Toimittaja Mari Turusen uutuuskirja antaa äänen 31 islamista kristinuskoon kääntyneelle maahanmuuttajalle. Haukkuminen, uhkailu ja väkivaltakaan eivät ole tavatonta.
– Ehkä järkyttävintä haastatteluissa oli kuulla kertomuksia pakotetuista eroista ja naisten haavoittuvasta asemasta, Mari Turunen sanoi Kääntyneet – ex-muslimien painostus Suomessa -kirjan julkistamistilaisuudessa Helsingissä 21. marraskuuta.
Turunen haastatteli noin puolen vuoden sisällä yli kolmeakymmentä islamista kristinuskoon kääntynyttä maahanmuuttajaa. Haastateltavat olivat kotoisin Afganistanista, Iranista ja Irakista. He kokivat häirintää ja painostusta laidasta laitaan, haukkumisesta eristämiseen ja uhkailusta väkivaltaan.
”Meidät on eristetty: kukaan ei halua syödä samassa pöydässä kanssamme, eikä tervehdyksiimme vastata. Meitä vältellään, eivätkä muut lapset saa leikkiä lastemme kanssa”, kertoo eräs haastateltavista.
”Kadulla he sylkevät maahan, kun näkevät minut. Minua haukutaan”, sanoo toinen.
”Minua hakattiin ja potkittiin kerran”, kolmas todistaa.
”Uskonnonvapaus mitätöityy, ellemme toteuta sitä”
Kirkkohallituksen maahanmuuttotyön asiantuntija Marja-Liisa Laihian mukaan liian usein vastaanottokeskukset ratkaisevat vakavat ex-muslimeihin kohdistuvat häirintätapaukset siirtämällä kristityksi kääntyneet pois.
– Onko se oikein? Eihän se ole mikään ratkaisu. Muutosta kiusaajien tekemisiin ei tule, jos uhrit siirretään turvallisempaan paikkaan.
Laihian mukaan juuri vastaanottokeskuksissa olisi mahdollista koota ihmiset yhteen ja käsitellä heidän kanssaan sitä, että Suomessa uskonnonvapaus merkitsee vapautta harjoittaa uskontoaan ja vapautta vaihtaa sitä.
– Jos asiaan ei rohjeta tarttua vastaanottokeskuksissa ihmisten saavuttua maahan, heitä ei saada enää samalla tavalla yhteen, kun he ovat siirtyneet yksityisille asuntomarkkinoille.
Laihia epäilee, että suurin este on rohkeuden puute ja uskontokielteinen asenne, mikä johtaa siihen, että kristittyihin kohdistuvan panostuksen suhteen ollaan laput silmillä.
– Uskonnonvapaus mitätöityy, ellemme toteuta sitä. Meidän on turvattava ja suojeltava uskonnonvapautta aktiivisesti. Samalla on annettava mallia tänne tuleville, että uskontoa saa harjoittaa, ja uskontoa saa myös vaihtaa, Laihia toteaa.
Lue lisää Uuden Tien artikkelista.