Israelin operaatio Gazaan matkalla olleiden avustuslaivojen pysäyttämiseksi on nostanut voimakkaan poliittisen keskustelun ja mediakohun. Tapahtumien kulusta kerrotaan monenlaisia versioita.
Gazan alueella toimivan Hamas-järjestön ja Israelin jännitteiset välit kokivat taas yhteentörmäyksen kun Israel esti humanitaarista apua kuljettaneen laivasaattueen pääsyn Gazaan viime maanantaina. Välikohtaus Kyproksesta Gazaan matkanneella laivalla vaati 9 ihmisen hengen ja haavoitti vakavasti useita israelilaissotilaita. Kansainvälisillä vesillä sattunut selkkaus on tuomittu laajasti maailman medioissa. YK reagoi tilanteeseen kutsumalla koolle turvallisuusneuvoston. Myös EU tuomitsi tapahtuneen ja vaatii selvitystä.
Keskustelua käydään nyt Israelin puolesta ja vastaan. Israelin puolestapuhujat syyttävät medioita liian hätäisistä johtopäätöksistä ja mustamaalauksesta ennen tapauksen yksityiskohtien selviämistä. Israelin teon tuominneet tahot puolestaan syyttävät maata mielivaltaisesta väkivallasta.
Pitkään jatkuneen konfliktitilanteen taustalla on Israelin pelko Hamasin vahvistumisesta ja uhasta Israelin valtiolle. Hamas-järjestö syntyi vuonna 1987 vastustamaan rauhanomaista ratkaisua palestiinalaisten ja israelilaisten välille. Hamasin peruskirjan mukaan järjestön päämääränä on tuhota Israel ja perustaa itsenäinen palestiinalaisvaltio.
Mitä todella tapahtui?
Tapahtumien kulusta liikkuu tiedotusvälineissä monenlaista versiota. Tiedossa on kuitenkin, että Israel oli varoittanut Gazaan matkalla ollutta laivuetta. Israelin laivasto oli muistuttanut aktivisteja Gazan saarrosta ja kehottanut heitä rantautumaan Ashodiin, Gazan pohjoispuolelle.
Israel oli myös tarjoutunut kuljettamaan humanitaarisen apulastin perille aktivistien valvonnassa. Israelin pelkona on aseiden salakuljetus Hamasille. Laivue ei näihin ehtoihin suostunut, joten Israel joutui pysäyttämään heidät. Viisi laivueen kuudesta laivasta kyettiin ottamaan haltuun ilman väkivaltaa, mutta Turkin lipun alla seilaavan Marmara -aluksen matkustajat ryhtyivät voimakkaaseen vastarintaan.
Britannia-Israel -viestintä- ja tutkimuskeskuksen BICOM:n mukaan sotilaat kohtasivat laivalla yllättävää väkivaltaa. Sotilaat saivat vastaansa keppejä, putkia ja veitsiä. Aktivistien kerrotaan avanneen tulen israelilaissotilaalta anastetulla aseella. Tilanteen arvellaan riistäytyneen käsistä, koska tällaiseen ei ollut osattu varautua.
Samaan aikaan suurissa tiedotusvälineissä kerrotaan, ettei aktivisteilla ollut mitään aseita eikä aikeita väkivaltaan. Valtamedioista syntyy kuva, jossa viattomat hyvään pyrkivät aktivistit olisivat joutuneet rajun väkivallan uhreiksi.
Tapaus on saanut paljon näkyvyyttä internetissä. Esimerkiksi videopalvelu Youtubessa on paljon videoita aiheesta. Useimmilla niistä pyritään joko tukemaan tai tuomitsemaan Israelin operaatiota näyttämällä videomateriaalia tapahtumien kulusta. Myös yhteisöpalvelu Facebookiin on perustettu kantaa ottavia ryhmiä tapahtumaan liittyen.
Maailmalla reagoitu voimakkaasti
Tapahtumat ovat herättäneet voimakkaita reaktioita ympäri maailmaa. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on puolustanut israelilaisten toimia itsesuojeluna. Pääministerin mukaan Israel ei voi hyväksyä vapaata aseiden ja ammusten kuljetusta terroristitukikohtaan Gazaan. Myös Israelin Britannian suurlähettiläs Ron Prosser puoltaa Israelin tekoa oman kansansa suojeluna vaikka myöntääkin, että operaatio oli epäonnistunut.
Vatikaanissa Israelin toimet ovat herättäneet suurta närkästystä. BBC raportoi kardinaali Renato Martinon kritisoineen erityisesti Gazan siviilien vaikeaa tilannetta Israelin saartotoimien vuoksi. Hän syyttää molempia osapuolia vain omien etujensa ajamisesta siviilien kärsiessä eniten.
Kansainvälinen kriisi ryhmä (ICG) puolestaan huomauttaa lausumassaan, että tapaus on ilmentymä paljon laajemmasta poliittisesta kehityksestä, josta Israel ei voi kantaa koko vastuuta.
Lue myös: EU:n valvottava palestiinalaisille annettavia varoja