Juha Tapion uuden levyn kappaleet ovat syntyneet tilanteessa, jossa hän alkoi peilaamaan asioita tiedostamattomasti aivan lapsuudesta tähän päivään. Lauluja tehdessään hän on kokenut kytkeytyvänsä johonkin itseään suurempaan.
Juha Tapion Elävien maassa -albumin julkaisukiertue alkaa Hyvinkäältä 2.3. ja päättyy huhtikuun lopulla Poriin. Ja siinä välissä on 21 konserttia. Artisti on esiintynyt monenlaisissa paikoissa aina Ratinan stadionille asti. Hänen mielestään on hyvä, että keikkapaikoissa on vaihtelua, sillä kaikissa on oma mieletön riemunsa.
– Nyt halusin nimenomaan tehdä konserttisalikiertueen, kun on tullut uusi albumi. Konsertissa soittaa isosti ja lujaa ja tehdä näyttävän lavan ja sitten vetää ihan pieneksi. Se on paikka, jossa on helppo keskittyä kuulemaan ja aistimaan. Uusia lauluja ja vanhoja hittejä voi laittaa lomittain, kun taas kesäfestivaaleilla, missä ihmiset ovat juhlimassa, on haastavampaa esittää ennen kuulemattomia kappaleita, Radio Dein Herätyksen aamuvieraana 27.2.2023 ollut Juha Tapio kertoo.
Korona kuritti muusikoita ja esiintyviä taiteilijoita kovin käsin. Juha Tapio soitti syksyllä 2019 keikan, jonka hän kertoi olevan viimeinen keikka kahteen vuoteen. Eli tauko oli jo itse päätetty.
Konsertissa soittaa isosti ja lujaa ja tehdä näyttävän lavan ja sitten vetää ihan pieneksi. Se on paikka, jossa on helppo keskittyä kuulemaan ja aistimaan.
– Mutta vaikka se oli omaehtoinen keikkatauko, paljon vaikutusta näillä vuosilla on ollut. Olen huomannut, että jotain turhaa pönötystä on karissut artisteilta ja bändeiltä mutta myös yleisöltä. Viime kesän ja syksyn keikoilla huomasi, että tämä on entistä rennompaa ja entistä kivempaa. Ehkä jokainen paikalla olija tajuaa sen arvon, kun hetken aikaa se ei ollutkaan itsestään selvää.
Päätinkin kirjoittaa omasta kivustani
Laulajan uusi levy on omakohtaista kerrontaa. Elävien maassa -albumin nimibiisissä Tapio on rehellinen ja kysyy toisen ihmisen rohkaisun ja kannustuksen perään.
Kuka kertois, ettei aivan
kaikki mennyt sittenkään
Että eessä päin me tullaan löytämään
monta syytä jatkaa vielä
kaartuvalla hiekkatiellä
Monta syytä kulkee
elävien maassa
En tohdi pyytää, mutta kuulla
tahtoisin sen jonkun suulla:
Me tarvitaan sua täällä
elävien maassa
– Rohkaisevat kappaleet on tärkeitä ja hyviä, mutta niissä on aina se vaara, että siitä ei tule sellainen alentuva. Tajusin, että ainoa tapa kirjoittaa tähän lauluun säkeistöt, on puhua totta siitä, miltä itsestä tuntuu ja olla avoin oman arvon perään kyselemisen kanssa. Että itsekin käyn tällaisia paineja aika ajoin läpi. Ja päätinkin kirjoittaa omasta kivustani enkä kenenkään toisen, Juha Tapio sanoo.
– En edes tajunnut sitä, mutta täysin alitajuisesti tai vahingossa syntyi myös levyn nimessä yhteys Psalmiin 27, jossa sanotaan, että ”vielä saan kokea Herran hyvyyttä elävien maassa”.
Uuden levyn kappaleet ovat muutenkin syntyneet Juha Tapion omasta elämästä.
– En lähtenyt tekemään mitään sellaista teema-albumia kuin että ”nyt käsitellään henkilökohtaisia asioita”. Mutta tilanne, jossa lauluja kirjoitin, oli niin erilainen kuin monessa muussa prosessissa. Nyt kun istuikin kaksi vuotta työhuoneella ihan itsekseen, yhtäkkiä meneekin kuukausi niin, että tuijottelee ikkunasta ulos ja ei ole harmainta hajua, että mitä mä kerron ja kenelle, artisti muistelee Radio Dein lähetyksessä.
– Tosi paljon alkoi nousta mieleen muistoja ja vaiheita vuosien varrelta. Elämän eteneminen tuli siinä vaiheessa konkreettiseksi. Vanhempi muksuista muutti jo pois kotoa, ja äitini sairastui vakavasti ja menehtyi.
Juha Tapio sanoo, että edelleen katse on nälkäisesti eteenpäin ja jos hyvin käy elämässä, katse on myös sivuille, että näkee muutkin kuin itsensä.
– Mutta tosi paljon aloin peilaamaan asioita tiedostamattomasti ihan lapsuudesta tähän päivään. Väistämättä siitä alkoi myös kehkeytyä tarinoita lauluiksi.
Levyn viimeinen laulu on nimeltään Enkelit.
– Ensimmäisessä laulussa kysytään syitä jatkaa elävien maassa, ja niitä on toivottavasti noussut esiin tuossa levyn aikana. Tässä puhutaan sitten siitä, että paitsi että elämä jatkuu, loppujen lopuksi, kunpa osaisi elää elämänsä niin, että olisi itse se syy jollekin nähdä jotain hyvää ja nähdä toivoa ja valoa.
Toivon vaikkei toivoa ois ollenkaan
Radio Deissä on menossa teemaviikko ”Rohkeasti kristittynä”. Juha Tapio vastaa juontajan kysymykseen, että ehkä on joutunut olemaan rohkea, ollakseen avoimesti kristitty, mutta enemmän kyse on hänen mielestään ollut valmiista leimoista ja siitä, miten lauluntekijä vastauksen muotoilee.
– Kun joku leima lyödään ihmiseen, ei sun tarvitse sen jälkeen paljon sanoa. Kun ihmisillä on jonkinlainen käsitys, että olet tuollainen, on ihan sama mitä sanot tai teet. Ei se käsitys sieltä heilahda mihinkään. Totta kai ne käsitykset kertovat enemmän siitä käsittäjästä itsestään kuin käsityksen kohteesta.
– On ehkä pikemminkin sellainen lauluntekijän syndrooma, että jos asiasta kysytään julkisesti, ei haluaisi vastata millään latteudella tai ”sinne päin”. Koen joskus ongelmalliseksi sanoittaa sitä asiaa. Siksi mä teenkin biisejä, Juha Tapio naurahtaa.
Tajusin, että ainoa tapa kirjoittaa tähän lauluun säkeistöt, on puhua totta siitä, miltä itsestä tuntuu ja olla avoin oman arvon perään kyselemisen kanssa.
Tapion uudella levyllä kysellään omaa virkaa ja tehtävää elävien maassa ja oman elämän merkitystä. Kuitenkin päädytään vanhaa virttä lainaten sanomaan: ”Toivon vaikkei täällä toivoa ois ollenkaan.”
– En edes tajunnut sitä, mutta täysin alitajuisesti tai vahingossa syntyi myös levyn nimessä yhteys Psalmiin 27, jossa sanotaan, että ”vielä saan kokea Herran hyvyyttä elävien maassa”.
– Huomaan, että tällä albumilla on paljon sellaista symboliikkaa, jonka olen oivaltanut kauan sen jälkeen, kun biisit on tehty. Ne ovat itselle valtavia rohkaisun merkkejä, kun huomaa tiedostamatta kytkeytyvänsä johonkin itseään isompaan. Ja niinhän sitä aina toivoo ja haluaakin etsiä jotain yhteyttä, kun tekee biisejä, Juha Tapio tunnustaa.
Juha Tapion Herätys1 -haastattelu 27.2.2023 löytyy kokonaisuudessaan Dei Plus -palvelusta.