Japanin säteilytilanteen seuraaminen jatkuu edelleen tiiviinä. Fukushiman kakkosreaktorin räjähdys tapahtui tänään klo 6.10 paikallista aikaa.
– Kobessa ei ole lainkaan säteilyä, eikä tällä hetkellä edes vaaraa, että suuria määriä tulisikaan, kertoo Kansanlähetyksen Japanin työalan esimies Jukka Kallioinen.
Kansanlähetyksellä on Japanissa 11 työntekijää perheineen. Lähetit asuvat useiden satojen kilometrien päässä onnettomuusalueesta Kobessa, Ashiyassa, Nishinomiyassa ja Sumotossa.
Tokiossa säteilyarvot ovat jonkin verran kohonneet, mutta tuulien pitäisi kääntyä merelle päin viimeistään yön aikana paikallista aikaa. Läheteillä on edelleen turvallinen olo. He seuraavat monia tiedotuskanavia koko ajan.
– Meidän alueella on ihan turvallista ulkoilla ja ruokaa, sähköä ja muuta on saatavilla. Joissakin kaupoissa on pullovesi loppumaisillaan ja pattereita on myyty normaalia runsaammin. Muuten kaikki on ok, Kallioinen kertoo.
– Olemme lähetyksen sisällä myös tarkistaneet turvaohjeitamme ja sovimme päivystysvuoroista, joilla vuorotellen seuraamme ja tarvittaessa tiedotamme toisia tilanteen kehittymisestä, kertoo myös lähetystyöntekijänä työskentelevä Ulla Pendolin.
Myös Kansanlähetyksen johto Suomessa seuraa tilannetta tarkasti. Suomen Säteilyturvakeskuksen mukaan Japanin paikallisviranomaiset antavat parhaat mahdolliset ohjeet.
Kallioisen mukaan joditabletteja on saatavilla Osakan konsulaatissa, jos myöhemmin tulisi tarve saada niitä.
Ulkoministeriö on tänään 15. maaliskuuta päivittänyt Japania koskevaa matkustustiedotetta. Ministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Japaniin, etenkin Tokioon ja Koillis-Japaniin. Erityisesti lapsiperheitä, joilla ei ole pakottavaa syytä alueella oleskeluun, kehotetaan harkitsemaan poistumista alueelta.