Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Israel sotii terroristeja ja valheita vastaan – ”Hamas haluaa siviilien kuolevan”

 

Hamasin ja Israelin välistä sotaa mutkistavat niin terroristijärjestön valheet kuin tietämättömyys alueen historiasta.

Israelilaiset muistavat 7. lokakuuta tapahtuneen terroristi-iskun kuin eilisen. Red Carpet Center -avustusjärjestön hallituksen puheenjohtaja Rafael Shimon kertoo, miten hälytyssireenit alkoivat soida puoli seitsemältä aamulla ja asukkaat juoksivat turvaan pommisuojiin. Taivaalta satoi satoja Hamasin ampumia raketteja Etelä- ja Keski-Israeliin.

Noin 4 000 terroristin ryhmä, joukossa tavallisia Gazan asukkaita, murtautui muurin läpi ja hyökkäsi useisiin Etelä-Israelin kyliin sekä musiikkifestivaalille.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

– Heidän tarkoituksenaan oli tappaa mahdollisimman paljon ihmisiä. He näyttivät Facebookissa suorana lähetyksenä, kun he teurastivat ihmisiä, Shimon muistelee.

Kaikkiaan noin 1 300 israelilaista menetti hyökkäyksessä henkensä ja 251 joutui panttivangiksi. 125 on edelleen panttivankeina Gazassa.

Hamas oli varustautunut pitkään suurhyökkäystä varten rakentamalla tunneleita maan alle ja kokoamalla ohjuksia, raketteja ja muita aseita. Terroristien tavoitteena on tuhota Israel. Siksi Israel päätti tuhota Hamasin.

”Hamas vääristelee lukuja”

Uutisten mukaan ainakin 36 000 palestiinalaista on kuollut sodassa, ja Israelia on syytetty palestiinalaisten kansanmurhasta.

– Meidän tietojemme mukaan kuolleita on noin puolet ilmoitetusta määrästä. Kuolleiden siviilien prosentuaalinen määrä tällaisessa sodassa on maailman pienin, Rafael Shimon sanoo.

– Hamas vääristelee lukuja saadakseen maailman sympatian puolelleen. He esittävät valheellisia väitteitä, joiden mukaan me haluamme tappaa lapsia ja vanhuksia.

Shimonin mukaan Israelin armeija pyrkii minimoimaan siviiliuhrien määrän soittamalla, lähettämällä tekstiviestejä ja tiputtamalla lentolehtisiä Gazan asukkaille. He kertovat, mitä paikkaa aikovat pommittaa, ja kehottavat ihmisiä siirtymään pois alueelta. Sotilaat jopa vievät vanhuksia ja lapsia turvallisille alueille.

Hamas sen sijaan toimii päinvastoin.

– Hamasin terroristit ovat itse turvassa maan alla, mutta he eivät halua ihmisten siirtyvän turvaan, vaan kuolevan, koska he haluavat näyttää maailmalle, kuinka paha Israel on, Shimon sanoo.

Samaan aikaan Israel on toimittanut Gazaan sodan aikanakin vettä ja sähköä sekä yli 200 rekallista ruokaa päivässä.

”He haluavat ajaa minut kodistani”

Israelin ja Hamasin konfliktin ratkaisuksi on esitetty kahden valtion mallia. Rafael Shimon näkee ehdotuksessa ongelmia.

– Palestiinalaisilla on oikeus omaan valtioon ja oikeus elää normaalia elämää. Mutta heidän pitää kunnioittaa meidän oikeuttamme siihen eikä pyrkiä tuhoamaan meitä. Sen sijaan he haluavat pyyhkiä juutalaiset pois maan päältä. He haluavat ajaa minut kodistani ja ottaa kotini ja maani.

Shimonin sukua on ollut alueella kauan. Hänen isoisänsä asui Israelissa jo ennen vuotta 1948.

– Isoisäni ja myös isäni olivat alueen nimen mukaan palestiinalaisia. Mutta Palestiina ei ollut valtio, vaan brittiläinen mandaatti. Sekä alueella asuvia juutalaisia että arabeja kutsuttiin palestiinalaisiksi.

– Ihmisten sukunimen perusteella tietää, mistä maasta he ovat lähtöisin. Jotkut ovat Egyptistä, jotkut Syyriasta. Miten he voivat vaatia itselleen maata, joka ei ole alun perin heidän?

Red Carpet Center -avustusjärjestön hallituksen puheenjohtaja Rafael Shimon oli haastateltavana IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa kesäkuun alussa. Toimittajana Jori Asikainen.

Haastattelu on katsottavissa kokonaisuudessaan tästä linkistä.

Elina Uusikylä