Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Israel-uutisointi Suomessa yksipuolista – ongelmana valtamedian puolueellisuus

 

Uutisointi maailman tapahtumista tulisi olla tasapuolista. Tämä ei kuitenkaan aina toteudu. Miten yksipuolisuutta voitaisiin välttää?

Radio Patmoksen toimittaja Timo Keskitalo kertoo valitsevansa ohjelmaansa tietoisesti sellaisia kansainvälisiä uskontoa, kulttuuria, väestöjä ja arvoja käsitteleviä uutisia, joita ei Suomessa valtamediassa kuulla.

– Välillä tulee yllätyksiä vastaan, aika isojakin uutisia, joista Suomessa vaietaan täysin. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa poliitikot eivät uskaltaneet äänestää suhtautumisestaan Gazan tilanteeseen, jotteivat heidän perheensä joutuisi vaaraan. He pelkäsivät palestiinalaisten kannattajiensa reaktiota.

Fida neliöb. 4.-10.11. + 25.11.-1.12. (ilm.1-2/2)

Jerusalemissa asuvan kirjailija ja lakimies Jarkko Tontin näkemyksen mukaan Suomessa ei uutisoida ikäviä asioita palestiinalaisista, vaan ainoastaan Israelista.

– Koko sodan ajan Länsirannalla on tapahtunut terrori-iskuja ja israelilaisia on murhattu tai yritetty murhata, muttei näistä ole uutisoitu lainkaan Suomessa.

Arabimedioista uutta näkökulmaa

Timo Keskitalo uskoo, että suomalainen media kyllä pyrkii tasapuolisuuteen ja moniäänisyyteen uutisoinnissaan, mutta ei aina onnistu siinä.

– Gazan konfliktissa puuttuu aika usein Israelin näkökulma. Sen lisäksi puuttuu muslimimaiden näkökulma.

Keskitalo on lukenut esimerkiksi Arabiemiraattien ja Egyptin lehdistä Hamasin ja Muslimiveljeskunnan edustajien avoimia lausuntoja siviiliuhrien tarpeellisuudesta taistelussa Israelia vastaan. Gazassa palvellut lääkäri kertoo irakilaisessa mediassa Hamasin johdon piilottelevan sairaalassa.

– Lännessä tämä kiistetään täysin, koska Palestiinan länteen antaman kertomuksen mukaan se ei pidä paikkaansa, hän sanoo.

Jarkko Tontti on havainnut, että suomalaisessa mediassa ei käsitellä myöskään Lähi-idässä rehottavaa rasismia eli antisemitismiä. Monissa arabi- ja muslimimaissa lapset kasvatetaan vihaamaan Israelia ja juutalaisia jo koulukirjojen välityksellä.

Vastaääniä punavihreälle valtamedialle

Suomalaista valtamediaa on kritisoitu punavihreäksi. Journalistien opinahjojen mielipidemittausten perusteella asia onkin näin, vaikka toimittajilla erilaisia taustoja onkin. Nuoremmat journalistit eroavat vanhemmista kollegoistaan siinä, että heille on tärkeämpää ajaa itselleen tärkeitä asioita kuin tiedottaa tosiasioita.

– Isot kansalliset mediat kuten Yle ja Helsingin Sanomat ovat selkeästi punavihreitä, Tontti kertoo.

Toimittajien arvomaailma näkyy esimerkiksi niin, että jotkut vähemmistöt jäävät tarjonnan ulkopuolelle. Pahimmillaan yksipuolisuus synnyttää vastakkainasettelua.

– Toivon, että valtamedia olisi tasapuolisempi ja moniäänisempi, jotta vältyttäisiin polarisaatiolta, Timo Keskitalo sanoo.

Israelissa on Tontin mukaan monipuolinen ja aktiivinen media, jossa esitetään hyvinkin erilaisia näkemyksiä esimerkiksi politiikasta. Suomesta löytyy kuitenkin ainakin kristillisiä medioita, jotka tuovat esiin erilaista näkökulmaa.

– On toivon merkki, että kristityillä on mediatuotantoa ja yritystä tuoda esiin toista ääntä. Se on hyvä yhteiskunnalle, Keskitalo iloitsee.

Jarkko Tontti ja Timo Keskitalo keskustelevat suomalaisen median tilasta IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa. Toimittajana keskellä Markku Tenhunen. Ohjelma esitetään TV:n antennikanavalla 16, keskiviikkona 10.7. kello 20.00 ja sunnuntaina 17.7. klo 20.00.

Ohjelma on kuunneltavissa tästä linkistä.

Elina Uusikylä