Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Israel – kenen maa -ohjelma syväluotaa historiaan

 
Harri Kröger ja Juha Hakala

Harri Kröger ja Juha Hakala. KUVA: Juha Hakalan albumi

Toukokuussa alkanut 12-osainen sarja paneutuu Israelin maan historiaan ja valtion kehittymiseen, aina tämän päivän tilanteisiin saakka.

Sarjan ensimmäisissä jaksoissa käydään läpi ”kenen maa” -kysymystä Raamatun pohjalta, Palestiinan alueen historiaa sekä palestiinalaiskysymystä, nyky-Israelin legimiteettiä kansainvälisten sopimusten pohjalta, sotia ja YK:n roolia Israelin suhteen.

Lopuissa viidessä jaksossa käsitellään Israelin ja palestiinalaisten välistä rauhanprosessia 90-luvulta lähtien. Keskeisin asia ja ajanjakso on Oslon rauhanprosessi 1993–2000, joka oli Yhdysvaltojen välittämä yritys saada aikaan rauha Israelin ja Palestiinan vapautusjärjestön (PLO) välille.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Sarjan loppuosissa tarkastellaan Israelin ja Lähi-idän tilannetta Oslon sopimuksen jälkeen. Viimeisen jakson aiheena on ”Israel tänään”. Siinä arvioidaan tilannetta Israelissa heinäkuussa 2024.

 

”Jotta voimme ymmärtää tämän päivän tilanteita, meidän täytyy tuntea historiaa asioiden taustalla”

Ohjelman toimittajat Harri Kröger ja Juha Hakala kokevat keskustelun sarjan aiheista tärkeäksi.

− Israel on jälleen polttopisteessä monin tavoin. Jotta voimme ymmärtää tämän päivän tilanteita, meidän täytyy tuntea historiaa asioiden taustalla, joten haluamme avata kuulijoille keskeisiä aiheita historian varrelta, he toteavat.

Juha Hakala toimii oman työnsä ohella Fidan Israel- ja juutalaistyön Youth Davar -kouluttajana. Ohjelman toinen toimittaja Harri Kröger työskentelee Fidan juutalaistyön asiantuntijana sekä kirjailijana, jolla on pitkä kokemus juutalaistyöstä niin Israelissa kuin Euroopassa juutalaisten parissa.

− Kun pyyntö ohjelman tekemisestä tuli Radio Dein Pekka Vaismaalta, koin heti, että haluan tässä palvella hyvän ystäväni ja Israel-toimijan Juha Hakalan kanssa. Haluamme rakentaa ehyen koko naisuuden näistä edellä mainituista aiheista, Kröger toteaa.

− Ohjelmasarja perustuu sisältöihin, joita olemme opettaneet kursseilla ja seminaareissa, sekä lisäksi henkilökohtaisiin kokemuksiin aihepiiristä, joten kannattaa kuunnella kaikki jaksot, Kröger ja Hakala kannustavat.

Sarjaa kustantaa Kristiinankaupungissa sijaitseva Kone-Ketonen Oy. Yritys valmistaa sahatukkien karsinta- ja katkaisulaitteita, joita käytetään metsäkoneissa ympäri maailman.

Sekä Kröger että Hakala kutsuvat kristittyjä siunaamaan Israelia.

− Israel tarvitsee esirukouksia ja lohdutusta sodan keskellä. Se on edelleen Jumalan valittu kansa ja silmäterä, jolla on oma tehtävänsä. Meidän tehtävänämme on siunata Israelia ennen kaikkea Jumalan valinnan tähden.

* * Israel – kenen maa -ohjelmasarjaa kuullaan Radio Deissä torstaisin klo 14.45 ja uusintana sunnuntaisin klo 12.50. Sarjan jaksot ovat kuunneltavissa myös Dei Plussassa.

 

 

 
Dei, Ida Elina, artikkeliban. (1/2) 11.11.-5.12. MJa