Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Juha Kauppinen: Kirkolta on viesti kadoksissa

 

Juha Kauppinen on toiminut muun muassa Tampereella kirkkoherrana ja lähetystyössä Etiopiassa. KUVA: ERJA TAURA-JOKINEN

Tamperelainen teologian tohtori Juha Kauppinen ihmettelee, miksi Suomen luterilainen kirkko ei tee rohkeasti lähetystyötä, kutsu ihmisiä yhteyteensä ja kerro selkeästi, miksi kannattaa olla sen jäsen.

– Suomessa juuri kukaan ei kutsu ketään yhtään mihinkään! Kirkon toiminta on muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta hyvin työntekijäkeskeistä, hän sanoo.

Pitkän kirkollisen uran tehnyt teologian tohtori Juha Kauppinen laskee, että vuonna 2035 kirkkoon kuuluu enää vähemmistö suomalaisista. Kirkko kohtaa jäsenkadon, talousahdingon ja uskontojen sekoittumisen vaaran, jos nykymeno jatkuu.

Kauppinen on odottanut, että kirkko kertoo ymmärrettävästi ja selkeästi, miksi ihmisen pitäisi siihen kuulua. Onko jäsenen päätehtävä olla veronmaksaja? Potentiaalinen vai jo Kristuksen seuraajaksi lupautunut? Tai kenties traditioiden säilyttäjä?

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

– Kun selkeää viestiä ei ole, kirkko ei osaa tehdä lähetystyötä eli kutsua rohkeasti uusia mukaan. Saman syyn vuoksi se ei osaa hoitaa jäseniään, Juha Kauppinen sanoo.

Tilannetta ei suinkaan paranna se, että monia kirkon sanoma hämmentää, myös sen omia työntekijöitä.

– Kirkko puhuu lähimmäisenrakkaudesta ja tasa-arvosta, humanismin kauniista linnakkeista, mutta unohtaa klassisen teologian, johon kuuluu usko kolmiyhteiseen Jumalaan, kaiken luojaan sekä neitseestä syntyneeseen Jeesukseen, joka sovitti syntimme Golgatan ristillä.

– Koska uskolla ei enää ole tarttumapintaa, merkitystä ja sisältöä, kirkosta erotaan, kun saadaan aikaiseksi. Näin ajattelee nykyään joka neljäs kirkon jäsen.

Lue lisää Juha Kauppisen ajatuksista tämän viikon Uusi Tie -lehdestä.