Diasporajuutalainen, pioneerilähetystyöntekijä ja sydämellinen sielunhoitaja oli ja pysyi juutalaisena, muistuttaa Kesäpäivien raamatunopettaja Sanna Erelä.
Damaskon tiellä käytiin pari tuhatta vuotta sitten maailmanhistorian suuntaa kääntänyt dialogi. Taivaasta ilmestyi häikäisevän valo, joka sokeutti tietä kulkeneen Saul Tarsolaisen.
Saul oli kiihkeä diasporajuutalainen, isiensä uskon perinteiden vartija ja väärää messiasta seuraamaan lähteneiden vainoaja.
Taskussaan hänellä oli ylipapin allekirjoittama kirje, joka antoi hänelle oikeuden pidättää Jeesus-tien kulkijat Damaskoksen synagogista.
Matkalla kuului ääni: ”Saul, Saul, miksi vainoat minua?”
Tästä miehestä tuli Paavali, pioneerilähetystyöntekijä ja pakanain apostoli.
Juutalaisuuden ja kristinuskon suhteisiin erikoistunut teologi Sanna Erelä on pohtinut paljon Paavalin identiteettiä.
– Paavalin juutalainen ajattelu kiehtoo minua. Hänen juutalaisuutensa pitäisi olla itsestään selvää, mutta meille kristityille se ei ole.
Paavali kohtasi juutalaisten Messiaan
Sanna Erelä kuulee aina silloin tällöin jonkun sanovan, että lähdettyään seuraamaan Jeesusta Paavali lakkasi olemasta juutalainen ja hänestä tuli kristitty.
– Tämä ei pidä paikkansa. Paavali kohtasi Messiaan ja kääntyi hänen puoleensa – ja samalla todelliseen juutalaisuuteen!
Erelä kertoo, että Jeesuksen seuraajat olivat pitkään juutalaisuuden sisäinen ryhmittymä. Heistä tuli vasta paljon myöhemmin juutalaisuudesta irrallinen ryhmä, joka alettiin nähdä toisena uskontona, kristinuskona.
– Jos ymmärtäisimme Paavalin juutalaisuutta syvemmin, ymmärtäisimme luultavasti myös hänen ajatuksiaan paremmin, Erelä toteaa.
Kiinnostuneita hän innostaa mukaan kesäkuussa Tikkurilaan Kylväjän Kesäpäiville, joiden aiheena on ”Paavalin jäljissä”. Erelä tarkastelee päivillä tarkemmin Paavalin ja kristinuskon juutalaisia juuria ja juutalaistyön merkitystä Kylväjän lähetysteologiassa.
– Juutalaisuuden teemojen tutkiminen on minulle sen etsimistä, mitä sellaista Raamattuun on kätketty, jota nykykristityn on maailmankuvansa ja kirkkohistorian painolastin läpi vaikea nähdä.
Erelä korostaa, että kyse on myös kadonneiden veljien ja sisarien etsimisestä.
– Kun seurakunnan juutalainen haara tukahtui, kirkko alkoi tulkita Raamattua unohtaen, ketkä sen olivat alun perin kirjoittaneet ja missä viitekehyksessä.
Lähetyselämän esikuva
Kylväjän Kesäpäivät järjestetään Tikkurilan kirkolla 6.–7. kesäkuuta yhteistyössä Tikkurilan seurakunnan kanssa.
Päivillä paneudutaan Paavaliin laajasti pioneerityön, seurakuntien perustajan, sielunhoitajan ja kokonaisvaltaista lähetyselämää elävän kristityn esikuvana.
Puheissa tarkastellaan esimerkiksi sitä, mitä voimme oppia Paavalin lähetysstrategiasta, hänen rukouselämästään ja tavastaan hoitaa suhteita seurakuntiin ja ystäviinsä.
Päivien teemajakeet on nostettu Paavalin kirjeestä Filemonille.
Dokumentaristi Ville Laine viimeistelee parhaillaan Kylväjälle lyhytdokumenttia, jonka ensiesitys nähdään Kesäpäivillä.

Dokumentti näyttää, miten Paavalin lähetyselämä edelleen inspiroi lähetystyöntekijöitä.
– Näkökulmina ovat tavoittamattomien kansanryhmien tavoittaminen, työ diasporassa elävien keskellä ja rakkaus työn sydämenä. Tavoitteena on myös murtaa lähetystyöhön liittyviä stereotypioita ja näyttää, miten lähetystyö on muuttunut globaalisti, Laine kertoo.
Valkokankaan tähtinä loistavat Jeesuksen ja Paavalin jäljissä lähetystyöntekijät, kuten iranilainen Reza sekä diasporatyöntekijät Tiina Koistinen ja Liisa Puhalainen.
Eksegeetti kiinnostui henkseleistä
Paavali-tuntijoina dokumentissa pääsevät ääneen muun muassa retoriikan kouluttaja Antti Mustakallio, Kylväjän lähetysjohtaja emeritus Pekka Mäkipää ja eksegetiikan professori Lauri Thurén.
Thurén kiinnittää huomiota Paavalin henkseleihin.
– Usein henkselit vanhemmiten vähän löystyy, mutta Paavalilla ne pysyivät kireällä loppuun saakka, Lauri Thurén veistelee.
Perjantaina 6.6. Kesäpäivillä vietetään Majataloiltaa. Et Cetera -kuoronsa kanssa paikalle saapuva Pekka Simojoki laulaa ja laulattaa apostolin jäljissä.
– Paavali oli tienraivaaja ja edellä kulkija. Hän etsi niitä, jotka eivät olleet kuulleet, joita evankeliumi ei ollut tavoittanut. Hän kulki tuntemattomia teitä, raivasi ja kylvi. Missä ovat Paavalit tänään? Simojoki kysyy.
Lähetysjohtaja Janne Aitta toivottaa Simojoen ja kaikki muutkin tervetulleiksi Tikkurilaan etsimään ja löytämään yhdessä vastauksia tähän tärkeään kysymykseen.
Kesäpäivien ohjelma.