KUUNTELE KLIPPI. Israelissa jännitetään, kuinka Egyptin Muslimiveljeskunnan mahdollinen valtaannousu vaikuttaa jo ennestään kireään tilanteeseen Gazan rajakaistaleella. New York Timesin mukaan Yhdysvallat on aloittanut Egyptin viranomaisten kanssa keskustelut, jotka tähtäävät presidentti Hosni Mubarakin välittömään eroamiseen.
Muslimiveljeskunta on Egyptin oppositioryhmittymistä parhaiten järjestäytynyt. Egyptissä uskotaan veljeskunnan nousevan valtaan, jos Mubarak jättää paikkansa.
Muslimiveljeskunta on ollut Egyptissä laiton 50-luvulta lähtien, mutta se on maan suosituin oppositioryhmä. Veljeskunta on pidättäytynyt väkivallasta Egyptissä, mutta se on ilmoittanut tukevansa Hamasin aseellista kampanjaa Israelia vastaan. Muslimiveljeskunnan tiedetään myös tukevan rahallisesti useita islamistiryhmiä.
”Joka askeleella valmiina hälyytyksen tuloon”
EAPPI-ohjelman ihmisoikeustarkkailijana Israelissa toimiva Hanna Salomäki raportoi jännitteiden kiristyneen Sderotin kylässä, jonka asukkaat elävät lähellä Gazaa Israelin ja Egyptin rajavyöhykkeellä. Gazan alue kuuluu nimellisesti palestiinalaishallinnon alaisuuteen
– Sderotin asukkaat elävät rakettien kantaman päässä. Kymmenen vuoden aikana kylä on vastaanottanut tuhansia raketteja Gazasta, Salomäki sanoo.
Sderotissa asuva Roni Keidar kertoo konfliktin olevan läsnä joka hetkessä.
– Kadulla liikkuessa täytyy joka askeleella olla valmiina hälytyksen tuloon ja miettiä, miten voisi suojautua. Yli kymmenesosa kylän asukkaista on muuttanut pois kylästä – osa vain huomatakseen, että rakettien kantomatka on pidentynyt, eivätkä he ole uudellakaan paikkakunnalla turvassa.
Lapset traumatisoituvat rajan molemmilla puolilla
Sderotissa toimivan Other Voice-järjestön tavoitteena on rakentaa siltoja palestiinalaisten ja israelilaisten välille. Järjestön jäsenet elävät konfliktin ja väkivallan sävyttämällä alueella rajan molemmin puolin.
– Niin Gazan kaistalla kuin Israelin puolella asuvat siviilit ovat joutuneet kärsimään konfliktin seurauksista, arvioi Salomäki.
Raja-alueen tuntumassa asuvia ihmisiä yhdistävät samantyyppiset kokemukset ja kärsimykset.
– Kummallakin puolella rajaa on isiä, jotka ovat huolissaan lapsistaan. Molemmilla puolilla lapset traumatisoituvat sodan seurauksena, kuvaa tilannetta Other Voice -järjestön aktiivi Erik Yellin.
Luottamus kysyy aikaa
Raketti-iskujen ja itsemurhaiskujen seurauksena monet israelilaiset näkevät suojautumisen turvallisuusasiana, josta on mahdoton tinkiä. Muun muassa Efratin siirtokunnan uskonnollisen jaoston johtaja Bob Lang korostaa, että juutalaisasutuksen säilyttäminen Länsirannalla on olennaisen tärkeää, jotta koko maa ei olisi rakettien ulottuvilla.
Other Voice – liikkeen jäsenet uskovat inhimillisten suhteiden murtavan epäluottamuksen muureja.
– Toivo paremmasta tulevaisuudesta konkretisoituu vain, jos luottamus valtaa alaa Salomäki, uskoo Salomäki.
Suomalainen ihmisoikeustarkkailija kertoo israelilaisen Roni Keidarin kokemuksista Egyptissä, jossa hänen lapsensa ystävystyi arabiperheen lapsen kanssa. Ystävän äiti ei kuitenkaan sallinut lasten olevan tekemisissä koulun ulkopuolella, sillä hän uskoi juutalaisten vihaavan heitä.
Vasta useiden vuosien jälkeen luottamus perheiden välillä oli kasvanut niin suureksi, että lapset saattoivat tavata toisiaan vapaasti.
”Jos se kesti kolme vuotta kahdelta perheeltä, kuinka kauan se vie kansalta?” muistaa Salomäki Keidarin pohtineen.
Radio Dein Ajankohtaistunti seuraa Egyptin kriisiä ja raportoi sen seurauksista myös Israelin puolelta rajaa. Ajakohtaistunti Radio Deissä torstaisin klo 9.03-10.00. Uusinta klo 13.03-14.00 ja yöllä klo 01.00.
Kuuntele 3.2. lähetetyn Ajankohtaistunnin raportti (13 min) Egyptin tilanteesta (toimittaja Kalle Suomi):