Juha Ahvio: ”Trumpin ja Vancen linja takaa sen, että kristillisyydellä on mahdollisuus olla olemassa”

 
 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin viimeaikainen toiminta on herättänyt paljon kummastusta Euroopassa. Politiikalle löytyy taustansa maan historiasta.

Suomessa ei tunneta riittävästi Yhdysvaltojen historiaa, jotta voitaisiin ymmärtää, miksi presidentti Trump toimii niin kuin toimii, toteavat dosentti, LCCIU:n professori Markku Ruotsila ja tutkimusjohtaja, dosentti Juha Ahvio.

– Yhdysvalloissa on tapahtunut paluu historialliseen normaalitilaan. Jos tuntee historian, syvissä linjauksissa ei ole mitään merkillistä, Ahvio sanoo.

Poikkeuksellista on ollut hänen mukaansa parinkymmenen vuoden aikana vallalla ollut neokonservatismi, johon sisältyvät vahva kylmäsotahenkisyys ja ajatus siitä, että Yhdysvaltojen kuuluu toimia kaikkialla maailmassa sotilaallisesti. Trumpin uudella kaudella suhtautuminen on muuttunut.

Vanhat taktiikat käytössä

Donald Trumpin toiminta pohjaa hänen poliittisiin juuriinsa, jotka ovat konservatiivisessa America First (Amerikka ensin) -suuntauksessa. Markku Ruotsila vertaa Trumpin tapaa hoitaa maailmanjärjestystä Richard Nixonin, Henry Kissingerin ja myös Dwight D. Eisenhowerin toimintatapoihin. Esimerkiksi Neuvostoliitosta puhuttiin 1960- ja 1970-luvuilla julkisesti mairittelevasti, mutta verhojen takana käytiin vakavia keskusteluja Yhdysvaltojen voima-asemasta.

– Nyt konteksti on erilainen, mutta taktiikat ovat samanlaisia, Ruotsila sanoo.

Yhdysvalloissa ollaan tietoisia suurvallan mahdista. Maa on halunnut pitää aina kiinni siitä, etteivät muut maat tai poliittiset järjestelmät sanele, mitä se voi tai saa valtiona tehdä.

– Kaikenlaisten ulkopuolisten pakotusvoimien vastustaminen on aina ollut amerikkalaisen konservatismin ja tavallisten amerikkalaisten ajatusmaailman ytimessä. Siellä on ajateltu aina, että Yhdysvallat on parempi kuin Eurooppa, Markku Ruotsila toteaa.

Sananvapauden puolella

Yhdysvaltojen nykyiset toimintatavat ovat aiheuttaneet järkytystä Euroopassa. Varapresidentti J. D. Vance kohautti helmikuussa Münchenin konferenssissa arvosteltuaan Euroopan Unionia sanan- ja uskonnonvapauden rajoittamisesta. Yhdysvallat on puuttunut kovalla kädellä myös woke-kulttuuriin. Markku Ruotsila sanoo, että maa haluaa puolustaa rajoittamatonta sanan- ja uskonnonvapautta.

– Jos sanan- ja uskonnonvapautta ei ole, niin ei voi olla paljon muitakaan vapauksia, eikä yhteiskunnassa voida keskustella koskaan mistään tärkeistä asioista, koska woke-eliitti määrää, mitä voi sanoa. Siinä ei ole kysymys sananvapaudesta, vaan sananvapauden rajoittamisesta.

Donald Trumpin ja J. D. Vancen politiikkaa on kritisoitu myös kristittyjen keskuudessa. Juha Ahvio pitää yhtenä syynä sitä, ettei Suomessa ymmärretä kokonaiskuvaa. Mahdollisesti johtuen siitä, että suomalaisen median tapa käsitellä aihetta on usein yksinkertaistava tai jopa vääristelevä.

– Trumpin ja Vancen linja takaa sen, että kristillisyydellä on mahdollisuus olla olemassa julkisessa tilassa. Eurooppalainen, EU-tyyppinen systeemi on se, joka sen loppujen lopuksi tukahduttaa.

Juha Ahvio ja Markku Ruotsila keskustelevat Yhdysvaltojen politiikasta ja sananvapaudesta medialähetysjärjestö IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa. Ohjelma esitetään TV:n Alfa-kanavalla 16, keskiviikkona 16.4. kello 20.00. Ohjelma on katsottavissa veloituksetta myös Permanto-suoratoistopalvelussa.

Elina Uusikylä

Äiti ja tytär käsi kädessä.
Seuraavaksi:

Isänsä tappouhkauksista huolimatta Sasha pysyy uskollisena Sri Lankassa