Kallion kirkon kappelisali esittelee juuri eläköityneen diakonin, Kati Helinin, kuvataidetta: ”Kuppi ja kippo kutsuvat minua piirtämään itsensä”

 

Viime kuukausina Kati Helin on maalannut eniten asetelmia.

Työelämästä vapauduttuaan Kati Helin omistautuu unelmiensa uralle, kuvataiteelle, ja aikoo tänä syksynä opiskella 11 viikkoa Pekka Halosen akatemiassa.

Kati Helin olisi halunnut elättää itsensä taiteilijana, mutta niin ei ihan käynyt.

Hän valmistui vuonna 1982 Turun Piirustuskoulusta ja kokeili sen jälkeen innovatiivisesti erilaisia menetelmiä, materiaaleja, rakennelmia, kuten pohjia, joissa taso vaihteli tai maalaukset oli koottu erikokoisista ja muotoisista pohjista.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

– Pääasiassa käytin öljyvärejä, jotka inspiroivat maalaamaan värikkyyttä. Rakastin jo silloin sommittelua ja värikarttoja.

Helin kuitenkin koki, ettei elanto kuvataiteilijana ollut turvattu.

Toisen urapolun löytäminen ei ollut helppoa, mutta valinta kallistui diakonin opintoihin Järvenpäässä. Ne alkoivat vuonna 1989. Ennen eläkkeelle jääntiään hän työskenteli Helsingissä, Kallion seurakunnassa, 20 vuotta.

– Kun vapaus koitti vuodenvaihteessa, tartuin heti siveltimeen!

Alkuvuodesta 2024 valmistuneet asetelmat ovat nyt nähtävillä hänen entisen työnantajansa tiloissa, Kallion kirkon kappelisalissa 28.8.2024 saakka.

Diakoni toteaa, että esittävä taide on toistaiseksi ”hänen juttunsa”. Asetelmissa näkyvät esineet ovat oikeasti olemassa.

– Asetelmia tehden löydän kauneuden, herkkyyden, värin ja sommittelun, ristiriitaakin.

Öljyvärien sijaan hän käyttää nyt akryylivärejä.

Vuodet diakonina eivät sammuttaneet luovuuden paloa:

– Skräppäsin vanhoja kirjoja, kirjoitin sekä vain suttasin erikokoisia papereita kokeillen tusseja, rasvaliituja ja pastelleja.

Vuonna 2016 hän alkoi maalata Tiina Kolehmaisen opissa Keravan opistossa. Silloin teoksiin tuli ihmisiä, erityisesti sisaruksia.

– Kun opiskelin Dimitri Zudovin opastuksella klassista maalausta vuosina 2021–2024, löysin maavärit ja värillisen imprimituurin.

Taiteen tekemiseen liittyvät opinnot jatkuvat jälleen syyskaudella, 11 viikon ajan Pekka Halosen akatemiassa eli kuvallisen ilmaisun koulutukseen erikoistuneessa Keudan toimipisteessä Tuusulassa.

– Viime aikoina olen innostunut yksittäisistä astioista, jotka miellyttävät silmääni. Ne pyytävät piirtämään itsensä, Helin toteaa.

Hänen kotonaan, vanhassa astiakaapissa, onkin kunnon kokoelma mm. kuppeja asetteineen.

– Kun kutsun ystäväni kahville, pyydän häntä valitsemaan kaapista mieleisensä. Hänelle se on leikki, mutta minulle enemmän. Kahvikupit kuvaavat minulle erilaisia persoonallisuuksia ja luonteita.

Kati Helinin näyttely Kattauksia Kallion kirkossa on esillä 28.8.2024 saakka Kallion kirkon kappelisalissa ke–la klo 11–16.

Tämä asetelma on yksi Kati Helinin teoksista, joka on näyttelyssä yleisön nähtävänä.