13. lokakuuta 2018 Turkin turvallisuuspoliisi pidätti kanadalais-amerikkalainen kristityn David Bylen maan pääkaupungissa Ankarassa. Seuraavana päivänä hänet vapautettiin, mutta hänen käskettiin poistua maasta viidentoista päivän kuluessa.
Byle palasi kotiinsa Istanbuliin, josta hän pääsi ongelmitta lentämään Yhdysvaltoihin 25. lokakuuta.
Kristillinen lähetystyö karkotuksen syynä
Kanadalais-amerikkalainen Byle joutui hankaluuksiin Ankaran rautatieasemalla, kun hänellä ei ollut esittää oleskelulupaa henkilöllisyystarkastuksen yhteydessä. Byle sanoo, että todellinen syy hänen karkottamiselleen on hänen tekemänsä kristillinen lähetystyö. Hän on osallistunut aktiivisesti kristilliseen toimintaan useissa seurakunnissa. Hän oli myös vuonna 2009 perustamassa laillista ja rekisteröityä Raamatun levittämiseen keskittyvää yhdistystä.
”Heillä ei olisi ollut laillista perustetta karkottaa minua, jos minua olisi syytetty vain uskonnollisesta toiminnastani. En ole tehnyt mitään Turkin lain vastaista, vaan itse asiassa Turkin perustuslaki on puolellani. Siksi he tarvitsivat laillisesti pätevämmän syyn karkottaa minut.”
Uhkailua ja syytöksiä jo aiemmin
49-vuotias evankelista on asunut Turkissa 19 vuotta. Tuona aikana hän on kokenut useita samantapaisia lyhytaikaisia pidätyksiä ja kuulusteluja. Bylen mukaan hänelle ja hänen perheelleen uhkailu ja syytökset ovat olleet raskaita. Kolmesti aiemminkin hänet on yritetty karkottaa, mutta nämä päätökset oikeus on kumonnut ennen niiden toimeenpanoa. Tuomarien mukaan Turkin lait sallivat lähetystyön eikä Bylen jakama kristillinen kirjallisuus herjannut islamia. Byle on kuitenkin joutunut toisinaan viettämään kuukausia ulkomailla Turkin viisumisäädösten takia. Hänen viisumin uusintapyyntöjään on myös toistuvasti evätty tai jätetty vastaamatta.
Kuulustelujen lomassa ilosanomaa poliiseille
David Byle pidätettiin seuraavana päivänä siitä, kun amerikkalainen pastori Andrew Brunson vapautettiin vankilasta Turkissa ja päästettiin palaamaan kotiinsa Yhdysvaltoihin. Byle kertoo pidätyksestään: ”Poliisit kuulustelivat minua tuntien ajan ja kirjasivat vastaukseni pikkutarkasti tietokoneelleen. Yksi kuulustelijoista oli selvästi salaisesta poliisista, sillä hän tiesi kristittyjen työntekijöiden ja järjestöjen nimiä ympäri maata ja kyseli minulta yhteyksistäni niihin.” Kuulustelijat pohdiskelivat pitkään keskenään, mitkä olisivat syytösten sanamuodot, jotta karkotuksen syy saataisiin selitettyä. Lopuksi he päätyivät syyttämään Bylea oleskeluluvan ylittämisestä.
Lopulta seuraavana iltapäivänä, noin viiden tunnin kuulustelujen jälkeen, Byle sai luvan kysyä neuvoa lakimieheltä. Sitten hänet vapautettiin karkotusasiakirjan allekirjoittamisen jälkeen. Kuulustelijat sanoivat, että jos hän lähtiessään maksaisi oleskeluluvan ylittämisestä säädetyn sakon, hän säästyisi maahantulokiellolta ja saisi myöhemmin palata perheensä luokse.
Byle sanoo: ”Olin kaikesta huolimatta iloinen, että sain monia tilaisuuksia pidätykseni aikana kertoa sanoman Jeesuksesta monille poliiseille. Haluaisimme pysyä Turkissa niiden ihmisten luona, joita olemme oppineet rakastamaan täällä. Olemme kuitenkin valmiita tekemään mitä Jumala haluaa.”
Byle ja hänen saksalainen vaimonsa Ulrike ovat kasvattaneet viisi lastaan Turkissa. Lapset ovat nyt iältään 12–19-vuotiaita.
Turkin protestanttisten kirkkojen järjestön raporteista käy ilmi, että viimeisen kahden vuoden aikana Turkissa asuvien ei-turkkilaisten protestanttisten kristittyjen karkotukset, lyhennetyt viisumit ja uhkailut ovat lisääntyneet nelinkertaiseksi.
Tutustu lisää Turkin tilanteeseen.