Islamistisen ADF-ääriliikkeen militantit ovat iskeneet kirkkoihin viime kuukausina toistuvasti Kongon demokraattisessa tasavallassa. Tammikuun lopulla hyökkääjät tappoivat ja kaappasivat useita kristittyjä kesken jumalanpalveluksen.
Kongon demokraattisen tasavallan koillisosassa sijaitsevan Eglise Message du Temps -kirkon jäsenten jumalanpalvelus vaihtui kauhun ja murheen hetkiin, kun islamistiseen ADF-ääriliikkeeseen kuuluvat militantit hyökkäsivät kirkkoon tiistaina 30. tammikuuta 2024.
Useiden uutislähteiden mukaan hyökkääjät tappoivat viisi ja kaappasivat ainakin 30 kristittyä, mukaan lukien pastorin ja hänen vaimonsa. Pariskunnan kaksi lasta olivat viiden kuolleen joukossa.
Kirkko sijaitsee Bayetissa Iturin ja Pohjois-Kivun maakuntien rajalla. Maa on vuoden 2024 WWL-vainoraportin sijalla 41, ja tälläkin alueella on eletty niin kutsutussa piirityksen tilassa vuodesta 2021 lähtien. Viime vuonna alueen seurakuntiin hyökättiin useita kertoja. Yksi hyökkäyksistä tapahtui vuotta aiemmin ADF:n tekemän Kasindin kirkon pommituksen vuosipäivänä.
ADF-ääriliikkeen yritykset hävittää seurakunnat Kongon demokraattisesta tasavallasta selittävät, miksi maan WWL-vainoraportin väkivaltatulos on 95 prosenttia.
ADF eli Liittoutuneet kansanvaltaiset voimat -ääriliike on yksi alueen tappavimmista aseellisista ryhmittymistä. Ääriliike vannoi uskollisuutta Isisille vuonna 2019, ja se kohdistaa iskunsa enenevissä määrin kristittyihin. Ryhmittymän jatkuvat ja raa’at yritykset vahingoittaa ja jopa hävittää seurakunnat Kongon demokraattisesta tasavallasta selittävät, miksi maan WWL-vainoraportin väkivaltatulos on 95 prosenttia.
Yksin viimeisten kuukausien aikana alueelle on kohdistettu iskuja toistuvasti. Esimerkiksi Bayetin kirkon tapauksen jälkeen on ollut kolme hyökkäystä Kazarohoon (kolme kuollutta, yhdeksän kaapattua) ja Lolwaan (neljä kuollutta, kolme kaapattua).
Iskut pakottavat ihmiset lähtemään kodeistaan
Ennen tätä, tammikuun 28. ja 30. päivien välillä, kaikkiaan 12 kristittyä tapettiin sarjassa iskuja Mangadolan, Makodun, Mangazin ja Matadin kyliin. Ampuma-asein ja viidakkoveitsin aseistautuneet militantit tappoivat osan uhreistaan näiden työskennellessä maatilallaan. Koska maatalous on alueen pääelinkeino, niinkin yksinkertainen ja elintärkeä tehtävä kuin papujen sadonkorjuu voi olla alueella elämän ja kuoleman kysymys.
“Kristityt eivät voi enää mennä maatiloilleen”, sanoo pastori Paluku, joka johtaa CECA20-kirkkoa alueella ja toimii myös opettajana läheisessä Oicha Bible -Instituutissa.
Pastori Jean Marie Ekole, Kongon herätyskirkkojen presidentti Benin alueella, kertoo maan itäosien kristittyihin yhteisöihin kohdistettujen lukuisten ja yllättävien iskujen pakottavan suuret ihmismäärät vaihtamaan asuinsijojaan. YK:n mukaan Kongon demokraattisessa tasavallassa melkein seitsemän miljoonaa ihmistä on maan sisäisiä pakolaisia. Heistä viisi miljoonaa on lähtöisin maan itäosista, joissa väkivaltaa tehdään.
”Iskujen määrä on hälyttävä: kristittyjä kyliä on poltettu ja pastoreita, pappeja ja maallikkojohtajia kaapataan melkein viikoittain.”
JO NEWHOUSE
“Lainsäädännön heikkouden ja epämääräisyyden takia kaappaukset, pidätykset ja murhat jatkuvat rangaistuksetta”, sanoo Open Doorsin Saharan eteläpuolisen Afrikan työn tiedottaja Jo Newhouse.
“Iskujen määrä on hälyttävä: kristittyjä kyliä on poltettu ja pastoreita, pappeja ja maallikkojohtajia kaapataan melkein viikoittain. ADF ja muut aseelliset ryhmittymät aiheuttavat kristityille yhteisöille uskomatonta kärsimystä”, Newhouse toteaa.
Kristitty Jean-Paul, paikallisen kansalaisyhteisön jäsen lisää: “Tämä ties kuinka mones isku on johtanut kirkon sulkemiseen. Suurin osa väestöstä on paennut Oichaan, jota pidettiin turvallisena. Nyt tilanne on huonontunut.”
Kongolaiset kristityt ovat jatkuvan uhan kohteena eivätkä tiedä, milloin seuraava isku tulee. Open Doors kutsuu maailmanlaajuista Kristuksen ruumista sitoutumaan kiihkeään rukoukseen Kongon demokraattisen tasavallan koillisosien kirkon puolesta.
“Open Doors jatkaa kristittyjen ahdingon vastustamista Kongon demokraattisen tasavallan koillisosissa, jossa väkivaltainen sotaisuus uhkaa kirkon selviytymistä”, Newhouse sanoo.
“Kehotamme maailmanlaajuista yhteisöä tunnustamaan ongelman laajuuden ja puuttumaan siihen kiireellisesti.”