Muun muassa Suomen Lähetysseura kerää nimiä vetoomukseen, joka vastustaa hallituksen suunnitelmia leikata kehitysyhteistyöstä.
Kepan ja sen yhteistyöjärjestöjen vetoomus kehitysyhteistyön pelastamiseksi on saanut lähes kymmenen tuhatta allekirjoitusta muutamissa viikoissa. Hallituksen suunnittelemia yhteensä 43 prosentin leikkauksia vastustaa myös Suomen Lähetysseura, joka on muutamassa viikossa kerännyt aloitteelle yli 1200 nimeä. Allekirjoittaneiden joukossa ovat muun muassa piispat Matti Repo ja Irja Askola sekä entinen opetusministeri Maija Rask.
Ei kaikkein köyhimmiltä
”Leikkaukset vaikuttavat suoraan miljoonien elämään.”
Vetoomuksessa huomautetaan, että leikkaamalla kehitysyhteistyöstä hallitus leikkaa maailman köyhimmiltä – juuri niiltä, jotka tarvitsisivat eniten apua. “Leikkaukset vaikuttavat suoraan miljoonien elämään. Osassa tuen piirissä olevista maista Suomen kehitysyhteistyö on vaarassa päättyä kokonaan”, vetoomuksessa perustellaan.
Hallitusohjelma linjaa Suomen kantavan vastuuta kestävästä kehityksestä, turvallisuudesta, rauhasta, ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä sekä naisten ja tyttöjen oikeuksista myös globaalisti. Vetoomuksessa korostetaan, että näitä lupauksia on mahdoton pitää, mikäli kehitysapua leikataan runsaasti. “Ne [leikkaukset] myös vievät Suomea kauas sovitusta tavoitteesta osoittaa 0,7% BKTL:sta kehitysyhteistyöhön”, vetoomuksessa muistutetaan.
Suomen maine kärsii
Vetoomuksen mukaan Suomi tunnetaan maailmalla sovittujen periaatteiden noudattamisesta kehitysyhteistyössä. Leikkausten myötä standardeista on joustettava, ja silloin myös Suomen maine luotettavana kumppanina kärsii. Samaa mieltä on Lähetysseuran ihmisoikeusasiantuntija Tarmo Heikkilä.
”Kehitysyhteistyön määrärahojen leikkaukset ovat vaarassa romuttaa Suomen kansainvälisen maineen vammaisten oikeuksien edistäjänä.”
”Kehitysyhteistyön määrärahojen leikkaukset ovat vaarassa romuttaa Suomen kansainvälisen maineen vammaisten oikeuksien edistäjänä, jos rahoitus Lähetysseuran ja muiden vammaistyötä tekevien järjestöjen tekemälle laadukkaalle vammaistyölle vähenee”, Heikkilä selostaa.
Kehitysyhteistyöstä on leikattava kohtuullisesti
Ulkoministeriön selvityksen mukaan kehitysyhteistyö ja -politiikka ovat 87% suomalaisista erittäin tai melko tärkeitä asioita. Tästä kertovat myös vetoomuksen saamat allekirjoitukset.
Vetoomuksessa muistutetaan tästä, ja pyydetään hallitusta leikkaamaan kehitysyhteistyöstä maltillisemmin: niin, että ne eivät kohdistu kaikkein köyhimpiin. “Tekemällä leikkaukset maltillisesti, ne voitaisiin toteuttaa mahdollisimman vähin vahingoin ja maksimoida jo tehdyn työn tuloksellisuus ja vaikuttavuus”, vetoomuksessa huomautetaan.
Lähteet: Suomen Lähetysseura, pelastetaankehitysyhteistyo.fi
Kuva: Salla Matilainen