Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Jeesuksen kanssa töihin

 

Kuva: Sari Nuutinen

Työn erottaminen uskonelämästä puuduttaa hengellisesti ja on menetys yhteiskunnalle. Ole rohkeasti kristitty työpaikallasi sitten kun valmistut, IFES-järjestössä työskentelevä Tim Vickers innostaa opiskelijoita ja vastavalmistuneita.

‒ Mitä sinulle tulee mieleen sanasta työ? englantilainen Tim Vickers kysyi ryhmältä opiskelijoita ja hiljattain valmistuneita nuoria aikuisia.

He vastasivat: kahdeksan tuntia, velvollisuus, palkka, pomo, kokous, säännöt…

IK-opisto neliöb. 21.10.-3.11.

Kansainvälisessä evankelisessa opiskelijaliikkeessä (IFES) työskentelevä Vickers vieraili torstaina Opiskelija- ja Koululaislähetyksen järjestämässä tilaisuudessa Helsingissä kehittämässä kristillistä työtä opintonsa päättäneiden ja työelämään siirtyneiden parissa.

‒ Entä mitä sinulle tulee mieleen sanasta kristinusko? Vickers jatkoi kyselyään.

Kuulijoiden heittelemät sanat olivat nyt hyvin erilaisia: Jeesus, risti, rakkaus, elämä, toivo, merkitys, perhe, suhteet…

 

90 000 tuntia töissä

 

Vickers on huomannut, että erotamme mielissämme työn helposti saarekkeeksi, joka on uskostamme erillinen.

‒ Jos sanomme sunnuntaina, että Jeesus on kaiken Herra, sen täytyy tarkoittaa jotakin myös maanantaista perjantaihin, Lontoon King’s Collegesta etiikan maisteriksi valmistunut Vickers havainnollisti.

Hän on laskenut, että keskipitkän työuran aikana ihminen viettää työssään noin 90 000 tuntia. Olisimme onnellisempia ja hedelmällisempiä, jos voisimme myös työtä tehdessämme olla reilusti kristittyjä ja toimia uskomme mukaan, hän totesi.

‒ Jeesus sanoo, ettei kukaan voi palvella kahta herraa. Jos Jeesus ei ole mukana elämässämme, kun olemme töissä, hän joutuu marginaaliin sekä sydämissämme että yhteiskunnassamme.

Työ ilman hengellistä inspiraatiota ja voimanlähdettä väsyttää ja kaappaa meistä elinvoiman.

‒ Voisimmeko tuoda samat sanat, jotka meille tulevat mieleen uskostamme, myös työmme keskelle? Se tekisi meille itsellemme hyvää ja veisi Jumalan valtakuntaa eteenpäin. Ole valtakunnan kansalainen sekä työssä että vapaalla.

Vickers vertasi kristittyjä suurlähettiläisiin, jotka edustavat kotimaataan ja sen hallitusta kaikissa tilanteissa.

 

Valtakunnan asialla

 

Ajatus, että lähetystyötä tehdään vain jossakin kaukana, on Tim Vickersin mielestä aikansa elänyt. Hänen mukaansa 870 miljoonasta eurooppalaisesta vain pari prosenttia elää Raamattuun juurtunutta, todistavaa elämää. Silti meidän on vaikea ymmärtää, että tavalliset eurooppalaiset työpaikat ovat erinomaisia ympäristöjä Jumalan valtakunnan ja sen arvojen esille tuomiseen.

Mutta kun joku lähtee vaikkapa töihin Dohaan ja sanoo haluavansa todistaa siellä ympärillään eläville muslimeille, olemme innoissamme.

‒ Rukouskirjeitä kirjoitetaan ja rukouskokouksia järjestetään. Kaikki ymmärtävät, että todistus Dohassa on tärkeää.

Vickers muistutti, että meidän tulisi kuitenkin olla yhtä innostuneita tamperelaisen opettajan tai turkulaisen lääkärin mahdollisuuksista omilla työpaikoillaan.

‒ Opiskelunsa päättävät kristityt voivat olla valoja, jotka vaikuttavat yhteiskunnan kaikilla alueilla.

 

Kolmen vuoden mentori

 

Tim Vickers on perustanut Eurooppaan ja Aasiaan eri ammattialojen edustajille verkostoja, joissa he voivat keskustella työnsä haasteista kristittyjen kollegojen kanssa. Hän toivoo, että suomalaiset kristityt ammattilaiskonkarit innostuisivat mentoroimaan nuoria kollegojaan, jotka puolestaan kulkisivat opiskelijoiden rinnalla kolmen vuoden ajan.

Tarkoituksena on tukea kristittyjä tärkeässä elämänvaiheessa, kun he siirtyvät opiskelijaelämästä työelämään.

‒ Olosuhteet töissä eivät ole aina helppoja. Joku saattaa kokea olevansa epäreilun pomon uhri. Näkökulma voi kuitenkin muuttua. Et olekaan uhri vaan siunaus. Sinulla on paljon annettavaa ihmiselle, jota ennen inhosit ja välttelit, Tim Vickers kannustaa.

Lue lisää: graduateimpact.org

 

Aiheet