Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

JSN: MOT sai kuvata Jalovaaran rukousiltaa

 

Kallion seurakunnan ei olisi pitänyt asettaa kuvauskieltoa maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaaran tilaisuuteen, toteaa Julkisen sanan neuvosto. Seurakunta eväsi kuvausluvan viime talvena Ylen MOT-ohjelmalta, joka kuitenkin kuvasi salaa kohua herättäneen ohjelman Riivaajat kirkossa. JSN:n ratkaisusta uutisoi Kotimaa24.

MOT:n tv-ohjelmassa näkynyt rukousillan osallistuja kanteli Riivaajat kirkossa -ohjelmasta Julkisen sanan neuvostolle. JSN katsoi, että 25.2.2013 lähetetty MOT-ohjelman jakso loukkasi hänen yksityisyyden suojaansa. Julkisen sanan neuvosto antoi kantelusta vapauttavan ratkaisun.

JSN:n mukaan Yle ei ole MOT-ohjelmassaan rikkonut hyvää journalistista tapaa. Kantelija katsoi muun muassa, että ohjelman toimittajalla ei ollut perusteita käyttää poikkeuksellista tiedonhankintatapaa ja soluttautua kirkkoon ilman lupaa.

Avainmedia ilmainen (vkot 48-49)

Kotimaa24:n mukaan Ylen edustajan, johtaja Ville Vilénin mielestä maallikkosaarnaajan tilaisuuksien käsitteleminen ohjelmassa oli perusteltua saarnaajan näkemysten yhteiskunnallisen merkityksen takia. Ohjelman tarkoitus oli herättää keskustelua siitä, millaiset opetukset ovat hyväksyttyjä verovaroin tuetussa kirkossa.

Vilén huomauttaa, että Pirkko Jalovaaran tilaisuuksiin osallistuu vakavasti sairaita ihmisiä, jotka toivovat ihmeparantumista ja saattavat luopua lääkityksestään uskoessaan paranevansa yksin henkisten voimien avulla.

Julkisella paikalla järjestettyä avointa yleisötilaisuutta voi kuvata ilman lupaa. Ohjelmassa näytettyä rukousiltaa vietettiin kirkossa kaikille avoimessa tilaisuudessa. Tästä huolimatta MOT pyysi lupaa rukousillan kuvaamiseen. Kallion seurakunta epäsi luvan, minkä jälkeen toimitus päätti kuvata tilaisuutta piilokameralla.

MOT:n toimitus arvioi kuvamateriaalia käyttäessään, että alttarilla pidettyyn henkilökohtaiseen rukouspalveluun osallistuminen oli niin henkilökohtaista, että sen näyttämisestä oli syytä pidättäytyä. Alttarilla näkyvät ihmiset oli käsitelty kuvissa tunnistamattomiksi.

JSN toteaa, että kirkolla on verotusoikeus, ja sen toimintaa on perusteltua arvioida kriittisestäkin näkökulmasta. Neuvoston mukaan seurakunnan antamalle kuvauskiellolle ei ollut perusteita. Toimituksen oli kuitenkin perusteltua suojata osallistujien yksityisyyttä ja käsitellä tunnistamattomaksi alttarille menneiden henkilöiden kuvaa. Neuvosto ei löytänyt huomauttamista ohjelman editoinnista.

JSN on joukkoviestinnän itsesääntelyelin, joka valvoo hyvän journalistisen tavan toteutumista ja määrittelee lehdistön eettiset ohjeet.

Kotimaa24:n uutinen

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)