Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Jouko Hackzellin talentti on taide

 

Jouko Hackzell maalaa raamatullisten aiheiden lisäksi historiallisia henkilöitä, tapahtumia ja maisemia. Kuva: Kirsi-Klaudia Kangas

Taiteilija Jouko Hackzell rakensi Saarijärvelle kolmikerroksisen ateljeen, jonka nimesi Leijonatorniksi. Nimi muistuttaa häntä Suomen leijonasta, mutta ennen kaikkea Juudan leijonasta, Jeesuksesta.

Harmaista vanhoista hirsistä rakennettu ateljeetorni kohoaa taiteilija Jouko Hackzellin kotipihan piirissä Saarijärvellä. Siellä syntyvät tilaustöinä muotokuvat ja miehen oman intuition innoittamat maisemat, raamatulliset aiheet ja monet muut työt. Erikoinen torni ja sieltä löytyvä tasokas taide ovat kuluneena kesänä houkutelleet runsaasti vierailijoita.

– Tornin materiaalit ovat peräisin purkutalosta. Löysin jostakin hirrestä rakennusvuoden 1854. Ensimmäisen kerroksen seinät on koottu saman talon perustuksen kivistä, taiteilija kertoo unelmiensa ateljeen synnystä.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Kahdeksankulmainen torni on sisustettu aistikkaasti vanhoilla huonekaluilla. Seinillä on vaihtuva taidenäyttely. Torni toimii taiteilijan työpaikka, mutta onpa täällä joskus pidetty rukoushetkiäkin yhdessä muiden uskovien kanssa. Kellarikerroksesta löytyy kuntosali, jonka laitteet Hackzell on valmistanut itse.

Tahdon kuvillani tuottaa hyvää mieltä ja kertoa Jumalasta katsojille.

Kun vierailija avaa Leijonatornin jyhkeän oven, on vastakkaisella seinällä Getsemane-niminen taulu, jossa Kristus valmistautuu kuolemaan. Sen edessä alttaripöydällä on suuri avoin Raamattu. Jouko Hackzellia kiehtovat eniten raamatulliset aiheet, joita hän joskus tutkii ja kehittelee mielessään pitkäänkin.

– Moni on tuon maalauksen edessä herkistynyt. Tahdon kuvillani tuottaa hyvää mieltä ja kertoa Jumalasta katsojille. Taide on minun talenttini, jonka haluan hoitaa mahdollisimman hyvin.

Kuvamaailman juuret lapsuudessa

Hackzellin kuvataiteellinen lahjakkuus oli näkyvissä jo varhain. Äiti joutui hakemaan kaupasta käärepaperia, kun tavallinen A4-kokoinen paperi ei pojalle riittänyt. Mielikuvitukselliset tarinat kehittyivät ja kasvoivat paperilla sarjakuviksi. Pojan kauneustajuun vaikuttivat paljon mummolassa olleet taidekirjat ja isoisän tarinat.

Jouko Hackzellin ateljeena on kahdeksankulmainen torni.

– Muistan selailleeni kunnioituksella Akseli Gallen-Kallelan kuvittamaa Kalevalaa. Koin vierailun hänen Ruoveden erämaa-ateljeessaan pikkupoikana dramaattisen kiehtovana, Hackzell muistelee.

Peruskoulun lopulla hän suunnitteli isänsä tavoin hakeutuvansa poliisin ammattiin, mutta ammatinvalintaoppaasta löytyivät Porin taidekoulun tiedot. Nuorukainen haki sinne, ja tuli valituksi. Harrastus muuttui vakavasti otettavaksi ammatiksi. Koulu avasi hänelle mahdollisuuden kokeilla monenlaisia tyylisuuntia. Hänen omimmaksi tyylikseen valikoitui symbolistinen realismi.

 Nelikymppinen kolmen lapsen isä ei odottele inspiraatiota vaan työskentelee tornissaan arkisin kurinalaisesti. Monissa maalauksissa esiintyy raamatullisten aiheiden lisäksi historiallisia henkilöitä, tapahtumia ja maisemia.

 Taidetta Jumalan armosta

Jouko Hackzellin kristillisen vakaumuksen alkulähde on uskovassa kodissa. Hän joutui kuitenkin opiskeluvuosina kosketuksiin monenlaisten aatevirtausten kanssa. Se johti hänet tarkistamaan henkilökohtaisen elämän suuntaa. Pohdinnoissaan hän päätyi tutkimaan tarkemmin mitä Raamattu sanoo. Lukemisen edistyessä hän tajusi olevansa kaikkien ihmisten tavoin syntinen.

– Uudesta testamentista minulle valkeni armo ja Jeesuksen kuoleman merkitys. Uskoni alkoi kasvaa, vaikka monet kamppailut olen itseni kanssa käynyt senkin jälkeen, mies tunnustaa nöyrästi.

Lukemisen edistyessä hän tajusi olevansa kaikkien ihmisten tavoin syntinen.

Hackzell on taiteilijana oman tiensä seesteinen kulkija. Hän ei seuraa trendejä eikä maalaa kriitikoille vaan tavalliselle kansalle. Hän on tehnyt useita julkisia teoksia kuten muotokuvia, pitänyt näyttelyitä ympäri Suomea ja osallistunut ulkomaisiin yhteisnäyttelyihin. Hän ottaa Leijonatornissaan vastaan vierailijoita ja esittelee maalauksiaan.

– Taidekouluaikoinani kuvittelin saavuttavani kunniaa ja mainetta, mutta nyt minulle riittää, että saan elättää perhettäni ja tehdä sitä minkä koen Jumalan antaneen minulle tehtäväksi.

Kuluneena kesänä Hackzellin perhe on kierrellyt Suomen länsirannikkoa. Taiteilija on tallettanut muistiinsa monta kohdetta hämmästyttävän monipuolisesta kotimaasta merenrantoineen ja sisämaan järvineen. Leijonatornin vierailijat saavat myöhemmin nähdä, millaisia vaikutelmia maisemista suodattuu öljyväreillä pellavakankaiselle maalauspohjalle.

 

 

Aiheet

,