Kotimaa24 uutisoi tällä viikolla, että kirkko selvittää viidentoista papin toimintaa Lähetyshiippakunnassa. Lähetyshiippakunnan dekaani Juhana Pohjola on yksi heistä. Onko Lähetyshiippakunnan opetus ja toiminta sellainen uhka ev.lut. kirkon elämälle, että tällaiseen mittavaan selvitykseen ja mahdollisiin kurinpitotoimiin on tarvetta? Pohjola kysyy Seurakuntalainen.fi:lle antamassaan kommentissaan.
Juhana Pohjolan mukaan on lähtökohtaisesti hyvä, että piispa ja tuomiokapituli valvovat hiippakuntien pappien opetusta ja tekemisiä. Tuomiokapitulien valvonta on kuitenkin Pohjolan mukaan nyt yksipuolista ja ”näyttää kohdistuvan niihin, jotka haluavat opettaa ja elää kirkon tunnustuksen mukaan silloinkin, kun siihen on vähän tilaa kirkossa.”
– Jokainen voi itse seurata, keihin kurinpito ev.lut. kirkossa ei kohdennu. Lisäksi voi kysyä, kuka tutkii tuomiokapituleja ja piispoja, kun nämä yhdessä poikkeavat kirkkomme tunnustuksesta, Pohjola toteaa Seurakuntalainen.fi:lle.
Pohjolan tietojen mukaan tutkittavista papeista kolme toimii vakituisena pastorina jossain Lähetyshiippakunnan seurakunnassa.
Kotimaa24:n mukaan papeille voi seurata niin varoituksia kuin papin viran menettämisiä. Juhana Pohjola sanoo, etteivät mahdolliset viran menettämiset vaikuta Lähetyshiippakunnan perustyöhön. Ne tarkoittaisivat kuitenkin sitä, etteivät papit voisi entiseen tapaan toimittaa kirkollisia toimituksia ev.lut. kirkon jäsenille.
– Uskoakseni tällainen historiallisenkin ankara ja häpeällinen rankaisu olisi monelle vuosikymmeniä uskollisesti tunnustuksen mukaan opettaneelle ja kirkkoa palvelleelle papille henkilökohtaisesti kova isku kannettavaksi. Suomen ev.lut. kirkon puolelta se olisi myös vahva viesti: Lähetyshiippakuntaan kuuluvilla ei ole sijaa tässä majatalossa, Pohjola toteaa.
Missä ehtoollista saa viettää?
Kirkkojärjestyksen mukaan (2. luku, 9§) ehtoollista saa viettää muualla kuin kirkossa tai kappelissa, jos tuomiokapituli on kirkkoneuvoston tai seurakuntaneuvoston esityksestä näin hyväksynyt. Lähetyshiippakunta viettää kuitenkin ehtoollista muissa tiloissa ilman tuomiokapitulin lupaa. Eikö tämä riko kirkkojärjestystä vastaan ja ole pätevä syy papin nuhtelemiselle?
– Kirkollinen järjestys on tärkeä asia, mutta se on kirkon oppitunnustuksen palvelija eikä sen herra. Ehtoollisviettoon liittyvän lupajärjestelmän tarkoitus on suojella seurakuntalaisia väärältä opetukselta ja estää hengellinen villiintyminen. Tällaisesta ongelmasta ei ole kyse Lähetyshiippakunnan messuissa, Pohjola puolustautuu.
– On totta, että toimimme kirkkojärjestystä vastaan, mutta tämä johtuu siitä, ettei meille suostuta edes vuokraamaan kirkkotiloja. Olemme valmiit toki kantamaan seuraukset siitä, että olemme
jakaneet ilman tuomiokapitulin lupaa Kristuksen ruumiin ja veren syntien anteeksiantamusta kaipaaville. Tämä ”rikkeen” kanssa olen valmis menemään suuremmankin tuomioistuimen eteen, hän jatkaa.
Lue myös:
Kotimaa24: Kirkko selvittää 15 papin yhteyttä Lähetyshiippakuntaan