Hyvät: Netflixin uusi elokuva Neitsyt Mariasta ei ole täysin raamatunmukainen, mutta tavoittaa evankeliumien ytimen Yleinen: Muistokirjoitus: Antero Laukkanen tiesi, että rukouksen tililtä kate ei lopu

Jumalanpalveluksessa soi tänään Beatles

 

Kirkkoherra Heikki Heinonen ei varaisi the Beatlesille kirkkokeikkaa

Anjalankosken kirkkoherra Heikki Heinonen pitää Inkeroisissa järjestettävää Beatles-jumalanpalvelusta mahdollisuutena kuroa umpeen kuilua kirkon ja ihmisten välillä. Hänen mukaansa jumalanpalvelus ei saa kuitenkaan olla kävijöitä houkutteleva viihdetilaisuus, vaan soivalla musiikilla täytyy olla kosketuspinta Uuden testamentin tematiikkaan.

Inkeroisten jumalanpalvelukseen tulijat jättävät tänä sunnuntaina virsikirjan hyllyyn, sillä perinteisen urkusäestyksen sijaan kirkossa kuullaan maailman suosituimmaksi pop-yhtyeeksi tituleeratun the Beatlesin tuotantoa. Anjalankosken seurakunnan kirkkoherra Heikki Heinosen mukaan jumalanpalvelus noudattaa muutenkin tavallista vapaamuotoisempaa kaavaa.

– Musiikkina on Beatlesin kappaleita. Niiden lomaan on sijoitettu muut jumalanpalveluksen elementit, mutta liturgista osuutta ei ole.

Kotimaa neliöb. 16.-22.12.

Heinonen kertoo jumalanpalveluksessa kuultavien kappaleiden käsittelevän muun muassa avun etsimistä ja omaa epävarmuutta. Musiikki ei kuitenkaan ole sanellut jumalanpalveluksen sisältöä.

– Kappaleita on valittu sen mukaan, mikä sopii vaikkapa synnintunnustuksen tai puheen yhteyteen. Esimerkiksi kappale She’s Leaving Home on ikään kuin tuhlaajapoikakertomus. Useimmista lauluista löytyy tällaisia Uuden testamentin teemoja.

Beatles saattaa yhteen kaksi maailmaa

Beatlesin tuominen kirkkoon ei ole aivan uusi ilmiö. Ajatuksen Heinonen sai pari vuotta sitten Tampereella järjestetystä Beatles-messusta, ja Inkeroisten kirkossa Beatles soi ensimmäistä kertaa syksyllä 2013.

Menestysvuosinaan the Beatles ei nauttinut yhtä suurta suosiota kirkollisissa piireissä kuin muualla. Vastustusta lietsoi muun muassa se, että bändin jäsen John Lennonin totesi yhtyeen olevan suositumpi kuin Jeesus. Heinosen mukaan Beatles-jumalanpalvelukset eivät ole synnyttäneet suuria soraääniä, ja palaute on ollut pääasiassa positiivista.

– Tietysti ymmärrän, että monelle on vaikeaa mieltää tällaista, pelkistetysti sanottuna, maallista musiikkia jumalanpalvelukseen. Joillakin rajat menevät kapeammalla, ei siinä sen kummempaa.

Vaikka Heinonen kertookin pari vuotta sitten järjestetyn ensimmäisen Beatles-jumalanpalveluksen tavoittaneenkin kävijöitä, jotka eivät tavallisesti kirkonpenkkejä kuluta, sanoo hän, ettei Beatles-messun perimmäinen ajatus ole houkutella ihmisiä kirkkoon. Hän toteaa taustalla olevan halu kuroa umpeen kirkon ja ihmisten välistä kuilua.

– Tuntuu siltä, että kirkko etääntyy ihmisistä. Tällaisissa projekteissa se yhteys löydetään taas, ja kaksi maailmaa kohtaavat. Eivätkä ne useinkaan ole edes niin kaukana toisistaan. On tärkeää, että kirkko antaa myös tällaista signaalia.

”Jumalanpalvelus ei ole viihdetilaisuus”

Varsinaista the Beatles -yhtyettä Heinonen ei varaisi kirkkoonsa esiintymään, vaikka se mahdollista olisikin. Hänen mukaansa ero syntyy kuulijan asennoitumisesta, sillä jumalanpalveluksen ei tulisi olla vain passiivista kuuntelemista.

– Jumalanpalvelus ei ole viihdetilaisuus, vaan asioiden tulee puhutella ihmistä.

Heinonen painottaa myös, että kyseessä on yksittäinen projekti eikä yleinen linjanveto tai kannanotto. Kevyen musiikin sijaan hän veisi jumalanpalvelusten musiikkivalintoja mieluummin esimerkiksi gospelmusiikin puolelle.

– Musiikissa täytyy olla kosketuspintaa Uuden testamentin maailmaan. Tämä Beatles-jumalanpalvelus on oma juttunsa, eikä sitä tule ottaa liian vakavasti.