kotimaahan.

Isä Alexi tiedostaa, että aineellisten avustusten lisäksi ihmisiä täytyy auttaa saamaan myös ihmisarvonsa takaisin. He tarvitsevat terapiaa ja mahdollisuuksia tienata oma toimeentulonsa.

– Heille täytyy opettaa, kuinka kala pyydystetään eikä niinkään syömään sitä.

Kristityt ovat osa Lähi-idän ainutlaatuista mosaiikkia

Isä Alexi vetoaa Syyrian kristittyjä jäämään Pyhään maahan ja muistuttaa, että Syyria, Damaskos, on mainittu Raamatussa.

– Jos siellä ei enää asuisi kristittyjä, niin sitä osaa Raamatun aikaisesta maailmasta ei enää olisi olemassa. Kristityt ovat myös arabialaisen yhteiskunnan hiiva, ja siksi suvaitsevat muslimitkin pyytävät kristittyjä jäämään Lähi-itään ja Syyriaan. He arvostavat meidän läsnäoloa.

Läntistä kristikuntaa tuskin tyydyttäisi tilanne, jossa Syyrian kristillisiin perintökohteisiin matkustavat kohtaavat tyhjyyttään ammottavia kirkkoja. Nykymenolla tilanne saattaa olla 10–15 vuoden kuluttua tällainen. Isä Alexi painottaa kristittyjen kuuluvan Syyriaan, koska he ovat osa Lähi-idän ainutlaatuista mosaiikkia.

Isä Alexi vetoaa kansainvälisiin yhteisöihin ja ihmisoikeuksista vastuussa oleviin ihmisiin, jotta nämä auttaisivat vuonna 2013 kidnapattuja aleppolaisia piispoja.

– Heidän kohtalostaan ei vieläkään tiedetä mitään. Jos löytäisimme heidät, se vahvistaisi kristittyjä Syyriassa. Rukoilkaa ja auttakaa kristittyjä jäämään Syyriaan Pyhälle maalle. Syyria on kristinuskon kehto, sillä Paavali aloitti Antiokiasta lähetystyönsä koko maailmaan ennen Roomaa, Ateenaa ja muita kristittyjä maita.

Kristityt ja muslimit jälleenrakentavat yhdessä Syyrian yhteiskuntaa

Arkkimandriitta Alexin johtama GOPA-DERD on perustettu vuonna 1994 eli tänä vuonna on 25 juhlavuosi. Se on suurin avustusjärjestö Syyriassa; henkilökuntaa on 1700, palvelukeskuksia 40 ja avunsaajia vuosittain 2,5 miljoonaa erilaisten ohjelmien, aktiviteettien ja projektien kautta.

Useimmat avunsaajat eivät ole kristittyjä, koska heitä on enää viisi prosenttia koko väestöstä.

Apua saavat kaikki hädänalaiset uskontoon, politiikkaan tai etniseen taustaan katsomatta. Avustuksia käytetään työvälineenä rauhan ja yhteisen yhteisön rakentamisessa. GOPA-DERDin tavoitteena on vähentää jännitteitä eri ryhmien väliltä.

Isä Alexi kertoo, että humanitäärisen järjestönä GOPA-DERD ei puutu avunsaajan hengelliseen elämään.

– Me todistamme Kristuksesta teoin emmekä sanoin. Jos joku arvostaa kristillistä elämäntapaa ja avunantoa, se on hänen oma asiansa. Ihmiset oppivat, että vaikka emme aina pysty elämään yhdessä, niin voimme tehdä työtä yhdessä ja tehdä hyväntekeväisyyttä yhdessä auttaaksemme hädänalaisia.

1700 työntekijän joukossa on kristittyjä ja muslimeja, ihmisiä erilaisista etnisistä taustoista. Moninaisuus kuvaa hyvin Syyrian mosaiikkia ennen konflikteja.

”Uskon, että rauhanprosessi on alkanut”

– Ortodoksipappina, jonka nimikin tarkoittaa Jumalan miestä, minulla on aina toivoa. En voisi olla kirkon pappi ilman toivoa. Uskon, että rauhanprosessi on alkanut.

Jo parin vuoden ajan Alexi Chehadeh on havainnut toivon pilkahduksia. Siksi Syyrian pitäisi valmistautua evakkojen ja pakolaisten paluuseen.

– Koska Isis on suurimmaksi osaksi hävitetty, nyt on yhä enemmän syytä uskoa rauhaan. Vakavat konfliktit ovat vähentyneet, Syyriaan on tullut jälleen turisteja ja diplomaatteja, jotka avaavat suurlähetystöjä. Kaikki nämä antavat toivoa, että rauha tulee pian Jumalan avulla ja Jumalan tahdosta.

Kuuntele isä Alexi Chehadehin haastattelu [Radio Dei 11.3.2019]:

Lisätietoja isä Alexin johtamasta järjestöstä löytyy osoitteesta www.gopadern.org, jossa on myös sivuston englanninkielinen versio.

 
Dei, Ida Elina, artikkeliban. (1/2) 11.11.-5.12. MJa