Ruotsin opetusvirasto herätti marraskuun lopussa kiivaan debatin koulujen joulujuhlien sisällöstä. Opetusviraston mukaan koulut voivat järjestää joulujuhlansa kirkossa, jos juhla ei sisällä uskonnollisia elementtejä, kuten rukousta, siunausta tai uskontunnustusta. Dagen-lehden tuoreen selvityksen mukaan yli 99 prosenttia rehtoreista kuitenkin sallisi koulun päätösjuhlassa laulun Nu tändas tusen juleljus. Siinä lauletaan Herrasta Jeesuksesta Kristuksesta, joka on meidän Vapahtajamme ja Jumalamme.
Anna Ekström ja Claes-Göran Aggebo Ruotsin opetusvirastosta muistuttivat Dagens Nyheter -lehdessä marraskuun lopulla, että Ruotsin koululain mukaan peruskoulu on ei-tunnustuksellinen. ”Koulun ei-tunnustuksellisuus tarkoittaa, että opetuksessa ei saa esiintyä uskonnollisia aineksia, kuten rukousta, siunausta tai uskontunnustusta”, Ekström ja Aggebo kirjoittivat.
Opetusviraston linjaus on herättänyt runsaasti puheenvuoroja puolesta ja vastaan. Dagen-lehti selvitti, miten rehtorit suhtautuvat opetusviraston linjauksiin. Lehti sai vastauksen 470 peruskoulun rehtorilta. Ruotsissa peruskouluja oli opetusviraston mukaan viime vuonna 4699.
Yli 99 prosenttia rehtoreista hyväksyisi, että lukukauden päätösjuhlassa laulettaisiin laulu Nu tändas tusen juleljus (suom. Nyt syttyy valot tuhannet), jonka toinen säkeistö kuuluu: ”och över stad och land i kväll går julens glada bud, att född är Herren Jesus Krist, vår Frälsare och Gud” (tarkka suomennos: ”ylitse kaupungin ja maaseudun käy joulun ilosanoma: Herra Jeesus Kristus on syntynyt, meidän Vapahtajamme ja Jumalamme”).
Jouluevankeliumin suhteen rehtorit ovat arempia. 38 prosenttia rehtoreista hyväksyisi jouluevankeliumin lukemisen koulun juhlassa, 28 prosenttia hyväksyisi sen, että pappi puhuu joulun sanomasta. Vain kahdeksan prosenttia vastanneista olisi valmis siihen, että pappi lukisi Herran siunauksen oppilaille.
Kaksi kolmasosaa rehtoreista on sitä mieltä, että opetusviraston uusi linjaus ei ole vaikuttanut heidän näkemyksiinsä koulun joulujuhlasta kirkossa. 43 prosenttia sanoo, että koululaki tarvitsee selvennystä koulujen päätösjuhlien suhteen.
Lue myös aiheeseen liittyvä Samuli Siikavirran blogikirjoitus.