Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Joensuun seurakuntayhtymä hyödyntää laajasti nuorten mediaosaamista

 

Kuva: Juha Kinanen

Joensuun seurakuntayhtymä on kouluttanut viime vuosien aikana kymmeniä mediaisosia. Maaliskuussa se pätevöittää nuoriaan vloggaajiksi eli videoblogien tekijöiksi.

Useimmiten nuoret ovat seurakunnan työntekijöihin verrattuna taitavampia tekemään sellaisia mediasisältöjä, jotka nuoria kiinnostavat.

– On viisasta hyödyntää nuorten osaamista. Kun nuoret viestivät nuorille omissa kanavissaan, kuulumiset seurakunnankin jutuista menevät paremmin perille kuin aikuisen yritykset, toteaa nuorisotyönohjaaja Jenna Johansson Vaara-Karjalan seurakunnasta.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Joensuussa seurakuntayhtymä on kouluttanut mediaisosia jo ainakin viiden vuoden ajan. Heidän osaamistaan hyödynnetään ympäri vuoden.

– Ensi kesän rippileireille haetaan jälleen mediaisosia, mutta ei kuitenkaan ihan jokaiselle. Päätöksen siitä tekevät leireistä vastuuta kantavat seurakuntien työntekijät.

Vastuut selviksi

– Joensuussa on määrätietoisesti koulutettu nuorista mediaosaajia, kiittelee mediaisostoimintaa edistävä Nuori kirkko ry:n nuorisosihteeri Tarja Liljendahl.

Hän vastaa myös isostenmediateekki.fi:stä, josta löytyy mediaisosen, kerhonohjaajan ja työntekijän työkalupakki.

– Nuorten mediaosaamista hyödynnetään Suomen seurakunnissa enenevästi. Kaikkialla ei kuitenkaan käytetä mediaisonen-titteliä.

Liljendahlin mukaan mediaisostoimintaa kannattaa seurakunnissa suunnitella yhdessä nuorten kanssa.

Mediaisosen tehtäviin voi kuulua esimerkiksi valokuvien ottamista, bloggaamista, vloggaamista, striimausta, lehtijutun kirjoittamista, videokuvausta ja editointia tai sosiaalisen median tilien päivittämistä.

– Yhdessä mediaisosten kanssa on hyvä pohtia toiminnan tavoitetta, sopia mediaisosen tehtävistä ja koulutuksesta. Jokainen seurakunta voi tehdä mediaisostoiminnastaan omannäköisensä.

Liljendahl muistuttaa, että seurakunnan työntekijän tehtävä on huolehtia siitä, että kuvauslupa- ja tekijänoikeusluvat ovat kunnossa.

– Työntekijän kannattaa luoda sosiaalisen median tilit omistajuussyistä tai ainakin yhdessä nuoren kanssa. Kannattaa myös sopia siitä, käyttääkö nuori omaa älylaitettaan vai antaako seurakunta työvälineensä lainaksi.

– Leirioloissa isoselle on hyvä varata oma aika mediatehtäviin, sillä mm. kirjoittaminen, videon editointi ja kuvien valitseminen vievät aikaa.

Yksityisyyden suojaamiseksi leiriläisten omat huoneet, uinti- ja saunatilanteet sekä ehtoollisen vietto on viisainta jättää kameran linssin ulkopuolelle.

Mediaisostoimintaa kehittävät seurakunnat voivat hankkia Nuori kirkko ry:n kautta mediakoulutusta ja -kouluttajia.

 

Aiheet