Viime vuonna haastattelimme Pohjois-Korean työmme koordinaattoria, Veli Simonia, Pohjois-Korean kristittyjen tilanteesta. Otimme jälleen yhteyttä häneen ja kysyimme esimerkiksi yhä jatkuvan koronapandemian vaikutuksista maahan.
Koronapandemia on yksi suurimmista haasteita, joka on kohdannut maailmaa vuonna 2021. Onko Pohjois-Koreassa paljon tartunnan saaneita?
Monet pohjoiskorealaiset ovat töissä Kiinan ulkopuolella, ja muutamilla Lähi-idässä ja Venäjällä työskennelleillä todettiin vuoden 2020 alussa koronatartunta. Sen jälkeen tartunnan saaneiksi epäiltyjä on määrätty karanteeniin, jotta virus ei leviäisi Pohjois-Koreassa. Asia hoidettiin salassa: kymmeniätuhansia ihmisiä määrättiin karanteeniin, ja näyttää siltä, että virus on aiheuttanut useiden tuhansien ihmisten kuoleman. Kukaan ei voi kuitenkaan vahvistaa lukuja, koska Pohjois-Korean hallitus ei ole antanut niitä virallisesti, vaan se väittää, ettei maassa ole lainkaan koronatartunnan saaneita. Sitä on mahdotonta uskoa.
Onko koronapandemia vaikuttanut muilla tavoin Pohjois-Koreaan?
Helmikuussa 2020 Pohjois-Korean rajat suljettiin viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Kaikki kuljetukset ja liikkuminen rajan yli kiellettiin. Pohjois-Korea kamppaili jo ennestään YK:n pakotteiden alaisena, ja kun lisäksi tiukka rajavalvonta sekä matkustusrajoitukset estivät tavaran maahantuonnin, Pohjois-Korean talous romahti ennennäkemättömän alas. Monet pohjoiskorealaiset luottavat salakuljetettujen ja pimeillä markkinoilla myytävien tarvikkeiden saantiin, mutta nyt myös nuo salakuljetusreitit suljettiin. Saatavilla olevien harvojen tuotteiden, kuten ruoan ja polttoaineen, hinnat nousivat 300–400 prosenttia.
Sittemmin kuljetukset on taas sallittu rajoitetusti, ja myös osaa salakuljetusreiteistä voi jälleen käyttää. Kuitenkin pohjoiskorealaisten tilanne on edelleen epätoivoinen. Yli puolet kansalaisista syö päivässä vain yhden aterian, eikä sekään ole normaalia ruokaa vaan ainoastaan elintarvikkeiden korvikkeita.
Tilanne on niin paha, että kommunistisen puolueen vuosikonferenssissa Kim Jong-unin hallitus kertoi julkisesti vakavasta ruokapulasta. Kim Jong-un yritti väliaikaisesti helpottaa pohjoiskorealaisten ruokapulaa ottamalla käyttöön armeijan varmuusvarastoja, vaikka yleensä Pohjois-Korea soveltaa ”armeija ensin” -periaatetta jakaessaan resursseja. Ruokavarastot olivat kuitenkin pienemmät kuin armeijasta oli ilmoitettu, eikä siviiliväestölle saatu toimitettua riittävästi elintarvikkeita.
Mitä ajattelette Kim Jong-unin viime aikaisesta käytöksestä kuten siitä, että hän pyysi anteeksi ruokakriisiä ja erotti korkea-arvoisia virkamiehiä?
Kim Jong-un voi vain myöntää, että Pohjois-Korean sisäinen taloustilanne on vaikea ja elintarviketilanne vakava. Koska Kim Jong-unin valta on ehdoton, hän on tilanteesta täydessä vastuussa. Vahva oppositio ja tyytymättömyys Kim Jong-unia kohtaan on nostamassa päätään Pohjois-Korean kaikkien virkamiesten keskuudessa. Vaikka virallista tietoa ei ole, on ilmeistä, että epätavallisia asioita tapahtuu jo siellä ja täällä. Tavallisten kansalaisten on pakko noudattaa Pohjois-Korean hallinnon erilaisia määräyksiä. Toisaalta he myös valittavat niistä enemmän ja enemmän.
Tässä tilanteessa on mahdollista, että Pohjois-Koreassa tapahtuu odottamattomia, äkillisiä muutoksia. Toisaalta Kim-dynastia on pysynyt vallassa jo yli 70 vuotta. Meidän tulee auttaa Pohjois-Korean kirkkoa valmistautumaan kaikkeen mahdolliseen, mitä nyt voi olla edessä.
Kuinka pandemia vaikutti työhömme pohjoiskorealaisten parissa?
Kun rajat suljettiin, pohjoiskorealaisten veljiemme ja sisariemme oli entistä vaikeampaa saapua Kiinaan saadakseen tarvikkeita ja koulutusta verkostoltamme. Työmme helpottui hieman, kun rajavalvontaa kevennettiin. Ruuan ja lääkkeiden jakoprojektimme ovat olleet Pohjois-Korean kristityille elintärkeä tuki maan epätoivoisessa tilanteessa. Olemme myös lisänneet jakamiemme tarvikkeiden määrää.
Rajojen sulkeuduttua aiempaa harvemmat ihmiset ovat pystyneet lähtemään Pohjois-Koreasta, ja toisaalta ennen pandemiaa maasta lähteneet eivät ole päässeet palaamaan takaisin. Näin Jumala järjesti työntekijöillemme mahdollisuuden solmia suhteita maan rajojen ulkopuolelle jääneisiin pohjoiskorealaisiin. Heille on tarjottu majoitusta turvakodeissamme, käytännön tukea ja raamattukoulutusta.
Koronapandemian aiheuttamat matkustusrajoitukset ovat olleet haaste Kiinan kenttätyöntekijöillemme. Kun rokotteita saatiin, matkustaminen helpottui, mutta sitten deltavariantti johti jälleen tiukkoihin matkustusrajoituksiin. Jopa tällaisina vaikeina aikoina Jumala on jatkuvasti osoittanut uskollisuuttaan.
Kuinka monia pohjoiskorealaisia tuemme?
Kiinan turvakotiemme ja verkostomme kautta annamme yli 60 000 pohjoiskorealaiselle käytännön apua, kuten ruokaa, lääkkeitä, vaatteita ja kristillistä materiaalia. Lisäksi kymmenet tuhannet uskovat kuuntelevat Pohjois-Koreaan lähettämiämme radio-ohjelmia.
Millainen näky teillä on työstä pohjoiskorealaisten parissa?
Näkynämme vuodelle 2022 on laajentaa työtämme ja saavuttaa yhä enemmän pohjoiskorealaisia tukeaksemme heitä käytännöllisesti ja hengellisesti. Suunnitelmana on avata rajan lähelle lisää kontaktipisteitä, joilla voisimme tavata pohjoiskorealaisia. Toivomme myös löytävämme lisää tähän palvelutehtävään omistautuneita työntekijöitä. Toimimme erilaisten salaisten kanavien kautta ja pyrimme Jumalan uskollisina palvelijoina maksimoimaan työkapasiteettimme.
Kaikki tämä kuuluu osana Jumalan valtakunnan etenemiseen Aasiassa. Hän on ilmaissut Pohjois-Korean kristityille puhdistavansa heidän kirkkoaan. Se tapahtuu vainon kautta: vaino puhdistaa kristittyjen uskoa. Jonakin päivänä tämä kommunismin painajainen on ohi ja pohjoiskorealaiset Jeesuksen seuraajat liittyvät eteläkorealaisiin ja kiinalaisiin veljiinsä levittääkseen evankeliumia kaikkialla Aasiassa saavuttaen maanosan pimeimmätkin sopukat.
Vain Jumala tietää, milloin tämä aika koittaa. Me tiedämme, että kun Pohjois-Korea muuttuu, kirkko joutuu kokemaan voimakasta painetta. Monet ihmiset tulevat etsimään totuutta, ja kristittyjen on oltava valmiita kertomaan heille totuudesta. Kristityt myös kohtaavat uusia kiusauksia ja ansoja. Sen takia valmistelen jo nyt materiaalia ja koulutusta auttaakseni heitä valmistautumaan siihen.
Voisitko kertoa raamattukoulutuksesta, jota annamme pohjoiskorealaisille kristityille turvakodeissamme?
Turvakotiemme raamattukoulutus riippuu siitä, miten paljon pohjoiskorealaiset vieraamme tietävät kristinuskosta. Yleensä keskitymme Raamatun perusasioihin. Jos he ovat saaneet opetusta aikaisemmin, tarjoamme heille johtajuuskoulutusta, jotta he voisivat johtaa maanalaisia kirkkoja palattuaan takaisin Pohjois-Koreaan.
Päivittäinen ohjelma alkaa aamurukouksella ja päättyy iltarukoukseen. Päiväsaikaan pohjoiskorealaiset uskovat opiskelevat Raamattua ja lukevat itsenäisesti kristillistä kirjallisuutta. Paikalliset työntekijät vierailevat säännöllisesti turvakodeissa pitämässä rukouskokouksia ja raamattutunteja sekä antamassa raamatullista ohjausta.
Kertoisitko työstämme Kiinaan laittomasti myytyjen pohjoiskorealaisten naisten parissa?
Monille pohjoiskorealaisille naisille on luvattu työtä Kiinassa. Usein he lähtevät Pohjois-Koreasta tarkoituksenaan ansaita rahaa ja palata takaisin. Monesti heitä kuitenkin myydään vaimoiksi kiinalaisille miehille tai heidän kohtalonsa on vieläkin karumpi. Työntekijämme tavoittavat näitä naisia Jeesuksen rakkaudella ja pitävät heille raamatunopiskeluryhmiä.
Korona ja siihen liittyvät matkustusrajoitukset ovat vaikeuttaneet vakavasti tätä palvelutehtäväämme, mutta työntekijämme yhdessä paikallisten kirkkojen kanssa jatkavat siitäkin huolimatta sisariemme auttamista. Viime aikoina on ollut vaikeaa matkustaa niille alueille, joilla näitä kokoontumisia järjestetään. Olemme kuitenkin saaneet koulutettua pienen joukon pohjoiskorealaisia sisaria, jotka ovat uskossaan kyllin kypsiä pitääkseen muista siskoistaan huolta. Strategia on hyvä tänä kaoottisena aikana. Kunhan matkustusrajoitukset poistetaan, työntekijämme alkavat vierailla pohjoiskorealaisten sisartemme luona uudelleen. Yritämme jatkuvasti löytää lisää sopivia naispuolisia työntekijöitä tähän palvelutehtäväämme.
Voisitko kertoa meille radiotyöstä?
Se on työala, jota koronapandemia ei ole juurikaan vaikeuttanut. Lähetämme kristillisiä radio-ohjelmia Pohjois-Koreaan keskiyöllä, niin että uskovat voivat kuunnella niitä turvallisesti.
Tällä hetkellä ohjelmia lähetetään viisi kertaa viikossa. Kerran viikossa valmistan saarnan. Jokaiseen ohjelmaan osallistuu kaksi tai kolme pohjoiskorealaista, ja Jumalan ihmeellisestä armosta yksikään heistä ei ole saanut virustartuntaa. Jumala on auttanut meitä työssämme erityisellä tavalla tänä vaikeana aikana.
Radiotyö jatkaa eristyksessä olevien maanalaisten kristittyjen palvelemista Elämän Sanalla. Meidän täytyy jatkaa tätä työtä tyydyttääksemme Pohjois-Korean maanalaisten uskovien hengellistä nälkää.
Haluaisitko välittää jonkin viestin Open Doorsin ystäville, jotka ovat rukoilleet Pohjois-Korean kristittyjen puolesta ja auttaneet heitä?
Koronapandemian aiheuttamista vaikeuksista huolimatta veljemme ja sisaremme ympäri maailmaa eivät ole horjuneet. He palvelevat jatkuvasti paitsi Pohjois-Korean maanalaisia kristittyjä niin myös kaikkia maailman vainottuja uskovia. Haluan ilmaista suuren kiitollisuuteni ja kunnioitukseni kaikille Open Doorsin ystäville.
Keskellä jokapäiväistä olemassaolon taisteluaan Pohjois-Korean maanalaisen kirkon uskovat ja johtajat saavat rohkaisua Open Doorsin ystävien rukouksista. Jumala tulee vastaamaan ystävien omistautumiseen, uhrautumiseen ja uskoon kolmikymmen-, kuusikymmen- ja satakertaisesti, kun hedelmät kypsyvät Pohjois-Korean lähetyskentällä. Koska te veljet ja sisaret ympäri maailmaa olette ponnistelleet auttaaksenne Kristuksen ruumiin heikointa osaa tänä vaikeana aikana, uskon, että Jeesus tulee kerran sanomaan kaikille teille: ”Hyvin tehty, sinä hyvä ja uskollinen palvelija.”
*Nimi on muutettu turvallisuussyistä.
Katso video
Lue lisää vainottujen kristittyjen tilanteesta Pohjois-Koreassa.