Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Jeesus on Herra -logon tarina: ”Kirjoita niin, että sen voi juostessa lukea”

 
Pro Fide bändi vuonna 1972 Jeesus on Herra -paidoissa

Pro Fide bändi vuonna 1972 Jeesus on Herra -paidoissa.

Kun Pro Fide -yhtyeen tarina1960-luvulla alkoi, näky työstä oli jo selvä.

“Pro Fiden syvintä olemusta on sen alusta asti ollut vahva sitoutuminen uskomme keskeiseen sanomaan Jeesuksesta. Se oli mukana jo aivan ensimmäisistä tilaisuuksista alkaen. Ja se oli myös yhtyeen vahva voima, kun Pro Fiden toiminta alkoi laajentua ja siirtyä muillekin areenoille.”
Hannu Nyman, mukana Pro Fidessä 1966–1973

Sanat Jeesus on Herra olivat jo varhain näkyvissä bändin bassorummun kalvossa, mutta vuonna 1970 tapahtui jotain, minkä ansiosta ne ovat pysyvästi jääneet tuhansien ja taas tuhansien mieleen. Suomen Raamattuopiston peruskurssilla oli alkuvuodesta 1970 mukana 19-vuotias Pirjo Waris, ja samaan aikaan Raamattuopiston nuorisotyössä toiminut Heikki Haataja kiersi Suomea Pro Fide -yhtyeen kanssa. Haataja pyysi Pirjoa suunnittelemaan julisteen Pro Fidelle. Siitä alkoi tunnetun logon tarina.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Pirjo on kertonut, että logoa suunnitellessaan hänen mielessään oli tämä raamatunkohta:

”Minä seison vartiopaikallani, asetun varustukseen ja tähystän, nähdäkseni, mitä hän minulle puhuu, mitä hän valitukseeni vastaa. Ja Herra vastasi minulle ja sanoi: ”Kirjoita näky ja piirrä selvästi tauluihin, niin että sen voi juostessa lukea”. Hab. 2:1-2 (1933 käännös)

Pro Fiden juliste 1970-luvulta.
Pro Fiden ensimmäinen juliste, jossa Jeesus on Herra -logo oli käytössä. Kuva: Pirjo Waris.

Pirjon suunnittelema logo päätyi Pro Fiden julisteeseen ja pian sen jälkeen tarroihin ja paitoihin. Loppu on historiaa. Reilun viidenkymmenen vuoden aikana logon viesti on tavoittanut useita sukupolvia, ja kun alkuvuosina tarrat päätyivät Raamattujen kansiin, nyt niitä voi bongata puhelimien takakansista. Tänä vuonna 101. kertaa järjestettävien Hengellisten syventymispäivien teemana on Jeesus on Herra ja sekä logo että sen historia on tapahtumassa näyttävästi esillä.

Jeesus on Herra -logon lisäksi kuvataiteilija Pirjo Waris on maalannut Raamattuun pohjautuvia enkelien kuvia yli kahdenkymmenen seurakunnan tiloihin ja muihin julkisiin tiloihin. Perussanomalla on myös ollut myynnissä Pirjon enkeliaiheisia kortteja.

Hengelliset syventymispäivät 2024