Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Joonas Nordman – hilpeän vakavasti kirkon asialla

 

Joonas Nordman on lukuisten tv-ohjelmien hahmo. Vaikka Putous-ohjelman kaksinkertainen voittaja on myös työntäyteinen sketsiohjelmien käsikirjoittaja ja ohjaajana, viime aikoina hän on toiminut kirkon puolesta puhujana. Miksi?

Koomikko Joonas Nordman yllätti Seura-lehden lukijat lokakuussa 2020 ilmestyneessä kolumnissaan. Hän rohkaisi ihmisiä uskomaan kirkkoon ja sen hyviin töihin, uskoi Jumalaan tai ei. Nordmanin mukaan kannattaisi edes uskoa kirkkoon.

Kolumnissaan Nordman toi esille hyviä arjen numeroita, joita kirkko tekee päivittäin uutisotsikoiden ulottumattomissa. Hän listasi muun muassa kirkon vuoden aikana jakamat lähes 172.000 ruokakassia ja yli 5,1 miljoonaa euroa raha-apua sekä perheneuvonnan 13.366 asiakasta. Kirjoituksen jälkeen Nordman huomasi olevansa ”kristillisen median pyörityksessä”.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

– Puolustin voimakkaasti kirkon roolia ja kirkollisveroa ja sitä, miten paljon hyvää sillä Suomessa tehdään, ja miten vähän kirkko pitää siitä ääntä. Juuri siitä syystä, miten vähän kirkon työtä tunnetaan. Sen perusteella tehtiin Sana-lehden haastattelu. Siis tarvitseeko ihmisen uskoa ollakseen osa kirkkoa ja maksaakseen kirkollisveroa ja saadakseen kirkon sanomasta jotain siitä huolimatta että ei usko?

”Kirkkohan on muutoksessa. Se muuttuu, vaikka Sana pysyy ennallaan. Jos kirkkoa haluaa muuttaa, paras on tehdä sisältä päin.”

Joonas Nordman uskoo itse kirkkoon ja haluaa juuri siksi olla osa kirkkoa. Siis kirkon jäsen. Kirkossa käyminen ei ole Nordmanille tavatonta. Kirkolliset pyhät ja traditiot ovat miehelle tuttuja.

– Vietimme esimerkiksi juuri joulua. Joulun sanoma on täynnä symboliikkaa, jonka voi ottaa sydämeensä siitä huolimatta, uskooko korkeampaan voimaan tai mihinkään, mikä kristinuskoon liittyy.

Kirkon etiketti

Nordmanin mukaan kirkon tulisi pitää enemmän esillä lähimmäisenrakkautta ja armoa.

– Kirkkohan on muutoksessa. Se muuttuu, vaikka Sana pysyy ennallaan. Jos kirkkoa haluaa muuttaa, paras on tehdä se sisältä päin.

– Uskon asiat ja kirkko on hyvin herkkä ja tunnepitoinen alue. Pienillä sanavalinnoilla voi saada valtavaa hyvää tai valtavaa tuhoa aikaan.

Näyttelijän haaveita jo lapsena 

Joonas Nordman saa vaivatta sekä televisiokatsojan että vieressä istuvan hyvälle tuulelle. Onhan tästä kertynyt jo paljonkin näyttöä. Nordman teki ensimmäisen stand up -keikkansa 16-vuotiaana ja jatkoi kotikaupungissaan Porissa alueen asukkaiden naurattamista. Nykyisyys onkin tietynlainen yhdistelmä menneisyyttä.

Nordman haki myöhemmin Teatterikorkeakouluun, mutta päätyi opiskelemaan näyttelemistä Lahden kansanopiston teatterilinjalla. Tulevan käsikirjoittajan ja ohjaajan polku johti teatteriopintojen jälkeen toimittajaksi ja tämän jälkeen uutispäälliköksi Iltalehteen. Olipa Nordman myös varusmiespalveluksessa Ruotuväki-lehden toimittajana.

– Aloitin 11-vuotiaana teatteriharrastuksen, ja se oli selkeä suuntaa antava asia elämässä, Nordman toteaa Radio Deille.

Joonas Nordman voitti W&T Comedyn Ken on heistä kaikkein hauskin -kilpailun vuonna 2009. Pian televisiomaailma vei Nordmanin mennessään, kun hän siirtyi käsikirjoittajaksi Yellow Film & TV -tuotantoyhtiöön. Sieltä alkoikin kanavoitua tuttuja ohjelmia suomalaisten tv-katsomoon: YleLeaksSiskonpeti, Pelimies ja Putous. Nordman voitti viimeksi mainitun ohjelman kuudennen tuotantokauden sketsihahmokilpailun Salme Pasi -nimisellä hahmollaan. Hauskaa sinänsä, että samainen liitto-orava hahmo Salme Pasi äänestettiin vuoden positiivisimmaksi porilaiseksi.

Joonas Nordman uusi voittonsa seuraavana vuonna hahmollaan Matti Pikkuvanhanen. Viime vuodet erilaisia tv-rooleja tehnyt Nordman palaa televisioon isännöimään omaa talk-show’taan.

Joonas Nordman Show’n toinen kausi starttaa maaliskuussa, samaan aikaan kuin se tuli viimekin vuonna.

”Minun Jumalani on kaikkia rakastava ja kaikkien rakastamaan ja ymmärtämiseen rohkaiseva.”

Elämä, kuolema, Jumala & taivas

Monia viihdealan toimijoita on koronapandemia kurittanut monella tavalla. Joonas Nordman huomaa uponneensa yllättävien teemojen ääreen.

– Kyllähän tämä mennyt vuosi on nostanut meissä ahdistavia tunteita. Vuosi on saanut minutkin ajattelemaan kuolemaa eri tavalla ja enemmän. Kuolemaa ja oman elämän jatkamista. Kolmenkympin kriisin aikoihin en suuresti haaveillut, että haluaisin perustaa perheen. Kun ikää tulee lisää, ajattelen, että kyllä minä haluaisin ja yksi elämän tarkoitus on elämän jatkaminen.

Nordman on siis pohtinut elämän jatkumista ja kuolemaa. Entä elämä kuoleman jälkeen? Onko mielikuviin maalautunut jonkinlaista näkymää taivaasta?

– Minulle se näyttäytyy tietynlaisena valona, lepona ja toivona. Yritetään mennä sinne turvallisesti.

Entä minkälainen on Joonas Nordmanin Jumala?

– Kyllä minun Jumalani on kaikkia rakastava ja kaikkien rakastamaan ja ymmärtämiseen rohkaiseva.

Saako Jeesuksesta vitsailla?

Joonas Nordman on naurattanut Pelimies-tv-ohjelmassaan imitoimalla muun muassa Timo Soinia, Tuomas Enbuskea, Matti Vanhasta, Ville Niinistöä, Jussi Halla-Ahoa ja Ruben Stilleriä. Ohjelman isäntänä hän esiintyi ilmiselvänä Harry ”Hjallis” Harkimona. Jos politiikasta tai poliitikoista voi vääntää huumoria, vitsaileeko Joonas Nordman sitten kirkosta tai kristillisyydestä?

– Minun on helppo vitsailla kristillisyydestä, koska tunnen sen läpikotaisin ja olen itse kristitty.

– Sain aikoinaan rippikoulussa pastorissa vastauksen, kun kysyin häneltä, saako Jeesuksesta vitsailla. Pappi vastasi, että eiköhän Hänelle ole pahempiakin asioita tehty. Se oli hyvä vastaus.

Joonas Nordman vieraili Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä 28.1.2021. Kuuntele haastattelu täältä.

 

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)