Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Israelilaiset tanssit ilmentävät myös nykyhetken kriisiä – Suomen harrastajat huomaavat sen uusimmista koreografioista

 

Auli ja Mika Mäki (oik.) ovat harrastaneet israelilaisia tansseja yli kymmenen vuoden ajan. Ohjaajakokemustakin on karttunut jo laajasti. Auli Mäki on yksi opettajista toukokuun alkeiskurssilla, joka järjestetään 18.-19.5.2024 Karkun evankelisella opistolla Sastamalassa. Kuva: Pirita Nieminen

Auli ja Mika Mäki tanssivat israelilaisittain Tampereella Messukylän seurakunnassa, jossa otetaan YouTubesta hyötykäyttöön uusimmat musiikit ja koreografiat.

Auli ja Mika Mäki. Kuva: Pirita Nieminen

Raamatun Pyhän maan kansalaiset ovat tanssivia ihmisiä.

Koreografit tekevät tuota pikaa askel- ja liikesarjat uusimpiin hitteihin. Niin kävi myös vuonna 2018, kun Netta Barzilai lauloi Israelin voittoon Euroviisuissa.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Monet kansantansseista ovat ylistystä luonnonkauniille Israelin maalle ja Vanhan Testamentin Jumalalle. Juuri nyt Israelissa tehdään musiikkia, jossa on surullinen kaiku Gazan sodan takia.

Auli ja Mika Mäki ovat verkkovälitteisesti, Zoom-ohjelmalla, osallistuneet kansainvälisen harrastajajoukon kanssa tanssiin, joka on tehty Hamasin hyökkäyksessä käden menettäneestä, israelilaisesta naisesta.

Koreografiassa käytetään vain toista kättä.

Koko Tampereen tanssiryhmälle on puolestaan tuttu Mechakot-tanssi, joka on omistettu 26-vuotiaalle israelilaismiehelle, joka Hamasin tulituksessa haavoittuneena onnistui 7.10.2023 pelastamaan kahdeksan nuorta. Mies itse kuoli myöhemmin hyökkäyksessä saamiinsa vammoihin.

– Olemme myös tanssineet uutta tanssia, jonka teksti on Jesajan kirjan 40. luvusta: Lohduttakaa lohduttakaa minun kansaani. Se on ajankohtainen ja koskettava juuri nyt, Auli Mäki toteaa.

Sisko vinkkasi

Pariskuntana he ovat harrastaneet israelilaisia tansseja osana kotiseurakuntansa toimintaa jo yli 10 vuoden ajan.

– Vuonna 2010 tunsin, että Jumala kutsui minua jotenkin salatulla tavalla tanssin pariin. En tiennyt, mitä tanssin lajia harrastaisin ja missä – ja mihin sydän syttyisi. Sitten päädyin siskoni vinkistä kokeilemaan israelilaisia tansseja niitä esittelevään teemapäivään. Siellä innostuin, Auli Mäki muistelee.

Aviomiestään hän pyyteli mukaan useammankin kerran ennen kuin tämä parin vuoden päästä suostui.

– Motivaattorina oli se, että saisimme yhteisen harrastuksen. Sellaisen tärkeydestä olimme vakuuttuneet kristillisellä Parempi avioliitto ry:n leirillä, Mika Mäki kertoo.

Mies joutui ylittämään mukavuusrajojaan, sillä hänellä ei ollut tanssin saralta aiempaa kokemusta.

– Pidin myös itseäni motorisesti kömpelönä.

Esteet sulivat nopeasti alkeisryhmässä, jossa tanssi muitakin miehiä. Liikunnan ja rytmin ilo oli tarttuvaa.

Kansainvälinen yhteisö

Nykyisin Auli ja Mika Mäki järjestävät osana Tampereen tanssitiimiä israelilaisen tanssin leirejä, joille he toisinaan kutsuvat vieraiksi ulkomaisia opettajia.

Mika Mäki sanoo yllättyneensä, miten kiehtovaksi ja kansainväliseksi harrastus on osoittautunut.

– Leirejä järjestetään ympäri maailman, jonne suomalaisetkin olisivat kovasti tervetulleita.

Suomessa israelilaisten tanssien ryhmiä kokoontuu paitsi seurakunnissa myös esimerkiksi kansalaisopistoissa ja Suomi-Israel-yhdistyksissä.

Messukylän seurakunnassa tanssitunnin yhteydessä järjestetään aina myös hartaus.