Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Juha Heinoselle myönnettiin kirkon nuorisotyön ansiomerkki

 

Juha Heinosen mukaan kristillisen nuorisotyön ytimessä ovat muuttumaton sanoma ja evankeliumin toivo. Kuva: Alpo Syvänen

Kirkon kasvatuksen päivät jakoi jälleen tunnustuksia lapsi- ja nuorisotyössä ansioituneille. Sleyn nuorisotyön johtaja Juha Heinosen mukaan tämän päivän nuorisotyössä korostuu henkilökohtaisen kohtaamisen tärkeys.

Aiemmin Kirkon lapsi- ja nuorisotyön neuvottelupäivinä tunnettu tapahtuma järjestettiin tällä viikolla Jyväskylässä. Tapahtumassa myönnettiin kymmenkunta ansiomerkkiä kirkon hyväksi tehdystä nuorisotyöstä.

– Tunnustus on itselleni hyvin tärkeä. Vaikka olen ollut jo parikymmentä vuotta järjestön palveluksessa, olen kokenut, että kirkon työtä tässä ollaan koko ajan tehty, iloitsee Juha Heinonen, joka on yksi tänä vuonna tunnustuksen saaneista.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Heinonen on toiminut Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen eli Sleyn nuorisotyön johtajana vuodesta 1994. Sitä ennen Heinonen ehti työskennellä jonkin aikaa myös seurakunnan nuorisotyössä.
– Sleynkin työssä tärkeää on aina ollut yhteys paikallisseurakuntaan. Ajatus kumpuaa varmasti jo omilta nuoruusvuosilta Laukaan nuoressa seurakunnassa.

Keskiössä evankeliumi ja ihmisten kohtaaminen

Kristillisen nuorisotyön kulmakivenä Heinonen pitää ”muuttumatonta sanomaa”.
– Raamatun lupaukset ja Jeesuksen risti täytyvät olla keskiössä. Viesti pidetään selkeänä eikä siitä lähdetä tinkimään. Juuri evankeliumi ja iankaikkisuuden ja toivon näkökulma tekevät tästä työstä erityisen. Sellaisella työllä on merkitystä.

Heinonen painottaa, ettei sanoma saa kuitenkaan jättää varjoonsa ihmisten henkilökohtaista kohtaamista.
– Tämän päivän nuoret elävät kovien paineiden ja kipeyksien keskellä. Toimintakulttuurimme on hektinen ja se on murroksessa koko ajan. Tällöin kohtaamisen merkitys kasvaa. Vaikka sanoma olisi miten hieno tahansa, ei sillä ole mitään merkitystä, jos emme kohtaa ihmisiä. Ilosanoman kautta tapahtuva kohtaaminen on kaiken perusta, Heinonen kiteyttää.

Kohtaamisten korostuminen muuttaa nuorisotyötä myös laajemmassa mittakaavassa. Nuoriskulttuurin pirstaloitumisen pienempiin yksiköihin Heinonen nimeää yhdeksi työn suurimmista haasteista, sillä ryhmäviestien sijaan nykyaika painottaa pienimuotoista ja intiimimpää kohtaamista.
– Vielä viisitoista vuotta sitten pystyi tavoittamaan ison joukon kerralla, mutta nykyään jokainen nuori haluaa tulla henkilökohtaisesti kohdatuksi. Se vaatii tietysti henkilöresursseja ja aikaa.

Vaikka Heinosen työnkuvaan kuuluu myös suurten massatapahtumien, kuten Maata Näkyvissä -festareiden parissa työskentely, hän nostaa juuri henkilökohtaisen kohtaamisen kuitenkin kaikkein antoisimmaksi osaksi työtään.
– Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän arvostaa yksittäisiä kahdenvälisiä tilanteita, joissa vieläpä Jumalan täyden rakkauden evankeliumi on mukana. Niissä on jotain ainutlaatuista, hän kertoo. – Pitäisi aina pysähtyä kiittämään, että saa olla tällaisessa työssä mukana.