Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Jemen on nälänhädän partaalla – eniten kärsivät lapset

 

Jemeniläislapset elävät lapsuuttaan sodan ja muiden katastrofien varjossa. Kuva: Shutterstock.

Vuosia kestänyt sota, tuhoisat tulvat ja heinäsirkkaparvet, koleraepidemia ja koronapandemia, romahtanut terveydenhuolto ja miljoonia ihmisiä uhkaava nälänhätä: Jemenin tilannetta voi kuvata raamatulliseksi kärsimykseksi.

Pitkittyneen sodan seurauksena monet jemeniläiset näkevät nälkää. Ihmisten ahdinkoa pahentavat koronavirus sekä Jemenissä pitkään jyllännyt koleraepidemia. Lisäksi luonnonvoimat ovat koetelleet Jemeniä: poikkeuksellisen voimakkaat rankkasateet ovat aiheuttaneet maassa tuhoisia tulvia jo useana vuonna. Tämän kesän tulvissa noin 300 000 ihmistä menetti kotinsa.

Eniten Jemenissä kärsivät lapset. He viettävät lapsuutensa keskellä sotaa, tappavia tauteja ja luonnonkatastrofeja.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Apu perille luotettavasti

Fida International etsi pitkään keinoa, jolla hätäapu saataisiin perille Jemeniin. Maahan on matkustuskielto ja kansainvälistenkin järjestöjen toiminta siellä on haastavaa. Viime vuonna Fida löysi lopulta kumppanin, joka pystyy toimimaan vaikeassa toimintaympäristössä.

– Jos odotamme, että virallinen nälänhätä julistetaan Jemeniin, on jo liian myöhäistä.

– Kumppanimme on toiminut Jemenissä jo viiden vuosikymmenen ajan. Siksi se on erittäin hyvin verkostoitunut ja nautti ihmisten luottamusta. Kumppani on myös hyvin ammattitaitoinen ja yhteydenpito on ollut helppoa, kertoo Maija Saarni, Fidan humanitaarisen avun päällikkö.

Fidan yhteistyö jemeniläisen kumppanin kanssa alkoi kesäkuussa Taizin piirikunnan alueella, missä hanketyöntekijät jakavat ruokaa suoraan eniten apua tarvitseville perheille, joita on sitouduttu auttamaan vähintään puoli vuotta. Suomen Ulkoministeriö tukee Fidan Jemenin avustusoperaatiota miljoonalla eurolla. Avustustyö Jemenissä kärsii kuitenkin valtavasta rahoitusvajeesta ja maailmanlaajuisista toimista huolimatta kaksi kolmasosaa jemeniläisistä, yli 20 miljoonaa ihmistä, näkee nälkää. Heistä puolet kärsii vakavasta aliravitsemuksesta.

– Jos odotamme, että virallinen nälänhätä julistetaan maahan, on jo liian myöhäistä, Maija Saarni toteaa.

Fida käynnisti hätäapukeräyksen, jonka tuotolla se pystyy turvaamaan aiempaa useammalle perheelle ruuan saannin puoleksi vuodeksi. Järjestön ruoka-apu yhdelle jemeniläisperheelle maksaa reilut 50 euroa kuukaudessa. Ruoka hankitaan paikan päältä.

– Kumppanimme jakaa hyvin säilyviä ruokia, kuten säilykkeitä ja kuiva-aineita. Toiminta on järjestelmällistä ja organisoitua, Saarni kuvaa.

Sodan uhri ei välitä koronasta

Sodan runtelemassa Jemenissä monet ihmiset joutuvat asumaan väliaikaisissa asumuksissa: Olosuhteet ovat otolliset koleran ja koronan kaltaisten sairauksien leviämiselle. Fidan kautta ihmiset saavat ruoka-avun lisäksi myös hygieniakoulutusta.

Koronavirus uhkaa jo valmiiksi puutteellista terveydenhuoltoa. Se on kuitenkin pieni huoli jemeniläisille.

– Kumppanimme mukaan ihmiset eivät jaksa välittää koronasta, koska heillä on paljon suurempia ongelmia. He sanovat kuolevansa todennäköisemmin nälkään tai pommituksessa kuin koronan seurauksena. Tällaisen kriisin mittasuhteet ovat erilaiset, Maija Saarni kertoo.

Myös suuret kansainväliset organisaatiot ovat ilmaisseet huolensa Jemenin tilanteesta: esimerkiksi YK ja UNHCR ovat tänä syksynä varoittaneet, että avustusvarat ja -tarvikkeet saattavat loppua kesken.

Viimeinen oljenkorsi

Taizin maakunnassa asuva Fadin perhe on nähnyt tänä vuonna nälkää. Fadi on jo iäkäs ja kärsii vakavasta sairaudesta. Hän on käyttänyt kaikki säästönsä sen hoitoon, mutta silti hänen tilansa ei ole kohentunut. Perhe on mennyt täydelliseen vararikkoon. Fadin iäkäs vaimo on joutunut työskentelemään lammaspaimenena paahtavassa helteessä saadakseen lapsilleen edes yhden aterian päivässä. Pariskunta on joutunut myös ottamaan lapsensa pois koulusta, jotta nämä voivat auttaa äitiään pellolla.

Kesäkuusta lähtien Fadin perhe on saanut kuukausittaisen ruokapaketin Fidan avulla. Nyt he pystyvät syömään kolme ateriaa päivässä. Kun perheelle riittää ruokaa, osa lapsista on pystynyt lopettamaan peltotyöt. Fidan paikallisen kumppanin koordinaattori kertoo, että ruoka-apu tuli perheelle viimeisenä oljenkortena.

– Kiitämme Jumalaa ja kaikkia, jotka ovat tämän avun tehneet mahdolliseksi.

 
Fida artikkeli