Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Jumala rakasti ja eheytti Israelin-juutalaisten leirillä

 

Kuva: Vladimir Karttunen

Pohjois-Karjalan ainutlaatuisen luonnon keskelle saapui elokuun ensimmäisellä viikolla joukko israelilaisia. Monet heistä olivat kokeneet 7. lokakuuta 2023 tapahtuneen terroristihyökkäyksen kauheudet ja sen jälkiseuraukset.

Alun perin suunnitteilla oli noin 25 henkilön leiri, jonka järjestäjinä olivat IRR-TV ja Pohjois-Karjalan Exodus ry yhdessä muiden paikallisten Israel-järjestöjen ja seurakuntien kanssa. Iranissa tapahtuneen Hamas-johtajan kuoleman jälkeen suurin osa lentoyhtiöstä kuitenkin perui kaikki lennot Tel Avivista, ja leirille saapui lopulta vain 16 osallistujaa.

Olimme pettyneitä, mutta nopeasti ymmärsimme, että tämä oli Jumalan suunnitelma tänne saapuneille. Koko leiriohjelma meni uusiksi, koska osallistujat tarvitsivat ennen kaikkea henkilökohtaista sielunhoitoa, lohdutusta, rauhaa ja Jumalan hoitavaa läsnäoloa elämäänsä.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.
Rukous syntyi leirillä kuin itsestään iltanuotioilla ja luontopoluilla. Kuva: Pirjo Karttunen

Kuoleman kibbutsilta turvaan

Osallistujien joukossa oli muun muassa juutalaisnuoria, jotka olivat olleet Be’erin kibbutsin alueella, jonne terroristit iskivät kaikkein kuolettavimmin viime vuonna 7. lokakuuta SUPERNOVA-festivaalin aikaan.

Nuoret piileksivät maakuopassa kuin Jumalan suojaavan käden alla 12 tuntia seuraten samalla sitä, että heidän ympärillään kuoli hirvittävällä tavalla nuoria naisia, miehiä ja pieniä lapsia. Kun he lopulta pääsivät turvaan, edessä oli useita hautajaisia, joissa he joutuivat hyvästelemään ystäviään ja kavereitaan. Koko tapahtumasarja oli hyvin traumatisoiva.

Leiriläisten joukossa oli myös henkilöitä Sderotin kaupungista ja Nahal Ozin kibbutsilta, jonka terroristit tuhosivat.

Leirillä vietettiin paljon aikaa luonnossa. Yksi leiriläisistä totesikin oivaltaneensa, kuinka tärkeää on löytää yhteys luontoon ja sen kautta Jumalaan, joka on kaiken luonut. Kuva: Vladimir Karttunen

Jumala rakasti ja otti syleilyynsä

Raamattuluentojen sijaan leirillä käytettiin paljon aikaa yhdessä olemiseen ja keskusteluihin sekä retkeilyyn kauniissa Karjalan maisemissa. Yksi leiriläisistä totesikin oivaltaneensa, kuinka tärkeää on löytää yhteys luontoon ja sen kautta Jumalaan, joka on kaiken luonut.

Pyhän Hengen läsnäolo oli voimakas koko leiriviikon ajan. Se ei koskettanut ainoastaan israelilaisia, vaan kaikkia suomalaista keittiö- ja huoltohenkilökuntaa myöten. Rukous syntyi kuin itsestään iltanuotioilla ja luontopoluilla, ja Jumala siunasi ja täytti kaikki leirillä olleet rakkaudellaan.

Vaikka olemme tiiminä järjestäneet jo vuosien ajan leirejä juutalaisille, tämä viikko poikkesi kaikista aikaisemmista. Inhimillisesti voimme tehdä hyviä suunnitelmia, mutta Jumala lopulta ohjaa tahtomallaan tavalla. Sen toteuttaminen on parasta, mitä ihminen voi kokea.

Leiriläiset ja koko Israel tarvitsevat edelleen esirukouksiamme. Koko maa elää pelon kahleissa sitä ympäröivien maiden vihaa lietsovien uhkakuvien alla. Raamattu kuitenkin vakuuttaa meille: ”Katso, hän, joka Israelia varjelee, ei torku eikä nuku.”

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024