Kysymys Jumalan siunauksen toivottamisesta kansakunnalle jakoi presidenttiehdokkaiden mielipiteet Radio Dein lähettämässä Kirkon Arvoillassa maanantaina.
Keskustelua johtaneet Kirkon tiedotuskeskuksen tiedotuspäällikkö Iiris Kivimäki ja Helsingin Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki tiedustelivat paikalla olleilta ehdokkailta, olisivatko nämä valmiita toivottamaan Jumalan siunausta Suomen kansalle tasavallan presidenttinä uudenvuodenpuheessaan.
Sauli Niinistö, Paavo Lipponen ja Sari Essayah olisivat valmiit ottamaan tavan käyttöön presidenttinä toimiessaan.
Essayah huomautti, ettei kyse olisi mistään uudesta perinteestä, sillä Risto Ryti ja Kyösti Kallio toivottivat Jumalan siunausta presidenttinä ollessaan ja kehottivat kansaa rukoilemaan isänmaan puolesta.
Paavo Lipponen ottaisi mallia toisesta sdp:n ehdokkaana valitusta presidentistä Martti Ahtisaaresta ja olisi valmis toivottamaan Jumalan siunausta siinä missä Ahtisaarikin. Pekka Haavistokaan ei tapaa vastustaisi.
Paavo Väyrynen oli eri linjoilla ja katsoi, ettei tapa sovi suomalaiseen kulttuuriin. Myös Eva Biaudet vierastaisi käytäntöä.
– En katso, että se on suomalainen perinne, vaan se on tullut meille amerikkalaisesta kulttuurista. Ahtisaarikin toivotti Jumalan siunausta vain kaksi kertaa, ei joka puheessaan, Väyrynen laskeskeli.
– Presidentti voisi kyllä puheissaan muilla tavoin korostaa kristillisiä arvoja ilman siunauksen toivotusta, siinä sekoitetaan helposti uskonto ja politiikka keskenään, Väyrynen päätteli.
Väyrysen ajatuksenjuoksu sai rauhallisesti esiintyneen Sauli Niinistön innostuman pieneen piikittelyyn Väyrysen suuntaan.
– Eli presidentti voisi puheessaan korostaa kristillisiä arvoja, muttei toivottaa siunausta, etteivät uskonto ja politiikka sekoittuisi keskenään, niinkö? kyseli Niinistö Väyryseltä.
– Tasavallan presidentti voisi ilman muuta uudenvuodenpuheessaan toivottaa Jumalan siunausta, vaikka ei sitä joka kerta tekisikään, Niinistö ilmoitti omana kantanaan.
Ihmisarvo ehdokkaille pyhää
Kirkon vaalitentissä ehdokkaita pyydettiin kertomaan, mikä heille on pyhää.
Pekka Haavisto korosti vastauksessaan moniarvoisuuden ja erilaisuuden kunnioittamista.
– Suomessa pyhää ovat ihmisten usko ja niihin liittyvät tunteet, ovat he sitten luterilaisia, katolisia, ortodoksia tai muslimeja. Näitä vakaumuksellisia tunteita pitää Suomessa kunnioittaa, ovatpa ne sitten vaikka uskonnottomien näkemyksiä. Olen ollut huolissani siitä, ettei tälle moniarvoisuudelle anneta Suomessa arvoa, linjasi Haavisto ja sai salista aplodit tukijoukoiltaan.
Lipposelle pyhää on itsenäisyys.
– Tämän kansan yhteinen kohtalo on minulle pyhä asia.
Lipposen teemaa komppasi Väyrynen, joka lisäsi perusteluihin ripauksen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.
– Suomen itsenäisyys ja puolueettomuus ovat minulle pyhiä. Pidän niitä luovuttamattomina perusarvoina.
Niinistö, Biaudet ja Essayah nostivat kukin listansa kärkeen ihmisarvon.
Mukana vaalitentissä olivat presidenttiehdokkaat Eva Biaudet (r), Sari Essayah (kd), Pekka Haavisto (vihr), Paavo Lipponen (sd), Sauli Niinistö (kok) ja Paavo Väyrynen (kesk). Timo Soini (ps) ja Paavo Arhinmäki (vas) jäivät pois kirkon vaalipaneelista työesteisiin vedoten.
Kirkon Arvoilta -presidentinvaalitentti kokosi Helsingin tuomiokirkon kryptaan maanantai-iltana kaksi ja puolisataapäisen yleisön.
Radio Dein Ajankohtaistunnin presidentinvaalitentit jatkuvat joka torstai jouluun saakka. 24.11. vuorossa Sauli Niinistö. Ajankohtaistunti torstaina klo 9-10, uusinta klo 13-14 ja yöllä klo 01-02.