Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Isisin tuhotöiden jälkeen Irakin kristityillä ei ole menetettävää: ”Me emme enää ujostele”

 

Isis on tehnyt irakilaisesta kirkosta harjoittelupaikkansa. KUVA: SHUTTERSTOCK

Irakin kristityt ovat nyt avoimempia julistamaan evankeliumia, kertoo Erbilin yliopiston varakansleri Stephen Rasche Christianity Today -lehdelle.

Kuusi vuotta sitten Isisin tuhojoukot olivat vain kolmenkymmenen kilometrin päässä Pohjois-Irakissa sijaitsevasta Erbilin kaupungista, jonne samaan aikaan kaldealaiskatoliset kristityt valmistelivat katolisen yliopiston perustamista. Vuonna 2015 aloittaneen yliopiston varakansleri ja uskonnonvapaus-asiantuntija Stephen Rasche kertoi Christianity Today -lehden haastattelussa 7. toukokuuta, mitä kristillinen yliopisto merkitsee maassa, jossa kristityt ovat joutuneet kansanmurhan kohteeksi.

”Ajattelemme pitkäjänteisesti. Mielestämme siemenen istuttaminen on tärkeää. Yliopiston tarkoituksena on palvella jäljelle jääneen kristityn väestön ankkuri-instituutiona, niin että he voivat osoittaa arvonsa koko yhteisölle”, Rasche toteaa.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

”Mitä muuta meille voi tapahtua?”

Vielä vuonna 2002 Irakin kristittyjen määräksi arvioitiin noin 1,5 miljoonaa. Valtaosa heistä oli kaldeankatolilaisia. Isisin valloitusten myötä lukuisat pakenivat kotiseuduiltaan. Tänä päivänä arviot kristittyjen määrästä vaihtelevat 250 000:sta puoleen miljoonaan.

Stephen Raschen mukaan käännyttäminen on ollut Irakissa kiellettyä 1400 vuoden ajan. Kristityt ovat evankelioineet elämällään – perustamalla sairaaloita ja yliopistoja.

”Kirjoittamattoman säännön mukaan kristityt eivät saisi avoimesti tehdä lähetystyötä ja julistaa evankeliumia, vaan heidän tulisi olla epäsuoria eivätkä he saisi rikkoa sharia-lakia. Mutta Isisin jälkeen ja muslimimaailman todellisen vastauksen puutteessa arkkipiispa [Bashar] Warda on todennut, että tämä sopimus on nyt tullut tiensä päähän. Tästä lähtien emme enää ujostele. Aiomme julistaa evankeliumia ja Kristuksen opetuksia, ja kuka tahansa, joka tulee meidän luoksemme, saa tulla.”

”Pohjimmiltaan hän [Warda] sanoi: Mitä meille muka voisi vielä tapahtua? He ovat yrittäneet tappaa meidät, tuhota meidät, pyyhkiä meidät pois kansanmurhalla. Jos se tarkoittaa sitä, että me lähestymme loppuamme, emme tee sitä hiljaa – emme enää.”

Stephen Raschen mukaan kristityt kävelivät aiemmin päät alas painettuina ja yrittivät olla aiheuttamatta ongelmia.

”Luulen, että nuo päivät ovat menneet”, Rasche sanoo.

Kaldealaiskatolinen kirkko kuuluu idän katolisiin kirkkoihin, jotka ovat ehtoollisyhteydessä Rooman paavin kanssa, mutta joiden liturginen perinne muistuttaa ortodoksisia kirkkoja. Kaldealaiskatolisen lisäksi Irakissa toimii syyrialaisia, assyrialaisia ja armenialaisia kirkkoja sekä pieni protestanttisten kristittyjen ryhmä. Islamista kristinuskoon kääntyneet kristityt joutuvat harjoittamaan uskoaan usein salassa.

 
artikkelibanneri Uusi Tie